用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 初小與高小的成績
樓主: grandmalolo
go

初小與高小的成績 [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 16-8-25 14:02
回覆 Yanamami 的帖子

我仔小學男多女少,級頭三有公佈有scholarship. 頭ㄧ那個冇變,經常全部100分,十分 ...
我女小学1/3女仔,但头三都係女仔~

引用:+成日有人說初小成績名列前予,升高小會跌

原帖由 grandmalolo 於 16-08-23 發表
成日有人說初小成績名列前予,升高小會跌到死下死下。相反初小成绩麻麻,高小就反彈直上。10個有一半是這 ...
我女学校頭十基本女仔4/5,頭三是女仔,來來去去五名內都是由小一帶到小六,所以畢業禮,有些家長會講,又是那幾個(只是執下位)。偶然有些1x升上頭五(但只是偶然)。名列前矛要睇個人讀書的態度。長遠是靠自己自学的態度。

引用:我仔似乎都會係咁。小一合格多啲(兩科語文

引用:睇黎女生成績較穩定?大上大落係咪男仔多?

我仔學校級頭十有一半係由p1開始佔一席位,一半係高小才跑出,唔覺女仔成績穩定啲, 呈分科數令到女仔上落好大。P1級一那位最後去了band 2中學。
wbmom

回覆 IloveJJ 的帖子

未知呀,九月才升小四

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 未知呀,九月才升小

我個仔就慢慢上, 1 年版 110 人 考 70, 2 年班 50 幾,3 年版 30 幾, 4 年版 就 20 幾。 由 4 年版,我比佢考試時自己執考試範圍啲嘢,佢自己搵,我仲有小小題點下,5-6 年版,都係 15-18 左右。算 ok。

啱啱中學啲暑期工貨,中英數通識,自己都搞得掂,英數通識仲要係全英文 ( 其實英數,小 5 時學校都不停有 ),我睇見都有文有路。有份講大陸有人網聊比人呃,同何韻詩被取消演唱會。

所以都係睇個人的。我個仔係屬於多問題,上堂搞搞震,古惑果類,其實我就比較擔心,但冇計,佢1-6年版都冇補習,但成績又 ok,所以再觀察下先睇下下一步點幫佢。

optman88 發表於 16-8-29 17:36
我個仔就慢慢上, 1 年版 110 人 考 70, 2 年班 50 幾,3 年版 30 幾, 4 年版 就 20 幾。 由 4 年版,我 ...
你個例子好勵志我細女就係一年級11X人考6X。我凶佢一年級都考成咁, 以後越嚟越深年年跌D, 跌到去B3入唔返聯繫你就知死。

引用:Quote:optman88+發表於+16-8-29+17:36+我個

原帖由 little_yolky 於 16-08-30 發表
你個例子好勵志我細女就係一年級11X人考6X。我凶佢一年級都考成咁, 以後越嚟越深年年跌D, 跌到去B3 ...
其實,如果係一年班,留意下小朋友嘅學習,睇下佢受咩教法,慢慢去開啟下佢,等佢自己黎,就 ok 了。講起黎好行,但呢個係事實。希望妳小朋友學業不停向上

回覆:IloveJJ 的帖子

我個仔間學校,頭二十名,總平均分係 4-5 分上落。爭得都好近。希望妳小朋友如你所願

optman88 發表於 16-8-30 13:47
其實,如果係一年班,留意下小朋友嘅學習,睇下佢受咩教法,慢慢去開啟下佢,等佢自己黎,就 ok 了。講起黎 ...
佢既死穴一字咁淺:唔專心!隻手唔係搞東就搞西, 一張工作紙, 坐响佢隔離佢一分鐘可以做晒, 真係一分鐘, 但俾佢自己做, 又漏又錯, 可以做半個鐘。真係唔知點可以教佢做唔鐘意做既事都要專心。

今年二年級目標係級45!

TwinWong  加油呀~  發表於 16-8-31 12:45

little_yolky 發表於 16-8-30 13:58
佢既死穴一字咁淺:唔專心!隻手唔係搞東就搞西, 一張工作紙, 坐响佢隔離佢一分鐘可以做晒, 真係一分鐘, 但 ...
有目標係好的,希望你成功。到時揀自行 去 interview 同大抽獎,有排諗。其實,陪養佢嘅升格緊要啲,第時你就會 feel 到, 可以自動波搞掂自己嘅嘢,win 咗 30%

optman88 發表於 16-8-30 18:25
有目標係好的,希望你成功。到時揀自行 去 interview 同大抽獎,有排諗。其實,陪養佢嘅升格緊要啲,第時你 ...
可以自動波搞掂自己嘅嘢,win 咗 30% <==== 即係家姐囉。同一個阿爸阿媽生兩姐妹都可以差咁遠。仲要加埋朱玉在前, 所以阿妹既落差感仲大。

Yanamami  好彩我係先苦後甜啫~  發表於 16-8-31 10:44

Yanamami  好彩我係先苦後甜啫~  發表於 1 分鐘前

有一次陪阿妹做功課, 有以下對話。
妹(認真地):媽咪, 同學仔既媽媽會幫佢哋溫書架。係真架!
我:家姐都係自己溫書做功課, 自己嘢做乜要人哋幫。
妹:家姐大個我細個丫嘛。
我:家姐一年班時都係自己溫書!
妹:家姐係大B我係細B嚟。
我:家姐11月出世係細B, 你2月出世係大B。所以你大過家姐, 仲應該要自己搞掂。

無聲出, 繼續做功課。

TwinWong  係咪特登掉轉講  發表於 16-8-31 12:48
TwinWong  細妹頭腦好清淅喎  發表於 16-8-31 12:47

little_yolky 發表於 16-8-31 10:51
Yanamami  好彩我係先苦後甜啫~  發表於 1 分鐘前
細B大B概念从何得來?

Yanamami 發表於 16-8-31 11:49
細B大B概念从何得來?
佢成日聽人講大B細B, 佢以為自己細個就係細B, 大個咗就係大B。我解釋返俾佢知, 大細B概念係基於9月開學同班同學年齡, 佢比其他人大, 所以係大B, 咁佢就無聲出了。

引用:回覆+little_yolky+的帖子 「little_yolky

原帖由 IloveJJ 於 16-08-31 發表
回覆 little_yolky 的帖子

「little_yolky  升多20名,你估話咁易,股價咩」我個仔啲排名,仲勁過過山車,何 ...
二年級轉咗校嗎?你有無暈低?

阿女年年上下學期名次差得遠,但拉勻差唔多,一年級28,二年級30。係今年個個同學好似食咗瀉藥咁,中文狂瀉,但人瀉佢唔瀉,所以考到19。其實佢成績無好大波動,如果唔係,我血壓頂唔順

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-08-31+發表回

‹ 上一主題|下一主題