用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點樣可以氹小朋友(3歲)自己上堂?
go

點樣可以氹小朋友(3歲)自己上堂? [複製鏈接]

之前同小朋友上慣親子班, 而家唔肯自己去上堂. 想請教大家點可以氹小朋友(3歲)自己上堂?

THANKS
   1    0    0    0

回覆:點樣可以氹小朋友(3歲)自己上堂?

我通常預左要入埋課室幾堂,佢習慣左先可以自己上。如果唔俾父母入果d,我女試過喊足一堂,老師都話佢未ready , 叫我遲下先上

引用:我通常預左要入埋課室幾堂,佢習慣左先可以

原帖由 貝珠 於 16-08-23 發表
我通常預左要入埋課室幾堂,佢習慣左先可以自己上。如果唔俾父母入果d,我女試過喊足一堂,老師都話佢未rea ...
嗰陣時你個女幾歲?

引用:我通常預左要入埋課室幾堂,佢習慣左先可以

原帖由 貝珠 於 16-08-23 發表
我通常預左要入埋課室幾堂,佢習慣左先可以自己上。如果唔俾父母入果d,我女試過喊足一堂,老師都話佢未rea ...
另外,你個女幾大先可以自己上堂唔喊呀?

回覆:點樣可以氹小朋友(3歲)自己上堂?

2歲8個月。而家三歲,都仲喊架。每次上新的興趣班,我必問家長可不可以陪上一至兩堂。我跟上兩至三堂,第四堂自己上通常都OK. 其實佢入左課室,我會坐埋一邊,避開佢眼神。佢都唔會成日痴住望住我。你會否試下叫其他冇咁親的人帶?eg 工人?

我小朋友三、四歲時,初初自己上堂有哭架。
但老師話我地走咗之後,比玩具佢玩下,佢就少哭咗。
熟咗老師及同學,仲好鍾意自己上堂,叫我走先。

喺門口笑住同佢講再見,話會來接佢。要走得爽快啲。
接佢時早啲到,等佢一出來就見到你。
過幾次就掂咗。
當時我個女兩歲。“分離焦慮”經過幾次就攪掂咗 。
‹ 上一主題|下一主題