用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長感受
樓主: ng10875520
go

家長感受 [複製鏈接]

回覆:ng10875520 的帖子

嘩,廿幾年前的八月底,我去啟德機場送我同學機,睇住佢阿媽阿爸忍住眼淚,而我就淚崩似的。那時,沒有互聯網,那同學當時僅16歲,未考到車牌,郵局也不知道在哪。好辛苦等到同學由外國打來的第一個電話,已經是九月幾十月⋯⋯總之,現在已經好好多。那同學,就是我兩個仔的爸爸。

引用:嘩,廿幾年前的八月底,我去啟德機場送我同

原帖由 torunpoland 於 16-08-27 發表
嘩,廿幾年前的八月底,我去啟德機場送我同學機,睇住佢阿媽阿爸忍住眼淚,而我就淚崩似的。那時,沒有互聯 ...
祝百頭到老 !

引用:嘩,廿幾年前的八月底,我去啟德機場送我同

原帖由 torunpoland 於 16-08-27 發表
嘩,廿幾年前的八月底,我去啟德機場送我同學機,睇住佢阿媽阿爸忍住眼淚,而我就淚崩似的。那時,沒有互聯 ...
唔怪得你淚崩喇!所以依家既家長已經好幸福,隨時可whatsapp、skype,以前真係靠寫信,而長途電話係$1X一分鐘呀!

duke1988  $11.4 /mins   發表於 16-8-29 16:17

回覆 亮燈 的帖子

嗰時講電話, 要計住計住, 話"喂,我哋都講咗成15分鐘喇,要收線喇! 唔係條數就好甘喇!" 依家, what's app全天候無間斷通訊報告行縱..... 真係天涯若比鄰.

duke1988    發表於 16-8-29 16:15

引用:回覆+亮燈+的帖子 嗰時講電話,+要計住計住

原帖由 torunpoland 於 16-08-28 發表
回覆 亮燈 的帖子

嗰時講電話, 要計住計住, 話"喂,我哋都講咗成15分鐘喇,要收線喇! 唔係條數就好甘喇!" 依 ...
冇錯,所以無論家長及子女都咁幸福。

duke1988    發表於 16-8-29 16:16

亮燈 發表於 16-8-23 20:02
完全明白你既心情,阿大兩年前去讀書,在機場離別一刻,我都要強忍淚水,跟住每日都whatsapp,到一年後,幾 ...

Cannot agree more !!!
When 1994, i paid $2-3K monthly for IDD charges just to keep a close contact with my family. It was very expensive and no facebook, no WTS, no free access to see the one away from South Hemisphere. So nowadays ~ u are really lucky at all
快樂,是人生目的

torunpoland 發表於 16-8-27 22:30

回覆 ng10875520 的帖子

完全是我的心聲,我也明白要放手,但過去天天見面,一下子見不到,家中靜得令人不習慣,又擔心女孩子在外,是否能適應,有時午夜夢迴,醒來也想起。

回覆 katrinafu 的帖子

原來好多爸媽也一樣,好掛心。你們與子女感情很好啊。

阿仔過了澳洲差不多2個月.  我一向都不喜歡哭哭啼啼咁送別,
但在機場佢不經意的抱抱, 真係忍不住”標” 眼水.

而家佢會主動打電話回來同我吹下水.  反而在香港, 佢只係對住電腦同電話,
不在身邊, 反而多左溝通.

亞囡前晚上咗飛機,尋日起身就覺得間屋靜到不得了,成日都好落寞!要等阿細放學返嚟先好D。

引用:阿仔過了澳洲差不多2個月.++我一向都不喜歡

原帖由 asa2012 於 16-09-07 發表
阿仔過了澳洲差不多2個月.  我一向都不喜歡哭哭啼啼咁送別,
但在機場佢不經意的抱抱, 真係忍不住”標” 眼 ...

回覆:家長感受

記得三十年前(1986年) 去英國,冬天去,一落機出到室外即刻聞 到'英國冷冷的冬天味'.........

Always makes me remember that day whenever I smell the uk winter fresh air again

嗰時打電話真係好貴,喺電話亭打,跳得好快,要好似背急口令咁
電話亭有時仲要排隊!通常一兩星期先打一次,每次都好開心,好期待

回覆:asa2012 的帖子

我同你一模一樣呀~

引用:阿仔過了澳洲差不多2個月.++我一向都不喜歡

原帖由 asa2012 於 16-09-07 發表
但在機場佢不經意的抱抱, 真係忍不住”標” 眼 ...
我同你情況一模一樣呀~

快到中秋節,所以我寄左啲月餅同零食比個仔,等佢感受下屋企嘅溫暖,無咁寂寞

月餅可以寄????

蛋黃類不可如英/澳,但當地華人超市有得買,另網上幫殧當地速遞可,不過貴

引用:蛋黃類不可如英/澳,但當地華人超市有得買

原帖由 brother4 於 16-09-08 發表
蛋黃類不可如英/澳,但當地華人超市有得買,另網上幫殧當地速遞可,不過貴

...
澳洲有蛋黃月餅舊年開始可以寄,但有肉如金華火腿月就唔得,自己睇吓條link。

http://www.agriculture.gov.au/SiteCollectionDocuments/biosecurity/import/food/cultural-seasonal/autumn_moon_news/information/autumn-moon-factsheet.pdf

‹ 上一主題|下一主題