用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四派科..TL+ERS
go

中四派科..TL+ERS [複製鏈接]

學校中四派科, 派左TL ERS 完全想暈@@

請問讀家政+宗教可以有咩出路

求指教
   0    0    0    0

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+hillhillb+於+16-8-22+14:23+

原帖由 hillhillb 於 16-08-22 發表

老實答,真係唔識有咩出路。

之前學校有冇模擬派位? 會大約知道中四選修科。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

引用:+本帖最後由+hillhillb+於+16-8-22+14:23+

原帖由 hillhillb 於 16-08-22 發表

係孩子自己揀嗎 ? 通常選科應該極少會這樣組合。
至於出路就要睇佢究竟想點行,部份U冇指定科目或接受 best 5嘅系都可以申請。

hillhillb 發表於 16-8-22 14:02

出路包括律師, 牧師, 教師, 總理, CEO, AO, 外交官, 社工, 教授等等...但兩科都唔易攞星星... 建議加多科SCIENCE. 出路會更廣. 只要俾心機讀便可.

樓主話學校「派」科,係咪即係被選科。

hillhillb 發表於 16-8-22 14:02

开家長會時, 會比一份升中出路嘅書仔比家長睇, 睇到大約每科將來有咩出路
修宗教咪將來讀神學之類, 家政第時去中華廚藝學院讀或Top-up Degree Programmes Offered by VTChttp://www.cci.edu.hk/cci/html/tc/programmes.html

回覆:中四派科..TL+ERS

樓主,有無同學校提出轉科?

到新高中學制,到中四選擇科目都是十分重要的選擇學校的要求,不可輕看。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

同學校傾傾。雖然有d科學對DSE選修科無特別硬性要求。但呢兩科都唔易摘星呀

引用:同學校傾傾。雖然有d科學對DSE選修科無特別

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-23 發表
同學校傾傾。雖然有d科學對DSE選修科無特別硬性要求。但呢兩科都唔易摘星呀

...
看似沒有硬性規定,可能是某些科目,怕收不到學生吧。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-08-23+

原帖由 ANChan59 於 16-08-23 發表
看似沒有硬性規定,可能是某些科目,怕收不到學生吧。
我估譬如sociology,social work等非術科科目、應該對prerequisite無咁嚴格要求。當然,讀呢兩科咁冷門係真係令學生好多大學學科都揀唔到。最好有其他選擇啦。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

係"被"選0既, 佢f3本來econ, acc算好,個科全級2xx人,考2X...但學校只係派左econ比佢, ba就派唔到..
而來o既竟然係派兩科咁冷門o既  tl ers ......

appeal 過....失敗咗小朋友都好失望

引用:回覆+LingChiBaBa+的帖子 appeal+過....失

原帖由 hillhillb 於 16-09-01 發表

appeal 過....失敗咗小朋友都好失望
可能小朋友總成績名次較後, 而所喜歡的科目,已給名次前的選了。 名次後的只能修讀餘下的科目。

引用:+本帖最後由+hillhillb+於+16-9-1+23:54+編

原帖由 hillhillb 於 16-09-01 發表

全級2xx考2x,竟然派得咁差?似係選科策略出現問題,之前有無了解學校揀科既遊戲規則?

我仔之前高中揀科都係,學校個遊戲規則似jupas選科,有分三條隊㨂elective ,每條隊得幾個選擇,有d熱門唔止一條隊有,之後每條隊自己選choice priority 123,要有策略,每條隊要估有幾多叻過你既人會揀同你爭第一志願(要睇個別科成績),複雜到葷,我仔仲要考中遊位置,算好彩最後派到兩科心儀,只得一科chem 揀唔到,但明明開三班chem有90個位佢考7x

回覆:hillhillb 的帖子

咁其實係咪修4C+Econ+TL+ERS?

回覆:hillhillb 的帖子

學校派得3X,咁成績都應該OK。可能學校諗過派Econ同BASF,D學生會drop哂第3科因為唔值得。

請問中四想搵出邊補習社補M1 有冇好介紹?

Charlotte_mom 發表於 16-8-23 14:42

...
T L易讀嗎?其實係讀啲咩? 有咩出路?
‹ 上一主題|下一主題