用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 花式溜冰係咪好貴架?
go

花式溜冰係咪好貴架? [複製鏈接]

其實想知學花式溜冰,到咩級數要買私家鞋,同埋幾時要加鐘?想自己預算下……唔該晒
   2    0    0    0

引用:其實想知學花式溜冰,到咩級數要買私家鞋,

原帖由 los0604 於 16-08-20 發表
其實想知學花式溜冰,到咩級數要買私家鞋,同埋幾時要加鐘?想自己預算下……唔該晒 ...
我都想知。

不過一定唔會平。

我女女係太古城學緊私人班1對1 $1175/5堂,如果覺得貴可以學團體班(4-10人)都係6百幾蚊/5堂,比起其他課外活動已經唔算貴

引用:我女女係太古城學緊私人班1對1+$1175/5堂,

原帖由 SamanthaChing 於 16-08-22 發表
我女女係太古城學緊私人班1對1 $1175/5堂,如果覺得貴可以學團體班(4-10人)都係6百幾蚊/5堂,比起其他課 ...
雖然佢千鬆D有五堂,但最重要係得半小時,咁平日要去練習先得,否則會學得慢,練習又要入塲費,又要帶佢過去。

學溜冰本身學費唔算貴,但要多練習才是重點。相信溜冰鞋,初學應該不用自己買,但認真學上去,我諗要。

我見有D小朋友有特別褲for 練習既,尼D睇自己。或老師要求。表演裙,我見$700 就走唔甩。

回覆 Wonderlady 的帖子

其實係架,我女女一直都有學溜冰,都有好幾年喇。大女成日都要練冰,因為要比賽,但如果唔係上堂就要比入場費,同埋佢由花式二級開始就加到一個鐘,有時仲會係個半鐘。表演比賽要買溜冰服,都要幾百蚊,平時練就要著溜冰褲

平日團體班的價錢,唔算貴,但想學得好,最重要最重要一定係要自己練。其他冰場唔清楚,但以又一城學為例,我囡入去上半個鐘,但前前後後會玩多兩個零三個鐘。

鞋一定唔駛咁早買,小朋友有心機長學至買,但肯定著私家鞋溜得順過公鞋,因為公鞋把刀真係差好多;也要接受一個現實,著慣左私家鞋係返唔到轉頭(試過一次因為上堂前入day camp,返唔到屋企拎鞋,結果著番公鞋上堂——成堂不斷跌,好多動作做唔到>.<)

其他溜冰配件,冰場買實貴,我地好多家長都係淘。

不過溜冰最貴都係比賽,加堂、買衫、比賽費……睇小朋友性格喇,有啲唔鍾意比賽,淨係每星期溜半個鐘一個鐘就心滿意足,咁樣都係百幾蚊一堂啫;但如果小朋友鍾意比賽,咁家長要有心理準備。

引用:平日團體班的價錢,唔算貴,但想學得好,最

原帖由 apbaby 於 16-08-23 發表
平日團體班的價錢,唔算貴,但想學得好,最重要最重要一定係要自己練。其他冰場唔清楚,但以又一城學為例, ...
我想問下,初學,大約五小朋友,可以自己係冰塲自己練習嗎?

我成日諗,我自己唔識溜冰,佢又唔識行得順,我入去都冇用。咁點呢?

Wonderlady 發表於 16-8-23 18:29
我想問下,初學,大約五小朋友,可以自己係冰塲自己練習嗎?

我成日諗,我自己唔識溜冰,佢又唔識行得順, ...
我女四歲兩個月開始學,我唔識溜,一直都係企場邊或坐看台。

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-8-23+18:29+我

原帖由 apbaby 於 16-08-23 發表
我女四歲兩個月開始學,我唔識溜,一直都係企場邊或坐看台。
你放心佢自己溜?

暑期班12堂:
頭30分鐘上堂,尾25鐘各班細路自己練(封場,全部初學小朋友,三名巡冰員)

過左暑假,我囡囡已經片嚟片去,佢溜一個圈,我行1/4個圈,我落場都睇唔到佢。而且學耐左唔係淨係兜圈,會喺場邊死練幾款動作,呢啲時候我直頭睇書算。

上堂雖然得半個鐘,但如果小朋友認真上堂其實都足夠嫁啦,畢竟佢都係運動,都幾攰嫁,我自己細個果時都學過,所以都好明白練習既重要性,所以我通常都叫女女留底練習/玩多1-2個鐘先走,平時你得閒帶佢黎練習有學生優惠嫁,會平D
至於鞋方面,唔介意可以買二手鞋,會平超過一半,有好多家長都保養得好好,二手鞋都幾新淨嫁,大約3-900左右,(視乎牌子及型號),唔岩著咪再放返出去囉,至於比賽衫褲等等,TAOBAO幫到你,我女女D比賽衫都係淘返黎,都OK嫁,反正都係著一次半次之嘛

其實話貴,學溜冰已經唔算貴,一堂BALLET咁多人一齊上都二百幾蚊堂啦,學鋼琴緊加唔只呢個價,溜冰都係二百幾蚊但係一對一喎,學BALLET年年換衫既錢都係咁上下價錢啦,學琴買琴仲貴,所以唔算貴架啦

我女女3歲開始學,果時佢一開始學左幾堂,識行同跌底起身我已經由得佢自己係入邊玩,當然我會係出面睇實啦,開頭見到佢跌都會有D擔心,但過左一排見佢行快左,起身快左就冇咁擔心啦

引用:回覆+Wonderlady+的帖子 我女女3歲開始學

原帖由 SamanthaChing 於 16-08-24 發表

我女女3歲開始學,果時佢一開始學左幾堂,識行同跌底起身我已經由得佢自己係入邊 ...
等我成日諗,點樣練習㖭。但唔怕D溜冰小朋友撞低佢,隻手指係冰面,有可能俾人整親咩?

Wonderlady 發表於 16-8-24 11:28
等我成日諗,點樣練習㖭。但唔怕D溜冰小朋友撞低佢,隻手指係冰面,有可能俾人整親咩?

...
教練第一、二堂就教要點樣跌,要點樣保護自己。(我囡俾人撞跌的話,都只係大脾近膝會有少少痛)
我小朋友每次著溜冰長褲+防跌短褲+護肘,基本上已ok(初學可以用埋護膝,但學耐左會覺得阻住做動作,會唔鍾意戴)

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-8-24+11:28+等

原帖由 apbaby 於 16-08-24 發表
教練第一、二堂就教要點樣跌,要點樣保護自己。(我囡俾人撞跌的話,都只係大脾近膝會有少少痛)
我小朋友 ...
明白。我最怕佢D手指,被人踩到。我聽過尼D新聞,有D擔心尼方面。

Wonderlady 發表於 16-8-24 12:20
明白。我最怕佢D手指,被人踩到。我聽過尼D新聞,有D擔心尼方面。

...
教練第一日已經教佢一跌底就要收埋d手指仔先起身,跌多幾次做多幾次習慣左其實都唔洗太擔心

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-8-24+12:20+明

原帖由 SamanthaChing 於 16-08-24 發表
教練第一日已經教佢一跌底就要收埋d手指仔先起身,跌多幾次做多幾次習慣左其實都唔洗太擔心 ...
咁聽下,由唔識都溜得自在,凈學,唔去考試,或比賽,應該唔貴。不過到時見人地D衫咁靚,小朋友可能扭下。

Wonderlady 發表於 16-8-24 14:52
咁聽下,由唔識都溜得自在,凈學,唔去考試,或比賽,應該唔貴。不過到時見人地D衫咁靚,小朋友可能扭下。

...
其實咁講,平有平學,貴有貴學你可以由佢學,學到咁上下唔洗加堂都可以考試,考試費都係幾十蚊,連入會費都係$2-300, 最重要緊係自己多D練習啦

比賽方面,如果你玩Solo Comp. / speed racing 都可以唔洗加堂, speed racing 可以連衫都唔買,再唔係玩freestyle都可以係淘寶買,$2-300已經有條靚既,岩著既話著幾年都得,再唔係同其他小朋友交換著都仲得,再唔係著條平時出街靚靚裙其實都冇話唔得既

Wonderlady 發表於 16-8-24 14:52

...
呢個係真,我女女之前有玩比賽,同班朋友仔睇完佢比賽,
就話下次都要參加;
至於比賽完嘅阿女,可能好鍾意著靚衫,同埋個場得自己一個溜嘅感覺,
成日都問幾時可以再比賽。

我女上次條比賽裙係淘番嚟嘅淨色拉丁裙(人仔50),自己再貼石(200粒,一晚熨曬)
‹ 上一主題|下一主題