用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教一下上學時間九龍塘交通
樓主: 馬騮仔
go

請教一下上學時間九龍塘交通

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+16-08-20+發表多謝

原帖由 BallBallMaMa 於 16-08-20 發表
正路應在A出口、教育局嗰邊出,經過澳洲國際學校出窩打老道,行過去。

...
謝謝指教

馬騮仔 發表於 16-8-21 08:35
謝謝指教
如果下雨天, 或者太曬唔想行咁遠, 可以由九官的天橋橫過窩打老道後, 在巴士站等7號或者3C, 早上返學時間多車, 搭兩個站, 在九龍塘會站下車, 由天橋底行上牛津道

記得裝手機app睇到站時間

這是後備方案, 多個選擇, 其實行都可以

下雨天返學最狼狽,尤其返牛津道嘅中學,無乜高樓大廈摭掩,好多時都會濕裙腳濕鞋襪.

YmOra 發表於 16-8-23 09:16
下雨天返學最狼狽,尤其返牛津道嘅中學,無乜高樓大廈摭掩,好多時都會濕裙腳濕鞋襪. ...
落雨天, 要執多一对祙放書包, 以便替換

YmOra  對,我仲諗住著拖鞋,返到學校才換鞋添呀!不過,未知學校是否容許呀!   發表於 16-8-23 12:54

回覆:請教一下上學時間九龍塘交通

謝謝大家指教,原來明天就要上迎新日,真係可以實戰下

YmOra  迎新日?你指銜接嗎?  發表於 16-8-23 12:58
TwinWong    發表於 16-8-23 11:11

7月尾已舉行銜接班,但我地係叩門所以錯過了,明天通告寫係迎新日,後日就中一家長會

YmOra  明白  發表於 16-8-24 13:13

大家早晨,今早同女兒上中一近新,我地搭左巴士到九龍城警署再由法國醫院行去學院,出門連等車行路只係50分鐘左右,不過就行到出晒汗XD
明天會試下由教堂行過去,是否會近一些呢?

引用:大家早晨,今早同女兒上中一近新,我地搭左

原帖由 馬騮仔 於 16-08-24 發表
大家早晨,今早同女兒上中一近新,我地搭左巴士到九龍城警署再由法國醫院行去學院,出門連等車行路只係50分 ...
你家附近有沒有1A 巴士,如有,在太子道西、喇沙利道下車,應該最近。

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+16-08-24+發表大家

原帖由 BallBallMaMa 於 16-08-24 發表
你家附近有沒有1A 巴士,如有,在太子道西、喇沙利道下車,應該最近。

...
沒有,不過有諗過觀塘道轉1A..

馬騮仔 發表於 16-8-24 08:25
大家早晨,今早同女兒上中一近新,我地搭左巴士到九龍城警署再由法國醫院行去學院,出門連等車行路只係50分 ...

教堂->沿窩打老道行車天橋行->沿途經過瑪利諾->在拔萃小學旁的火石道轉上便到WFN

L字型路線,應該會是最短路程.

馬騮仔 發表於 16-8-24 12:37
沒有,不過有諗過觀塘道轉1A..

車再轉車嗎?唔鼓勵,一程車好D.你今天坐的是幾號車呀?

馬騮仔 發表於 16-8-23 13:33
7月尾已舉行銜接班,但我地係叩門所以錯過了,明天通告寫係迎新日,後日就中一家長會

...

可能因為你係叩門,較遲註冊,我印象中註冊當天有些保母車在招客,由於牛津道有兩小學,估會有保母車向中學生招手,看看是否會幫襯下,當然,可以讓孩子學習獨立下會比較好些.

引用:Quote:馬騮仔+發表於+16-8-24+12:37+沒有,

原帖由 YmOra 於 16-08-24 發表
車再轉車嗎?唔鼓勵,一程車好D.你今天坐的是幾號車呀?
16,最近九龍城警署落

馬騮仔 發表於 16-8-24 14:26
16,最近九龍城警署落

16車於九龍城警署後最近都係九龍醫院站,此站行到"教堂"都要7分鐘,再行到WFN將會很遠,警署行過去會是近一些.

引用:Quote:馬騮仔+發表於+16-8-24+14:26+16,最

原帖由 YmOra 於 16-08-24 發表
16車於九龍城警署後最近都係九龍醫院站,此站行到"教堂"都要7分鐘,再行到WFN將會很遠,警署行過去會是近一些 ...
謝謝意見,今日試了到德福轉1A在教堂對面落車經火石道番學,所需時間跟16號九龍城警署落再行過去是一樣,不過今日明顯行少很多無甘辛苦😅😅😅

大家覺得教堂近定喇沙利道呢?

引用:大家覺得教堂近定喇沙利道呢? +

原帖由 馬騮仔 於 16-08-25 發表
大家覺得教堂近定喇沙利道呢?
喇沙利道嗰邊上冇咁斜,而且冇車,空氣好D。

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+16-08-25+發表大家

原帖由 BallBallMaMa 於 16-08-25 發表
喇沙利道嗰邊上冇咁斜,而且冇車,空氣好D。
同意,窩打老道係比較繁忙

馬騮仔 發表於 16-8-25 22:42
謝謝意見,今日試了到德福轉1A在教堂對面落車經火石道番學,所需時間跟16號九龍城警署落再行過去是一樣,不 ...

1A都OK架!不過,要留意1A也是一條非常繁忙的巴士路線,上下班非常擠迫.

大家早晨,今日開學了!祝各位仔仔囡囡學業進步,順順利利!