用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉書籍和教材
go

自閉書籍和教材

小兒今年升小學, 由二歲開放在家訓練, 現有自閉書籍和教材 轉讓給新手媽咪.
有意請PM

排, 謝謝!

回覆:cheung_cnine 的帖子

我都好需要,排隊thx!

回覆:西瓜貓 的帖子

排,先謝謝你

回覆:自閉書籍和教材

可否 post 是什麼書和教材?很想買些有用的幫自己小朋友,謝謝

自閉書籍和教材已HOLD

不過大家有問題都可以PM我交流一下 !

第一,介奶粉,牛奶,要飲就飲豆奶

第二,在家訓練,比d零食佢,放小盒內。可以先比一粒(少少)要佢坐好,毎次做完一項(就給他零食。訓練項目先做他喜歡的,或有能力做到的。時間不用長,多讚賞。每次做兩至三個項目,能做到的可以慢慢加大數目(例如串珠仔,串到五粒--》十粒--》十五粒)最好不要每日重新複項目。

此卓面訓練可以訓練佢坐定定,專注力,言語,指令,同埋項目本新嘅訓練,就算係遊戲都可以,但一定要係互動的

第三 ,感統訓練, 感統有改善的話,學其他野就會是事半功倍。感統可以在家或公園做,每日去公園玩半個鐘,夏天多d去游泳都好有用⋯

每天刷身, 無的話可以問下老師買一個,最好早午晚都刷,刷100下,幫助統感統的。

希望幫到大家~~

回覆:cheung_cnine 的帖子

你好啊媽媽,妳俾d資料是否學過努力試家居訓練課程?

cheung_cnine 發表於 16-8-18 12:24
第一,介奶粉,牛奶,要飲就飲豆奶

第二,在家訓練,比d零食佢,放小盒內。可以先比一粒(少少)要佢坐好 ...

刷100下係刷全身?

我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了一隻共振音樂CD 給我,我覺得都幾有用

twinstar_baby 發表於 16-9-29 19:05
刷100下係刷全身?
主要刷手和腳...最好早, 晚都刷!

yeeyee1234 發表於 16-9-29 14:00
你好啊媽媽,妳俾d資料是否學過努力試家居訓練課程?
我有上過努力試, 對新手mama來說學到很多家居訓練的技巧和項目...
但實踐方面是困難的~~我只實踐到50%...但都有効果的...

家居訓練 每天 都盡可能同小朋友做, 盡量項目不要每日相同,  當一個小遊戲一斎玩~~

FYI : 24種在家遊戲大全

http://www.bkmilk.com.hk/?p=161251