用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一舊書
go

中一舊書

往年工人姐姐會將舊書攞去回收,今年女女升中二,中一啲書攞去回收真係好浪費,因為有啲書不是用得太多,有兩本數學作業直頭用都未用過,想比人又好多都已經買咗書,請問大家如何處理舊的課本?

王家爸爸  試過賣,但無乜人要,最后去咗救世軍。  發表於 16-8-16 14:25

markbean 發表於 16-8-16 10:53
往年工人姐姐會將舊書攞去回收,今年女女升中二,中一啲書攞去回收真係好浪費,因為有啲書不是用得太多,有 ...
等出年才去給回收書檔, 几年前S6書, 也是 过時/改版了, 掉掉也都沒人要了

引用:往年工人姐姐會將舊書攞去回收,今年女女升

原帖由 markbean 於 16-08-16 發表
往年工人姐姐會將舊書攞去回收,今年女女升中二,中一啲書攞去回收真係好浪費,因為有啲書不是用得太多,有 ...
我會攞去宣明會舊書回收。賣俾舊書攤擺明俾佢呃,仲明俾錢佢賺,不如幫下人仲好!或者叫阿女放暑期前搭下路有冇師弟師妹要書都好啊!

>^^<

大貓媽媽 發表於 16-8-18 10:56
我會攞去宣明會舊書回收。賣俾舊書攤擺明俾佢呃,仲明俾錢佢賺,不如幫下人仲好!或者叫阿女放暑期前搭下路 ...

賣比舊書回收, 倒不如賣比自己師弟妹。

大貓媽媽    發表於 16-8-19 13:50

數學書可以考慮留下。
中二三的課題會要求中一的內容作先備知識,如果忘了可以作為參考。
長大一兩年學會更多以後,到時再拾回以前的教科書看,會有另一番體會,對題目內容也會有更深刻的見解。

losir0227 發表於 16-8-19 03:03
數學書可以考慮留下。
中二三的課題會要求中一的內容作先備知識,如果忘了可以作為參考。
長大一兩年學會更 ...
Thanks losir0227
wallacemama

引用:往年工人姐姐會將舊書攞去回收,今年女女升

原帖由 markbean 於 16-08-16 發表
中一舊書好少會收,試過拎賣,書店話因為中一好少人買舊書

maths....中史...science 要留

我好彩冇 dum 到,方便我補習。可惜小學 dum 曬。
其實初中書我就覺得唔會再用到,除非老師話明邊本升班繼續用。我讀 6 年都冇點用返舊書,得中文老師話要留一本。我好多同學考完試就 dum。

回覆樓主:

我女中一,咁其實仲有個弟弟,小學時都有好幾本書弟弟可以用,但中學書成日改版,又可能唔同中學,而且佢地相差4年,咁我仲keep唔keep住阿女D書好? 請有經驗媽媽分享下。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

想請教一下香港邊度有比較集中賣二手中學教科書呢?個仔仔9月要升中一啦,想暑假提前熟習一下課程的深度

回覆樓主:

網上有二手書 ,另討論區也有,葵涌x塲/荃灣也有。。。好彩學校鼓勵用舊書,每年有辨高班賣舊書。。

gracelam 發表於 17-6-5 07:33
我女中一,咁其實仲有個弟弟,小學時都有好幾本書弟弟可以用,但中學書成日改版,又可能唔同中學,而且佢地 ...
我都想知, 阿仔今年中一, D書可否留3年後俾細佬用? 應該會讀同一間中學.

Apple011 發表於 17-6-27 12:09
我都想知, 阿仔今年中一, D書可否留3年後俾細佬用? 應該會讀同一間中學.

我想也要睇你改版後第幾年買,如果5年改一次版(不過唔知會唔會咁耐),你係剛改版買的,到妹妹時可用到,但也要學校唔換出版社先得。

Apple011    發表於 17-6-28 09:36

amysnlee 發表於 16-8-21 13:46
中一舊書好少會收,試過拎賣,書店話因為中一好少人買舊書

我都試過因為轉咗校,F1時舊校本書同新校比淺d和課程有出入,要追返課程便買返本書,所以當時本書已經在我買時剛轉版也要買舊書。另外我當時係二手書店見到有人可能係剛開補習社的老闆,她也是買和我同一本二手舊書,一模一樣F1數學她買咗十幾本,有時真係人棄我取。

Apple011 發表於 17-6-27 12:09

正常三年係得 如果哥哥個年係最新版應無問題
好似我大囡中一到中三HE 書同地圖 聖經
我留八年 啊妹仲用到
歷史唔见咗 唔係連依本都唔洗買過

TwinWong 發表於 17-6-27 22:54

正常三年係得 如果哥哥個年係最新版應無問題
Thanks. 咁睇黎啱唔啱用都留咗先啦, 中學D書真係好多, 又本本都好厚, 要揾地方放都係一個問題.

Apple011 發表於 17-6-28 09:38
Thanks. 咁睇黎啱唔啱用都留咗先啦, 中學D書真係好多, 又本本都好厚, 要揾地方放都係一個問題.
...

我換咗個大同中書柜招呼啊妹泥紧中四到中六書

我想要,阿女來升中,想佢看看,舊版也可以,最重要便

看下也好