用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今日同個FD去旺角買舊書,有以下經歷同大家分享 ...
go

今日同個FD去旺角買舊書,有以下經歷同大家分享 [複製鏈接]

今日同個FD去旺角買舊書,有以下經歷同大家分享        
咁我同佢都中三升中四,唸住買二手書慳少少。
一出旺角地鐵站,即刻有個肥仔攔住我地叫我地去買,話有得平,
咁我就上左一間二樓漢文書店度啦,漢記書局對面,
應該兩間好有關係!!
一入去,黑店格,個個金毛,心知中伏!!
個戒心超強啦即時,咁我照買啦,2100蚊書,佢收我1800,我即時O左咀,
我個FD少過我一兩本,收1700,我即時話唔記得帶$,想閃,
點知有個呀叔狂罵我係咪玩野,真係驚...
想買書姐,我同個FD就士旦買左一兩本,事後計番八折,只能說聲''悲哀''好啦,繼續行,去左間''學生書屋''....佢收我全部七五折,
D書超級殘,又唔比換,心知不妙啦又
佢係咁hard sell話點書新版上年出.....
今次係個金毛肥佬,佢話一定呢個價,唔O岩可以唔買,
我唔想再中伏啦,走左
咁我走左啦,最後去左佢右面果間華英書局,
五樓,點知有LIFT,都OK
我都累到成身汗了,上到去都喘緊氣,
上到去竟然叫我飲淡水先(佢有水機),我即時加分,咁我問佢中四書幾錢,
個女仔話睇下有咩書先,我比完張書單佢,佢執晒D書出黎
仲本本比幾本我自己選,叫我揀O岩就買,全部55折,,,加埋每人1000左右
我驚自己聽錯,問多次,佢話全旺角最平,冇得再平了,,,
最後我買晒自己果D,個FD就差2本,(竟然最平果間最齊)
順便同佢地買左幾本PASTPAPERS,5折
之後去左檸檬書店,佢收我65折,每本加幾蚊高清費,實際7折到,可以接受啦
返到屋企,發現O係漢文書店果2本書唔O岩版..比人呃的節奏..又貴又唔o岩版..想哭了!!
   5    0    0    1

檸檬達達 發表於 16-8-16 01:51
一出 ...
下次去EK二手市場, 都好多家長放書, 你可以發徵中... 書, 有平有貴, 視符家長需求

檸檬達達 發表於 16-8-16 01:51
一出 ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3302181&extra=page%3D1
睇依条LINK, 一早好多JM都放上來分享

旺角果d......唔上得去㗎~唯有當交学費,經-事長-智。舊書多过五折都貴咯~

回覆:今日同個FD去旺角買舊書,有以下經歷同大家分享

引用:Quote:檸檬達達+發表於+16-8-16+01:51+今日

原帖由 TwinWong 於 16-08-16 發表
下次去EK二手市場, 都好多家長放書, 你可以發徵中... 書, 有平有貴, 視符家長需求
...
你可以係自己學校問師兄師姐賣成套書俾你嘛!咁就唔使嚇餐懵啦!

TwinWong  係樓主嚇歺懵  發表於 16-8-18 16:42
>^^<

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-8-16+13:45+編

原帖由 Yanamami 於 16-08-16 發表

旺角果d......唔上得去㗎~唯有當交学費,經-事長-智。舊 ...
舊書賣成7折,不值!

2100蚊書,佢收我1800 > 書局起學校賣89折啦。

‹ 上一主題|下一主題