用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 17分re唔retake好
go

17分re唔retake好

小女今年dse17分,3353333 econ cs(bio4 chem3)  派左入thei sssdp. 但想讀返science. 如果retake入到的機會大唔大?如果失敗左係咪最少都可以考得返入呢個學位?

我家有對雙子公主

kitty 發表於 16-8-15 13:47
小女今年dse17分,3353333 econ cs(bio4 chem3)  派左入thei sssdp. 但想讀返science. 如果retake入到的機 ...
因人而異,沒有絕對答案
舊年識2個要retake,20分
今年1個29分入CU,另1個成績不變,但都入到8大
science屬水泡科,唔需要好高分,21/22分唔貪心就有得讀。所以,要問阿女有冇信心出年升多5分,同埋如何升?先再考慮值唔值得博一年

小苦巴  同意  發表於 16-8-24 00:10

回覆 kitty 的帖子

多嘴問一下為什麼要考7科.
Thanks,

回覆:kitty 的帖子

其實好睇小朋友決心,如果自修肯付出比在學校多一倍的努力,會建議重讀,因為讀多一年,係整個人生階段裏頭,只是微不足道。但如果有3~5分進步, 下年用combined cert, 已經較多科目選擇,將來的出路更廣好多。

重讀策略可集中四科或五科,爭取由3變4,因為3升級到4,比4升級到5容易得多。

回覆:17分re唔retake好

謝謝你們寶貴意見!
我會給小女參考,
另外,其實小女是考6科,打多左個3字

我家有對雙子公主

見到你囡囡英文一般,如果本身econ / CS用英文讀,不如轉左中文再retake,成效更佳

回覆:17分re唔retake好

見升學信箱講再考增加2-3分有機會,有20分才有機入八大,每增加1分,爬二千多名考生的頭,考高3分考贏七-八千名考生。此外,非聯招以GPA也收得高,除非在其他方面獨特及超強的能力。

呢個問題,我諗你同你女兒最清楚,我哋外人只可以畀少少意見。我就睇幾個因素
1. 你同女兒介唔介意入非三大(即係有學位就滿足)。
2. Engine係Science裡面最低分,CityU同HKU都唔要求有讀M1 M2,但係冇讀過,可能會pick up唔到,好難追。我同學 5科19分入CityU Electronics Engineering,但係佢表示M2容易,M1難到嗌救命。除非請人上門或學校老師肯幫忙。普遍Science科都要學生有兩個5,其他4,唔可以多過兩個3,先至穩陣。
3. 你係咪英文讀Science?英文讀Science,Retake用中文考,能唔能夠確保一年來可以適應中文名詞?我用英文讀數學,見到啲中文名詞,我都適應唔到,咩linear,substitution method,Coefficient,我都唔知中文係咩,更何況Bio Chem名詞更多,寫essay會唔慣。但係睇番,中文同英文都唔算強。。。。
4. 女兒嘅性格同毅力,Retake講就容易,實行唔係嗰個都做到,始終係一整年,唔少人都好容易氣餒放棄。
5. 成效。今次考得差嘅原因係咩?失手?定係溫唔夠書(冇咩可能溫得晒,太多嘢讀)?唔識嘅範圍依家識唔識?
可能你同女兒依家已經有所決定。如果要retake,可以考慮集中讀英文,LS同CS,呢兩科比較容易升4(因為retake多咗時間,可以出面大型補習社到讀,攞past paper,又有人幫你改試卷,只要唔偷懶,肯學習,相信成績一定進步),多3分好好多。
無論點都好,祝你同女兒好運!

kitty    發表於 17-7-17 18:28

回覆:1998Ruby1998 的帖子

好詳細