用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請問pebbles要wait好耐嗎?
go

請問pebbles要wait好耐嗎?

Thanks!

以我自己同朋友經驗就唔耐

引用:以我自己同朋友經驗就唔耐

原帖由 莫失莫忘 於 16-08-09 發表
以我自己同朋友經驗就唔耐
可否分享一下你們的經驗?值得嗎?

3月開始排,8月29返~ 來緊都會報名17/18PN,希望有幫助啦!

引用:3月開始排,8月29返~+來緊都會報名17/18PN

原帖由 Bighamster 於 16-08-12 發表
3月開始排,8月29返~ 來緊都會報名17/18PN,希望有幫助啦!
感覺好嗎?

引用:3月開始排,8月29返~+來緊都會報名17/18PN

原帖由 Bighamster 於 16-08-12 發表
請問你bb幾大?
佢好似18m先有得讀?
我未夠月齡佢唔比網上排

引用:Quote:原帖由+Bighamster+於+16-08-12+發表

原帖由 happyhealthymin 於 16-08-12 發表
感覺好嗎?
8.29未到吖到時話你知

引用:Quote:原帖由+Bighamster+於+16-08-12+發表

原帖由 fluty 於 16-08-12 發表
請問你bb幾大?
佢好似18m先有得讀?
我未夠月齡佢唔比網上排
2015年4月B
我報名果陣15個月有的上,現在好似又加左班12個月已經有的上!

引用:Quote:原帖由+fluty+於+16-08-12+發表請問

原帖由 Bighamster 於 16-08-13 發表
2015年4月B
我報名果陣15個月有的上,現在好似又加左班12個月已經有的上!

...
你話3月開排咁姐係未出世就排?

happyhealthymin 發表於 16-8-10 18:52
可否分享一下你們的經驗?值得嗎?

如果你target 入st cat又未搵到其他好既playgroup都值得一試.

好:

1.地方大, 乾淨, 課室靚
2.可以感受下st cat教學模式適唔適合自己同小朋友

舉個例- 上堂時遇到小朋友曳時PEBBLES既老師係會頗惡咁叫小朋友個名。假設個陳小明小朋友上堂打人, Pebbles老師會喝住"陳小明!", 但同一件事發生係artsplus D老師就會細細聲"小明, 你唔可以打人架,同XX講sorry先"。呢個唔係老師有冇愛心,而係學校/個別老師既style。我係pebbles遇到既老師普遍比artsplus嚴格dd, 但so far我只係見過一個小朋友被喝

唔好:
1. 地點唔方便
2. 會無啦啦轉老師。即之前次次都係A老師會突然變左B老師 (我之前ARTPLUS 冇試過同一MODULE轉老師, 就算老師個日病左冇番D admin 會話我地知x老師今日唔舒服,會由x老師代課,作為家長我覺得較受尊重)

至於課堂內容我覺得冇咩大問題, 同artsplus不相伯仲。但因為pebbles比artsplus地方大得多,所以上起堂黎會舒服d

感覺上暫時artsplus難入過pebbles。我朋友同一時間報artsplus同pebbles, pebbles 下個月就有位俾我朋友, artsplus就仲wait緊。

引用:Quote:happyhealthymin+發表於+16-8-10+18:

原帖由 莫失莫忘 於 16-08-14 發表
如果你target 入st cat又未搵到其他好既playgroup都值得一試.

好:
好多謝你的詳細資料。你Artsplus退學了定係仲讀緊?你想小朋友小學考咩學校?

回覆:莫失莫忘 的帖子

Pebbles 内容係點?係中英文堂分開?中開有休息時間或茶點?

happyhealthymin 發表於 16-8-14 18:56
好多謝你的詳細資料。你Artsplus退學了定係仲讀緊?你想小朋友小學考咩學校?

...
暫時未決定讀咩小學啊, 諗住讀PN時睇下小朋友性格同表現再考慮。

natnatw 發表於 16-8-15 08:18
Pebbles 内容係點?係中英文堂分開?中開有休息時間或茶點?
15-22 months.  每星期兩堂 , 每堂個半鐘有三節課, 有英文課, 中文課, gym class for gross motor skill, sensory class for fine motor skill, ART class, music class. 每一節老師都唔同。例如逢星期三六上堂, 星期三會上英文, gym 同 music, 星期六就上中文, sensory 同 art.  無茶點時間。
22-30 months - 上堂同以上差唔多, 但每堂只有兩位老師(中文同英文), 有茶點時間

以上都冇休息時間。

回覆:莫失莫忘 的帖子

唔該哂。artsplus 同 pebbles 嚟講,你覺得你小朋友返邊間好啲?學野多啲呢?

可否分享22個月上堂內容?啲導師係唔係資深架?thx

引用:可否分享22個月上堂內容?啲導師係唔係資深

原帖由 lishan 於 16-08-17 發表
可否分享22個月上堂內容?啲導師係唔係資深架?thx
資深老師穩定性高d,如果係d老師唔會成日轉。
朋友話好麻麻,如果唔係St cat個名,應該冇人報。

natnatw 發表於 16-8-15 13:21
唔該哂。artsplus 同 pebbles 嚟講,你覺得你小朋友返邊間好啲?學野多啲呢?

...
好老實講揀呢兩間playgroup多多少少都係因為佢地同幼稚園既關係, 所以你問我邊間好我會答睇你target st cat 定 victoria. 邊間好啲邊間學野多其實都差唔多, 兩間都有好同唔好既地方, 又要睇撞正好唔好既老師, 又要睇同班小朋友同家長合唔合作。有朋友試過上其中一間,班上有一半小朋友成日喊,好影響上堂。

回覆 Bighamster 的帖子

Bighamster 發表於 16-8-12 11:33
是否apply一次後等有位才通知嗎?