用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 預備孩子投考IS,家裡需要提供英語環境嗎? ...
go

預備孩子投考IS,家裡需要提供英語環境嗎? [複製鏈接]

4    0    0    1

回覆:預備孩子投考IS,家裡需要提供英語環境嗎?

我係屋企都主要講中文,但每晚會講下英文書,同比佢睇的野都係英文為主,同小朋友係kinder的時候係IS返學基本上d英文講都無問題。

考IS, 如果只是幼稚園,英語未必一定要native, 但要對答到, 講到sentences就ok, 錯grammer口音都冇問題,幼童就算講中文也會有少少口齒不清吧,不要太擔心,正確英文遲d會喺學校學到。所以e+放膽同佢講多d英文(或者父母一個中一個英),比d英文卡通佢睇吓,去d英文playgroup …… 到第時入到IS就掉返轉同佢講返中文,比佢去d用中文人為主的興趣班,接觸多d講中文的小朋友,咁就唔會唔肯講中文了!

我女是混血兒,佢都是見人講人話見鬼講鬼話的,完全唔會唔肯講中文,反而佢仲覺得自己識講中文好勁,話daddy唔識好渣!

但如果係考IS primary , 就要listening 及oral 比較好才有機會。請net 上門教,多看英文書,kinder 有英文語境,上英文教的興趣班,總之想想方法,不一定要家中轉語言。當然如果父母英文好,家中有英文語境的小朋友,考IS primary 會比較有優勢。因此,我呢類local 家庭,便選了kinder 轉IS

引用:好喜歡IS的學習環境,但現在孩子英語能力一

原帖由 Uglyduckmama 於 16-08-09 發表
好喜歡IS的學習環境,但現在孩子英語能力一般,家裡主要是用廣東話溝通。
我倆口子雖是大學畢業,但英語水 ...
我朋友兒子讀York, 家中菲傭英語談話,去英語興趣班,父母全廣東話,也考入了ESF。
另一個本地幼稚園,只是多看英文電視,家中菲傭英語,也考入了CAIS。
其實只要小朋友會聽會講簡單英語句子,都是一般生活用語,不會考讀寫,最緊要吾怕醜肯講。
如果自少家中有說廣東話(要小孩也講,不只聽),很少長大不肯講,反正英文入了IS一定識。
我也有自己教中文認字,保持小朋友對中文的興趣

引用:多謝大家分享,+我繼續嘗試同小朋友看中文同

原帖由 Uglyduckmama 於 16-08-11 發表
多謝大家分享, 我繼續嘗試同小朋友看中文同英文書,
希望保持一定語文能力.
另外, 你們認為小朋友講英文口音 ...
其實係香港人特別介意口音,基本上大部分外國人(當然一定有較挑剔的個別例子)都唔介意口音。International School的小朋友來自世界各地,可以有法國、意大利、西班牙,南非…… 乜都有口音,甚至英語為主的國家,也有英美澳+新加坡…… 之餘再加埋本國地區口音!邊理得咁多!

況且小朋友現在年紀小合是香港口音,但入IS後多數會pick up一個名為IS 口音,因為佢哋日常接觸好多唔同口音,有時會炒埋一碟。

引用:多謝大家分享,+我繼續嘗試同小朋友看中文同

原帖由 Uglyduckmama 於 16-08-11 發表
多謝大家分享, 我繼續嘗試同小朋友看中文同英文書,
希望保持一定語文能力.
另外, 你們認為小朋友講英文口音 ...
吾重要,入左去慢慢會改。

英語境一定要。我個女PN學校全英, PN前屋企全廣東話, 考K1前在家我同佢講英文, 爸爸中文。考Year 1時, 佢同我有80%講英文。現在暑假我俾中文字練習佢做, 暑期班有廣東話的又有英文的, 去旅行同行小朋友又講廣東話的。佢又變返80%廣東話人。最近佢同我講叫我買多啲中文story book 佢睇, 佢要學中文。令我放心好多唔會變成全英文人。一

引用:英語境一定要。我個女PN學校全英,+PN前屋企

原帖由 chumiguan 於 16-08-12 發表
英語境一定要。我個女PN學校全英, PN前屋企全廣東話, 考K1前在家我同佢講英文, 爸爸中文。考Year 1時, 佢同 ...
叻叻

我囡考K1前屋企主要全英,考到之後全中。其實我自已覺最緊要小朋友考時同老師有交流。local 同 IS 一樣

Uglyduckmama 發表於 16-8-9 00:52
好喜歡IS的學習環境,但現在孩子英語能力一般,家裡主要是用廣東話溝通。
我倆口子雖是大學畢業,但英語水 ...
我屋企人全部都係講中文,呀仔幼稚園讀國際,現在小學都係讀國際,英文完全無問題

想請教大家,我仔剛上k2,在st.cat讀,現在很希望為他轉去國際學校,我家用廣東話的,只有和工人溝通才用英語。他的英文一般,很多時對答都不是完整句子,是否難考入IS學校?ESF很難入嗎?東涌新校有機嗎?現在是否以插班生入呢?請多指教。

回覆 kowloonfish 的帖子

tung chung esf kindy is newly open. They still have space for K2, try call them and see if you can enroll in this term.

回覆:kowloonfish 的帖子

I find the ESF play visit is testing more your kid's response compare to English competency. He is K1 now so should be better in terms of 開金口during interview.

Curious why u want change from SC to IS? I let go KV and some local schools to chose ESF but after school start I wonder if ESF is too much play.

回覆 hoshi88h 的帖子

其實,到現在也不知道自己小朋友是否適合讀IS,他只有4歲幾,實在摸不清他屬於傳統/國際啱佢。他不是一個十分文静,也不是活躍型,普普通通。選擇IS是因為幼,小,中都是直上,不用擔心。另外,主要原因係想他自小在一個英語還境中長大,希望廣東話及英文都能成為他的母語。老師說他的英文可待改善,要講多d,但自知說英語不是我的強項,驚講多錯多。請問有沒有例子,幼園小朋友由傳統轉去IB School適應不到,跟不上的問題嗎?

4歲幾在IS是否讀K2?報2017/2018年度就係Y1?

引用:4歲幾在IS是否讀K2?報2017/2018年度就係Y1?

原帖由 kowloonfish 於 16-09-04 發表
4歲幾在IS是否讀K2?報2017/2018年度就係Y1?
Yes

回覆:kowloonfish 的帖子

其實小朋友適應好快唔使擔心. 我囡都傳統PN 去ESF K1...佢超鐘意新學校. 反而我不慣...之前學校PN每日有功課, 佢學咩我知...而家好似每日都係玩. 仲有開始鐘意講英文多D。

回覆 hoshi88h 的帖子

點解你也安排小孩由傳統轉去IS?你小朋友interview時英文oral OK嗎?ESF插班容易嗎?
‹ 上一主題|下一主題