用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 湊仔湊到喊的我
樓主: nikiliu
go

湊仔湊到喊的我 [複製鏈接]

回覆:nikiliu 的帖子

自閉都有好多種,唔係是但一樣冇做就代表佢唔係,回覆你嘅人唔係想嚇你,係唔想你害咗個仔,當然冇人希望你個小朋友係有事,但萬一如果真係,咁你就會浪費左自己個小朋友嘅黃金治療時間,建議你如果有懷疑比少少錢同佢做個評估仲好啦!

回覆:bape0060 的帖子

同埋佢地愈大,就愈出現多特徵,而家可能未出現哂,唔望人怕望人都可能係架

經濟無問題去私家做評估, 否則, 可同健康院姑娘講返小朋友情況, 再安排作評估, 但時間會很長, 有好多小孩自閉徵狀不太嚴重, 是可透過密集訓練來斗正, 但私人訓練比較貴, 所以越早有評估越早去排訓練, 否則, 好多人等到小孩上小學都等不到訓練, 會錯過6歲前黃金訓練期。

上到小學課程緊迫, 小孩自閉徵狀又無改善, 曾經見過有學校會迫小孩退學。

引用:同埋佢地愈大,就愈出現多特徵,而家可能未

原帖由 bape0060 於 16-08-09 發表
同埋佢地愈大,就愈出現多特徵,而家可能未出現哂,唔望人怕望人都可能係架

...
係,越大問題越多。我個仔細個評估為發展遲緩,無太多自閉特徵,但大下大下問題越多。

回覆:湊仔湊到喊的我

最重要,你話湊仔湊到喊,其實都反映小朋友有問題,係唔係自閉都要解決問題。所以,你第一步先做評估先!

引用:Quote:原帖由+bape0060+於+16-08-09+發表我

原帖由 nikiliu 於 16-08-09 發表
我仔又無玩門,叫佢大部分時間都有反應,請問你點發玩佢有問題?
其實你還要睇其他人叫佢有無反應,佢地通常只對照顧者有反應,還有,眼神好重要,佢地通常就算有也很短暫,所以,其實要有經驗和專業的人才能肯定。

多謝你地的回覆,我會努力留意吓上網睇多啲資料,可能帶佢評估下

最近好多朋友都有生小朋友,我深深體會到正常小朋友係我地嗰d有分別,起碼佢地冇我地嗰種無奈同挫敗感。其實只要有呢d感覺已經反映出有問題,如果問題唔係出自父母既照顧能力,咁就一定係小朋友身上,盡早尋找專業意見,對你對小朋友都係正面既幫助。

引用:Quote:原帖由+peonybibi+於+16-08-09+發表

原帖由 nikiliu 於 16-08-09 發表
見到個個回覆都話我仔仔有問題,好多謝你呢個回覆,另外有返希望小小

...
唔係話你小朋友一定有問題,只係你來這版問問題,或多或少你都發現佢同一般小朋友不同,也令你感到壓力。
所以好似樓上jm所講,盡早做評估對你及小朋友都係好事。無問題當然好,如果有可以早點訓練。

回覆:lulumelody 的帖子

係呢,我仔捉住佢教野,佢都迴避人眼神,同埋佢地只會自己開心,唔會識同人分享。。。同佢玩佢好enjoy, 但一停左佢唔會撩番我玩,很被動,我都湊到喊,因佢唔食飯

回覆:bape0060 的帖子

我最擔心係佢地大左,找唔到工作同伴侶,係最擔心最擔心的,協康會話佢地大部分都做唔長工作,因為佢地唔明白人情世故,又執著成日同人嘈,咁味即係唔可以照顧自己?

引用:我最擔心係佢地大左,找唔到工作同伴侶,係

原帖由 bape0060 於 16-08-11 發表
我最擔心係佢地大左,找唔到工作同伴侶,係最擔心最擔心的,協康會話佢地大部分都做唔長工作,因為佢地唔明 ...
你小朋友幾大?排左評估未?

或者係自閉譜系裏面嘅亞氏保加。。。

明天好打電話去健康院排見醫生,轉介評估,你越遲排服務都會遲

回覆:Sask999 的帖子

評估左自閉,2yr5m

引用:評估左自閉,2yr5m +

原帖由 bape0060 於 16-08-12 發表
評估左自閉,2yr5m
未排到服務前如果經濟許可的出去做一些私人訓練,另外上網都有好多資源。
努力加油!

最近單新聞,我好體會到嗰個爸爸嘅心情,真係會好絶望同抑鬱,我亦走過一段咁嘅日子,父母會好擔心子女將來。我曾經常去庇護工場外望d學員,心諗個仔如果行到呢步會點,我地去左佢又會點。我有朋友係教d嚴重智障學童既老師,呢d小朋友既智商永遠都係2、3歳,四肢亦有頑疾,佢地既父母好堅強,其實佢地仲慘過我地。我亦睇左好多外國video, 人地社會比我地進步20年,社會上好關注同支持自閉症患者,我期望亦相信香港社會會慢慢進步,等同好多人一樣接受同性戀者一樣。我應該可以照顧到小朋友到呢一日。

自閉症係會改善到既,當然唔會百分百同正常人一樣,但佢地有自己生存同體驗社會既模式。社會上難道人人都正常?港女宅男毒男隱青一大堆,打風都去捉精靈,whatsapp一句俾老闆就resign, 其實冇所謂正常既formula, 我相信作為父母既正面接受小朋友,教佢地接受社會,佢地將來都會有正面快樂既人生。

回覆:creamyXDD 的帖子

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=578646162260451&id=136225796502492
大家看看吧,睇完我都好驚

回覆:creamyXDD 的帖子

20年黎社會亦唔個點成點,可以出現更多唔同類型既人,可能好似感冒咁common

回覆 nikiliu 的帖子

如果小朋友會指想要嘅嘢,已經係好開始,你可以教佢同你溝通
e.g. 你想要咩呀?
可以提佢指住/跟你講 e.g.餅 甚至教佢手語去表達都得

‹ 上一主題|下一主題