用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 湊仔湊到喊的我
go

湊仔湊到喊的我 [複製鏈接]

我仔仔差唔多兩歲,識幾十個生字,其實都唔係好識講嘢,佢基本上早午晚三餐都唔肯食,餓過佢亦都唔食,大部份時間都係俾佢睇片先至食到一半,早晚兩餐奶亦都唔係太飲,超瘦21磅。小小嘅唔順佢意就大叫,唔知係咪因為唔識講野,唔識表達所以用大叫去表達。由朝早開始嘅刷牙洗面換衫,已經要同佢講數,換件衫可能同佢講道理10分鐘先換。唔鍾意玩玩具,大部份時間都係坐唔定,響屋企都走來走去,有時又肯玩一樣玩具1分鐘左右,跟住又走來走去係無所事事嗰種,同佢上playgroup 大部份時間佢都係走來走去咁過,佢係一個真係幾嚴重坐唔定嘅小朋友,佢睇片淨係睇來睇去inch wincy spider, 對其他卡通歌曲完全冇興趣睇。我又唔覺得除咗呢樣野之外有其他執着行為,基本上由朝早洗面嗰刻開始,乜鬼嘢都唔合作,我覺得湊到有啲厭倦。我唔知其他BB係咪都係咁?佢同人嘅眼神係比較弱,但其他表現都尚算正常,只係同其他小朋友相處,比較起冇咁主動同熱情。比較鍾意同大人玩,間唔中心情好都會主動同其他小朋友玩。正常嗎?

1    0    0    0

回覆:湊仔湊到喊的我

盡早去健康院排評估,有可能自閉譜系。

同我個仔細個—樣,佢有自閉!

回覆:lulumelody 的帖子

但係佢除咗呢啲之外冇其他執着行為,對聲音冇敏感,又唔特別鍾意轉嘅嘢甘都係自閉?

引用:但係佢除咗呢啲之外冇其他執着行為,對聲音

原帖由 nikiliu 於 16-08-09 發表
但係佢除咗呢啲之外冇其他執着行為,對聲音冇敏感,又唔特別鍾意轉嘅嘢甘都係自閉?

...
yes, 我仔細個無,以為佢唔係,但D徵象同你個仔大致—樣,有時有D問題越大越多!

回覆 nikiliu 的帖子

BB有冇用手指指住想要的嘢?

唔好估估吓,快d排CAC做評估,如果afford到,去協康做assessment,$5800

回覆:T96 的帖子

有呀

回覆:T96 的帖子

有用手指住啲嘢,見到得意野又會攞嚟同我地分享,有時又會要求我哋攬住佢

回覆:lulumelody 的帖子

可以pm大家交流下ma?

引用:Quote:原帖由+nikiliu+於+16-08-09+發表但

原帖由 lulumelody 於 16-08-09 發表
yes, 我仔細個無,以為佢唔係,但D徵象同你個仔大致—樣,有時有D問題越大越多!

...
可以PM大家交流吓嗎?

回覆:nikiliu 的帖子

你可以pm我啊,我仔2.3歲,可以分享下我經驗,評語,訓練我都有經驗。單睇你描述,我唔覺你仔自閉,唔好太擔心。

引用:你可以pm我啊,我仔2.3歲,可以分享下我經

原帖由 peonybibi 於 16-08-09 發表
你可以pm我啊,我仔2.3歲,可以分享下我經驗,評語,訓練我都有經驗。單睇你描述,我唔覺你仔自閉,唔好太 ...
見到個個回覆都話我仔仔有問題,好多謝你呢個回覆,另外有返希望小小

我個仔無你仔咁固執,但經常玩門,言語遲,叫佢唔多應又唔望人,已經為自閉!

引用:我個仔無你仔咁固執,但經常玩門,言語遲,

原帖由 bape0060 於 16-08-09 發表
我個仔無你仔咁固執,但經常玩門,言語遲,叫佢唔多應又唔望人,已經為自閉!

...
我仔又無玩門,叫佢大部分時間都有反應,請問你點發玩佢有問題?

我仔都開始唔中意食野(以前唔會),呢d係固執行為! 另外佢地有d都會好活躍,坐唔定,我仔都係咁,其實呢d係感統出現問題,一般人未必知道其實這是自閉特徵,建議盡早評估,我仔都係做私家評估結果是自閉,立即排I位兼收位,並上言語治療同密集式,我現在仲未等到政府評估呢!黃金時間有限,快d評估幫助佢吧!

唔望人,叫佢唔應,而家中意睇風景tim
自閉好多種,有d人好安靜,有d人好似過度活躍咁架

引用:唔好估估吓,快d排CAC做評估,如果afford到

原帖由 sandyma2011 於 16-08-09 發表
唔好估估吓,快d排CAC做評估,如果afford到,去協康做assessment,$5800
同意,無謂佔估,時間就是金錢。。

引用:Quote:原帖由+bape0060+於+16-08-09+發表我

原帖由 nikiliu 於 16-08-09 發表
我仔又無玩門,叫佢大部分時間都有反應,請問你點發玩佢有問題?
玩門是其一特徵,是他們喜歡重覆性既行為填補佢地既時間空白,有d人可能中意玩車輪,有d可能中意睇同一卡通,一唔比佢睇,就發哂顛。。。

‹ 上一主題|下一主題