用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 音樂對過度活躍和專注力不足小朋友很有幫助 ...
go

音樂對過度活躍和專注力不足小朋友很有幫助  

我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了一隻共振音樂CD 給我,我覺得都幾有用,想分享一下。大家覺得有用嗎?

請問咩叫共振音樂?

回覆 yufy 的帖子

「醫學共振音樂」是由德國天才古典音樂家彼得.休伯納(Peter Hubner)帶領40多位頂尖科學家、腦科專家、醫學人員等,歷經30年時間研究製成。此音樂是依照宇宙自然和律製作,與身體的韻律一致,所以,當身體不適時,有自然調整身體機制的能力。目前世界上已有超過200篇臨床實驗報告證實其療效,並受世界衛生組織及美國壓力協會推薦,亦證明此音樂對身心症狀治療效果比傳統療法快4 – 8倍。早前,「醫學共振音樂」更獲南華傳媒HIM雜誌評選為2007年度「最佳品牌之最佳天然藥品」

我搵到個網站,可以上佢鋪頭試聽,聽啱先買,一隻CD 大約三百幾蚊。我買咗三隻,每日都有比個女聽一陣。買全套太貴了,我只有五隻,已經覺得夠了。

可否給我網站?

回覆:zenwin 的帖子

我個OT 老師都有介紹,可以同佢租,同要用一個特別headphone 去聽

引用:我搵到個網站,可以上佢鋪頭試聽,聽啱先買

原帖由 zenwin 於 16-08-09 發表
我搵到個網站,可以上佢鋪頭試聽,聽啱先買,一隻CD 大約三百幾蚊。我買咗三隻,每日都有比個女聽一陣。買 ...
是否OT的Listening Therapy?

我沒有用特別的headphone去聽,因為我女不喜歡用headphone ,佢話好爐,我用CD 機播比佢聽,我覺得佢情緒穩定和專注咗!

zenwin 發表於 16-8-9 11:03
我搵到個網站,可以上佢鋪頭試聽,聽啱先買,一隻CD 大約三百幾蚊。我買咗三隻,每日都有比個女聽一陣。買 ...
什麼網站?店舖位置?thx

引用:我沒有用特別的headphone去聽,因為我女不

原帖由 zenwin 於 16-08-12 發表
我沒有用特別的headphone去聽,因為我女不喜歡用headphone ,佢話好爐,我用CD 機播比佢聽,我覺得佢情緒穩 ...
可以pm资料給我嗎?謝謝!

回覆:音樂對過度活躍和專注力不足小朋友很有幫助

請問可否pm資料?Thanks

引用:我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了

原帖由 zenwin 於 16-08-08 發表
我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了一隻共振音樂CD 給我,我覺得都幾有用,想分享一下。大家覺得有用 ...
可否給我資料我呢?

回覆:Minnie2010 的帖子

Pls let me know the website buy too, thx

可以pm 地點及website 比我!我小朋友也要!

Please pm me the website thanks!

引用:我搵到個網站,可以上佢鋪頭試聽,聽啱先買

原帖由 zenwin 於 16-08-09 發表
試聽應該唔會有效果,一般要連續聽2星期(每日1次)會見到初步效果,3個月會見到明顯效果。

我自己係按住皮紋分析師既意見去播邊隻碟俾阿女聽,好有效。

Please pm me the website thanks!

聽樂治療嗎?我都試過,覺得ok

引用:我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了

原帖由 zenwin 於 16-08-08 發表
我女兒有過度活躍症和專注力不足,朋友送了一隻共振音樂CD 給我,我覺得都幾有用,想分享一下。大家覺得有用 ...
請問地址和店舖名電話,謝謝你!