用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生的私人財物
go

初中生的私人財物 [複製鏈接]

醒目開學勳章

如銀包, 八達通, 身份證等, 你地會提議仔女放埋一個銀包? 還是分開個八達通放好呢?

peggy  滿15歲就要带身份證  發表於 16-8-2 18:58
Yanamami  16歲先要带身份證啫……  發表於 16-8-2 17:44
   0    0    0    0

其實,我個仔小學以經帶八達通,學生證圖書證同小量現金個啲,加個電話。

佢一個銀包搞掂。應該唔洗分開。因為學校到屋企其實都行到嘅。如果係怕佢唔見八達通,有電話影該唔成問題。

中學張學生證係有 sim side,似八達通,要離返/放學打卡,唔見都幾煩。

回覆:初中生的私人財物

初中生不用帶身分證。銀包一個只放八達通、學生證同零用錢。

引用:如銀包,+八達通,+身份證等,+你地會提議仔女

原帖由 yeesumyin 於 16-08-02 發表
如銀包, 八達通, 身份證等, 你地會提議仔女放埋一個銀包? 還是分開個八達通放好呢?
...
初中生:只係帶學生證 八達通 图書證 30-40元旁身就夠

引用:如銀包,+八達通,+身份證等,+你地會提議仔女

原帖由 yeesumyin 於 16-08-02 發表
...
我特登買個細d嘅銀包比呀仔放褲袋,電話都買部細啲嘅,教佢習慣銀包/電話要跟身,銀包放錢/八達通及學生證已足夠。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

同意,仔女私人野唔好太貴,唔見再買會肉痛
‹ 上一主題|下一主題