用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 一件不愉快的二手書買賣
樓主: 金毛B媽
go

一件不愉快的二手書買賣

其實好難問盡所有問題。
有次我買舊書,問有冇損毀劃花,對方話冇。
但本書返來時佢撕走了封面小朋友嘅名字貼,底部白色嘅紙都露了出來。我看著破損的封面,問佢,佢仲話:舊書係咁,what do you expect? (不過果啲係圖書,唔係教科書) 當我知道佢嘅反應,我確係無奈的。
很同情你的遭遇。

醒目開學勳章 王國長老

樓主, 如果明知要寫嘅, 我會叫佢影晒所有寫左/原字筆寫左, 費事爭拗, 每個人把呎唔同, 我見過有D甩皮甩骨都夠膽過9成新....
練習我會寫全新至買, 無就寧願自己去書店買了

今年買舊書, 除左EK, YAHOO, 我仲去左:
檸檬書店 (旺角)
精神書局 (北角/西環)
今年懶去藍田, 往年有去滙景搵

檸檬我唔太鐘意(有人話可以打去問左先), 樓下部LIFT等到火滾, 上又等幾轉落又等幾轉, 以為佢好大間, 原來勁細, 我兩張書單佢得一本, 車錢都蝕埋
精神我去北角, 要讚讚職員, 好好心機同我搵, 又幫我對過晒岩版, 又幫我問西環分店, 最感激我想搵數學書包嘅一本練習 (搏下有無學校無做過), 職員話無, 但提我自己打去出版商問可能有散賣, 結果真係有, 仲只係十幾蚊, 我好開心!

回覆:一件不愉快的二手書買賣

難得阿女學校學生會年年有賣舊書活動,讚!

回覆:金毛B媽 的帖子

我都有買二手書的經驗,好壞都試過,有d人為左十元這欺騙人,好過份

我有一次有一c9仲帶埋個女來,仲要20元一本,其實本習作花晒,根本沒用,網上仲話有8成新,好過分