用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Foundations
go

Foundations [複製鏈接]

有冇人無考dse直接到外國讀Foundations

4    0    0    0

引用:有冇人無考dse直接到外國讀Foundations +

引用:有冇人無考dse直接到外國讀Foundations +

原帖由 cp3g 於 16-07-28 發表
有冇人無考dse直接到外國讀Foundations
有!
完成中五即去!

同事個仔剛讀完中五, 今年9月去英國讀1年FOUNDATION, 之後話可以直接上大學.  我很疑惑讀一年就可以順利上大學?

引用:同事個仔剛讀完中五,+今年9月去英國讀1年FO

回覆 wapwap 的帖子

當然要成績和Ielts達標, 呀囝讀個科只有三份二人達標

引用:同事個仔剛讀完中五,+今年9月去英國讀1年FO

原帖由 wapwap 於 16-07-28 發表
同事個仔剛讀完中五, 今年9月去英國讀1年FOUNDATION, 之後話可以直接上大學.  我很疑惑讀一年就可以順利上 ...
真!

識1個2015年9月讀Foundation !

2016年6月尾己回港,他說大學將會給他1000英鎊獎學金,以及大學已給他Offer!

但他必須原校升讀Year 2〈蘇格蘭,大學4年制〉,該1000英鎊獎學金才會生效!

回覆:Foundations

但到外國讀foundations 如果讀得好 當然升上大學就冇問題 但聽講萬一唔夠分數 升唔返原校大學 在港又冇考dse 即在港中學畢業証書也沒有 到時就局住要在外國選間不是自己心儀的大學?
另外 如將來想做政府工 是否要補考dse中文科?thx

得1000鎊獎學金太少,難怪回港。用foundation上大學是容易用dse上芵大學,但上吾到真係好似好煩。政府工如考主任要CRE試要試中文,另普通員工只考髏能,小組論討及最後見box.

引用:得1000鎊獎學金太少,難怪回港。用foundati

原帖由 brother4 於 16-07-29 發表
得1000鎊獎學金太少,難怪回港。用foundation上大學是容易用dse上芵大學,但上吾到真係好似好煩。政府工如 ...
4哥,即刻好似某些迎新,送100元百佳巷,吸客!

有!
完成F4即去!

醒目開學勳章

jasonmom 發表於 16-7-29 09:58
有!
完成F4即去!

尖子?

識人讀直資英中,有好幾人成續中下,中文唔得,跳船避考DSE,讀完中五即去英國讀Foundation,一年後直上大學,重要系吾差的大學。大學讀3年,變相重早一年畢業!

引用:有!完成F4即去!

原帖由 jasonmom 於 16-07-29 發表
有!
完成F4即去!
乜唔係足17歲至得咩?

全贏,中五生尖子或中文差可上英大國及早一年畢業,agent 有佣金同英大學收,英大學收足夠國際生不怕脫歐冇人去讀書,dse少咗尖子報本地大學,入本地u率高咗英大國一般年齡17.5

如不是英國 是澳洲(8大)foundation 升上原校大學難嗎?

引用:如不是英國+是澳洲(8大)foundation+升上

我阿媽本來想我讀foundation(中文除咗作文之外,持續多年唔合格),但係阿爸堅持要full cert畢業,佢話萬一要入政府工,需要有文憑試中文,佢想我搏下合格(當然派咗成績,合格),出國讀書,返香港打政府工可能要考返政府嗰邊出嘅卷。但係本身去外國都係避開中文,到時去咗外國太耐,冇乜點接觸keep住學中文,要考嘅話可能會好吃力,除非你係決定唔返香港,或者就算返嚟都唔做主任/警察嗰類嘅civil servant。 呢層真係要諗下讀完嗰一科,未來出路大慨去向係點。
我聽有人就係冇考DSE,直接去英國讀醫,點知香港要佢考返個中文試,佢啲中文本身好差,加上咁多年冇讀中文,所以唔考,留係外國做醫生。

引用:我阿媽本來想我讀foundation(中文除咗作文

回覆 samuellor 的帖子

我都唔鍾意政府工,但係世事難料,我又唔係讀醫讀law,都要準備條後路俾自己。我作文好但係其他差,阿媽本身想一早小學就送我出國(英籍),阿爸驚去咗外國太耐,到時候真係要返嚟香港,會唔記得中文。我個親戚細我一年,細細個就去咗英國,除咗聽廣東話好少少之外,同一個有考GCSE中文嘅鬼佬差唔多 (我知GSCE係普通話)。
‹ 上一主題|下一主題