用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 學奧數宜愈早愈好?5個認受性高國際比賽推介 ...
樓主: obiwan8888
go

學奧數宜愈早愈好?5個認受性高國際比賽推介 [複製鏈接]

引用:Quote:addoilcc+發表於+16-11-14+19:15+王

原帖由 王家爸爸 於 16-11-15 發表
講真,我唔太贊成太早操數。我當年都係K2操細仔,入到小學,數學老師以為收咗個數學天才,但係幾年之後,幼 ...
請問点解有這些体会呢?

王家爸爸  過早操數,其實會有負面影响。  發表於 17-1-8 13:18

lovelinda 發表於 16-8-4 12:44
我小朋友因為數理好,對數有興趣。他自從k1開始已經學奧數,但純為興趣和加強數理能力,我一個試都沒有給他 ...

哪兒學奥數?thx for yr sharing

王家爸爸 發表於 16-10-12 09:53
平平哋去書局買幾本《數學奧林匹克天天練》睇下先,再決定。如果小朋友睇得明自己同年級既,可能考慮唔駛 ...

请问这本书《數學奧林匹克天天練》有没有英文版本?因为女儿是读英文小学,所以想买来给她看看。我了解到大陆很多奥数培训班都是超前学习和背题型解法,我还是比较怕这种培训,把孩子培养成条件反射似的机器。不过数学真的可以培养思维,所以想买来和孩子一起看看

王家爸爸  《數學奧林匹克天天練》係國內出,應該無英文版。  發表於 17-2-9 11:06

jane-wang 發表於 17-2-8 23:21
请问这本书《數學奧林匹克天天練》有没有英文版本?因为女儿是读英文小学,所以想买来给她看看。我了解到 ...

如果想要英文既,可以試下揾Singapore Mathematical Olympiad既參考書。

王家爸爸 發表於 17-2-9 11:08
如果想要英文既,可以試下揾Singapore Mathematical Olympiad既參考書。

谢谢,我去找找新加坡的版本

王家爸爸 發表於 17-2-9 11:08

請問有冇d英文嘅數學比賽適合初小學生參加?

Ocean419 發表於 17-2-10 12:56
請問有冇d英文嘅數學比賽適合初小學生參加?
有幾個數學比賽的題目都中英對照的,

現在可以報名的有:
新加坡數學競賽 (小二起)
多元智能盃 (K3起)

遲點才有詳情的有:
全港青少年數學挑戰賽 (小三起, 但難度偏高)

我小朋友因為數理好,對數有興趣。他自從k1開始已經學奧數,但純為興趣和加強數理能力,我一個試都沒有給他 ...

奧數
請問您小朋友係邊到學奧數?我最近都搵緊俾我個K2小朋友,謝謝。

vckchoy  識+-x/未?  發表於 17-2-21 03:54

回覆 Tans 的帖子

小朋友已識+, -, 乘都識少少, 除就唔識。 點解我會問學奧數呢, 因為興趣班既老師話小朋友數蓋好, 可以試下俾佢接觸, 所以就上EK搵下資料。謝謝

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

那裡有幼稚園的奧數班?thanks

回覆 weddingkk 的帖子

加減乘除識未呀?

Tans 發表於 17-2-21 18:00
回覆 Tans 的帖子

小朋友已識+, -, 乘都識少少, 除就唔識。 點解我會問學奧數呢, 因為興趣班既老師話小朋 ...
除數可以試下自己用分餅仔教。先準備啲熊仔餅(例如6塊),然後父母同佢三個人分,問佢每人有幾多塊。試咗6塊,用9塊,... ,一路加上去。

我想問下我仔從來無學過公文數/ 奧數, 無補習, 只學HAPPY 幼稚園教過啲, 而家小一, 教深小小, 佢OK, 明白, 評估都高分, 但一做補充練習的"挑戰站"果D題目時便唔明, 咁係咪應該無乜天分呢?

poodlema 發表於 17-12-5 15:27
我想問下我仔從來無學過公文數/ 奧數, 無補習, 只學HAPPY 幼稚園教過啲, 而家小一, 教深小小, 佢OK, 明白,  ...
小一數學可以問啲嘜?例如:我有8個蘋果,你有7個蘋果,我哋有幾多個蘋果?
挑戰站可以問啲嘜?
加多啲變數,例如:爸爸有8個蘋果,媽媽有6個蘋果,你有7個蘋果,弟弟有9個蘋果,我哋有幾多個蘋果?(測試小朋友識唔識連續加)。
減數當加數問,例如:一家四口有25個蘋果,你有7個,爸爸有8個,媽媽有6個,你同弟弟加埋有幾多個蘋果?(測試小朋友識唔識唔需要減自己嗰7個)。
訓練方法:用實物(例如LEGO)數俾佢睇。

回覆 poodlema 的帖子

其實小二左右便可以試試比賽,你先看看小一考試的數學成績再決定。
仔可以自動自覺溫書就好了。

請問去那裹奧數?謝

想請教你小朋友學了奧數後,你覺得他有什麼改變?可以開發小朋友的興趣或求知慾嗎?
‹ 上一主題|下一主題