用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 學奧數宜愈早愈好?5個認受性高國際比賽推介 ...
go

學奧數宜愈早愈好?5個認受性高國際比賽推介

http://topick.hket.com/article/1 ... D%E6%8E%A8%E4%BB%8B[/url]

王家爸爸  都係嗰句,玩吓無妨,認真就   發表於 16-7-28 14:52

引用:我在看+[學奧數宜愈早愈好?5個認受性高國

原帖由 obiwan8888 於 16-07-27 發表
我在看 [學奧數宜愈早愈好?5個認受性高國際比賽推介 - 香港經濟日報 - TOPick - 親子 - D160727],你也趕 ...
果5個比賽竟然冇國際數學奥林匹克,可以有幾高認受性呢?

問題唔係數學呢啲需要思考既野,同音樂、運動等需要操練既科目唔同。數學能力好難用音樂、運動等既操練方法做到。

引用:問題唔係數學呢啲需要思考既野,同音樂、運

原帖由 王家爸爸 於 16-07-28 發表
問題唔係數學呢啲需要思考既野,同音樂、運動等需要操練既科目唔同。數學能力好難用音樂、運動等既操練方法 ...
我同意,想請教有咩方法可以提升數學能力?

pekovian 發表於 16-7-28 20:46
我同意,想請教有咩方法可以提升數學能力?
先理解(好重要),然後多思考(例如睇下同一問題有無更好既解答方法)。

回覆:學奧數宜愈早愈好?5個認受性高國際比賽推介

我小朋友因為數理好,對數有興趣。他自從k1開始已經學奧數,但純為興趣和加強數理能力,我一個試都沒有給他考。

王家爸爸  反正大部分初賽係免費既,試下無妨。  發表於 16-8-4 17:12

Sorry我不懂得怎樣用點評,回覆王家爸爸,多謝你的建議,不過他還少,日後大個啲可能可以給他試試。

我小朋友今年P.1先學奧數, 嗰5個冇玩過, 玩咗3個免費, 當吸收吓經驗, 等佢有學奥數既興趣

lovelinda 發表於 16-8-4 12:44
我小朋友因為數理好,對數有興趣。他自從k1開始已經學奧數,但純為興趣和加強數理能力,我一個試都沒有給他 ...

請問你小朋友在那裡學奧數?

lovelinda 發表於 16-8-4 12:44
我小朋友因為數理好,對數有興趣。他自從k1開始已經學奧數,但純為興趣和加強數理能力,我一個試都沒有給他 ...

可否pm 那裡學奧數?

FT_mom_2011 發表於 16-10-7 21:39
可否pm 那裡學奧數?

平平哋去書局買幾本《數學奧林匹克天天練》睇下先,再決定。如果小朋友睇得明自己同年級既,可能考慮唔駛讀,直接參加(好大機會有獎);如果小朋友睇唔明自己同年級既,但係睇得明細一年既,以佢又想參加比賽既,可能考慮讀下啲課程,然後再參加(唔好有太大期望);如果小朋友連細自己一年既都睇唔明,唔好諗啦。

如果小朋友讀中學,有數學天份,又真係想參加奧數比賽,我會建議揀資優教育學苑既國際數學奧林匹克香港選拔賽。

王家爸爸 發表於 16-10-12 09:53
平平哋去書局買幾本《數學奧林匹克天天練》睇下先,再決定。如果小朋友睇得明自己同年級既,可能考慮唔駛 ...

謝謝王家爸爸(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

首先應搞清楚甚麼是認受性?
我認為:
1. 比賽資格有門檻, 即是要有一定實力才能參加的比賽; 或
2, 多人參加的比賽; 或
3. 心儀學校覺得有認受性的比賽

我覺得冇一個K2的數學比賽是有認受性的, 如果認為小孩可以越級挑戰的話, 最近磅已經是K3起跳的"多元智能盃"了

addoilcc 發表於 16-11-14 19:15
王爸爸,有沒有一些認受性的數學比寶,可以K2參加?
講真,我唔太贊成太早操數。我當年都係K2操細仔,入到小學,數學老師以為收咗個數學天才,但係幾年之後,幼稚園時完全無操數既哥哥,數學反而有唔小獎。

王家爸爸 發表於 16-10-12 09:53
平平哋去書局買幾本《數學奧林匹克天天練》睇下先,再決定。如果小朋友睇得明自己同年級既,可能考慮唔駛 ...

Thanks