用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 政府海外津貼OEA
樓主: WoonMan
go

政府海外津貼OEA

回覆 亮燈 的帖子

明白了, 謝謝亮兄!

wanda703 發表於 16-11-7 16:04
回覆 亮燈 的帖子

明白了, 謝謝亮兄!

唔使客氣

K@k@k@man 發表於 16-10-26 11:31
各位!我想問公務員機票津貼,可以最多買幾多套來回機票呀?

請問亮兄:單程機票可否claim OEA? 是否一定要買由香港出發的來回機票?可否claim 由英國的來回機票呢? 因為我已經買左一張單程比阿仔,諗住其他由英國買回頭機票。

回覆 himsum117 的帖子

根據我的經驗, 單程和英國香港倒頭飛機票都可claim 到津貼.

lamb2003 發表於 17-1-7 20:21

根據我的經驗, 單程和英國香港倒頭飛機票都可claim 到津貼. ...

那太好了,因有朋友突然同我講:claim唔到,我真不知怎麼好!
Lamb2003, 你有試過?

你交齊所需文件,以及未用完約$23000的限額,可claim到.詳情可問自己部門呢!

lamb2003 發表於 17-1-7 21:33

你交齊所需文件,以及未用完約$23000的限額,可claim到.詳情可問自己部門呢! ...

謝謝

himsum117 發表於 17-1-7 20:09
請問亮兄:單程機票可否claim OEA? 是否一定要買由香港出發的來回機票?可否claim 由英國的來回機票呢?  ...

可以claim

亮燈 發表於 17-1-8 21:37
可以claim

連7月+新學年的9月那套倒頭飛機票也可以claim嗎?

Mapleac 發表於 17-1-8 23:21
連7月+新學年的9月那套倒頭飛機票也可以claim嗎?

你要問番部門人事部,因七月至九月倒頭係跨越兩個學年,所以要分開claim,例如分開一半claim。

亮燈 發表於 17-1-9 06:46
你要問番部門人事部,因七月至九月倒頭係跨越兩個學年,所以要分開claim,例如分開一半claim。
...

thanks

Mapleac 發表於 17-1-9 14:41
thanks

唔使客氣

himsum117 發表於 17-1-7 20:09
請問亮兄:單程機票可否claim OEA? 是否一定要買由香港出發的來回機票?可否claim 由英國的來回機票呢?  ...
剛路過....
claim 機票的是SPA, 不屬於OEA, 而你說的都可以claim
緊記填SPA form 時,
在Travelling Expenses Claimable under SPA 那項
剔 5) (a) 項 (travelling expenses in connection with the journey(s))
即同時claim 交通費來回機場/學校, 庫房會自動憑里數計算,不用提供銀碼 (一年可claim不多於兩次來回機場)

odelia_ho 發表於 17-1-9 15:31
剛路過....
claim 機票的是SPA, 不屬於OEA, 而你說的都可以claim
交通費來回機場/學校是否在$23600之內? 如果机票巳過這銀碼,就唔洗claim ?

walter0723 發表於 17-1-9 16:03
交通費來回機場/學校是否在$23600之內? 如果机票巳過這銀碼,就唔洗claim ?
是的

odelia_ho 發表於 17-1-9 15:31
剛路過....
請問如剔了5 (a)項 Travelling expenses in connection with the journey(s), 日後需要提供證明, 例如搭乘的士或coach的收據或車票嗎?

回覆 winniesiu 的帖子

你好。請問什麼是SPA? 你的意思是如用不到$23000, 剩下的錢可claim 埋旅行箱?來回機場-學校都可以?include 在$23000 內?我是新丁,所以有不明白。女兒會在今年9月中去UK 讀大學。
謝謝

katrinayinwing 發表於 17-3-17 22:03

你好。請問什麼是SPA? 你的意思是如用不到$23000, 剩下的錢可claim 埋旅行箱?來回 ...

$23XXX係包括學生來回香港 - 英國機票、機場至學校交通費及父/母去探子女機票。而第一年去英國既學生可以claim買行李篋錢約$500,一位學生只可claim一次,連同第一次旅程津貼表格一齊交。

多謝各位的提點!!旅行喼的費用我已經claim了, 有五百多元.