用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

誠心求教 [複製鏈接]

哥哥女兒有幸入讀st Mary
希望在暑假多準備
請問
1. St Mary 老師普遍多鼓勵嗎?
2。閱讀風氣如果? 有沒有什麼校本課程鼓勵閱讀?
3 每天多少時間完成家課?多抄寫?
4 你們女兒開心愉快上學去?
5 有家人的鼓勵。小孩根基良好的話。st Mary 課程大家認為仍很吃力嗎?
多謝大家!感激大家在放鬆的假期仍回覆謝謝.

1    0    0    0

引用:哥哥女兒有幸入讀st+Mary希望在暑假多準備

原帖由 tococoa 於 16-07-22 發表
希望在暑假多準備
請問
我都想知!

引用:哥哥女兒有幸入讀st+Mary希望在暑假多準備

原帖由 tococoa 於 16-07-22 發表
希望在暑假多準備
請問
純粹個人感覺:

1. 大部分老師都很鼓勵小朋友,不用擔心
2. 閱讀風氣很好,有要求每年參加公共圖書館閲讀計劃及網上報紙
3. 功課不算很多,相對很多地區名校,可以說很少。抄寫唔算多
4. 返學很開心,不用擔心!不過女孩子的爭執,總會有
5. 如果平日留心上學,幼稚園是有功課考試,應該也可以。但愉快學習沒功課考試的幼稚園畢業,開始可能不習慣。真的看小朋友!

考了編班試未?如果考了,而老師要求留低會面,便多一點努力便可。小一不要太大壓力,相對較淺。不過會下學期開始教得快些。英文是教高一級,但習慣了都ok.

tonymeg    發表於 16-8-18 17:30

回覆:tococoa 的帖子

SMCS課程唔算很深,但作為一間所謂有D名氣的學校,唔催谷學生,成績點會好!平日功課唔算多,小朋友自己都應付到,但一到假期,如復活節,廿幾樣功課(聽講九龍塘d名小都有咁多),上到中小,有Science及Geography, 好多Vocab要串,平時測驗默書唔多,但考試份卷not so straight forward.
由於英文教高一級,我囡升小一前個暑假,我同佢go thru晒英文小一課程,打好基礎。

希望幫到你。

hppa    發表於 16-9-7 23:56
‹ 上一主題|下一主題