用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生,band1中學只收聯系小學全级第幾名前的學生? ...
樓主: wyzhao
go

自行收生,band1中學只收聯系小學全级第幾名前的學生?

回覆 kkhon 的帖子

唔忠心的回頭草,只限於唔放直中入乙一吧.

咁樣冒險法,就一定有風險啦.

kkhon  原来直屬都有烦恼  發表於 16-7-21 15:22

引用:回覆+kkhon+的帖子 唔忠心的回頭草,只限於

原帖由 papa71 於 16-07-21 發表
回覆 kkhon 的帖子

唔忠心的回頭草,只限於唔放直中入乙一吧.
呢D就係讀直小既唔好處,若想往外闖,係會有來自學校同學既直接和非直接壓力

mcl203 發表於 16-7-21 15:26
呢D就係讀直小既唔好處,若想往外闖,係會有來自學校同學既直接和非直接壓力

...
都要睇下係咩直中既... 如果係好好嗰啲,直頭自行/甲一都放埋啦.

同時又要睇下自己小朋友能力喎...若果只係啱啱Band 1中游,有個band 1直中響大廰(就算係1C),咁大個水泡已經唔駛煩啦

引用:Quote:mcl203+發表於+16-7-21+15:26+呢D就

原帖由 papa71 於 16-07-21 發表
都要睇下係咩直中既... 如果係好好嗰啲,直頭自行/甲一都放埋啦.

同時又要睇下自己小朋友能力喎...若果只係 ...
講真既,若外闖係有無形壓力既,外闖成功無形壓力可能仲大D,始終,大部份多年同學都會直升,放棄直升會變成異類,小朋友係畢業前壓力唔細~~~

回覆 mcl203 的帖子

直係外闖的,不外乎...

1. 考直資,呢批學生,無論如何,都係走得就會走吧 (家長心目中)
2. 博自行/甲部... 呢批都只限於最top嗰浸

咁樣,如果間直中好top,其實(1)&(2)都應該唔會太多人...又或者,仲肯走/走得到的,絕對唔會理呢啲壓力
如果間直中係雞肋,咁(1)&(2)就應該會幾多人... 分分鐘走唔到仲有壓力... (來自家長啊)

當然,由小一到中六一齊成長,份感情係無得比既

kkhon 發表於 16-7-21 15:08
回覆 mcl203 的帖子

最弊校长意思係吾会再要吾忠心的回頭草呢。
咁如果直中係B1B, 咁咪自1揀B1A, 自2直中囉。如果直中係B1C, 咁咪自1揀B1A, 自2揀B1B, 乙一先揀直中囉。如果想謹慎D, 就自2揀直中都得。

當然, 如果小朋友係B1C, 咁自行揀直中都未必會收。

回覆 little_yolky 的帖子

同意,我都一样咁叫佢自行博高d,乙一点都要放自己校,否则番叩實吾受。

回覆:自行收生,band1中學只收聯系小學全级第幾名前的學生?

名校收生心頭高,但又要求學生要忠心。我覺得很矛盾。

引用:我朋友的女係港島区女校,佢话家长问極老师

原帖由 kkhon 於 16-07-21 發表
我朋友的女係港島区女校,佢话家长问極老师同校长考前幾多名先可直上中学,但回复含糊不清不想多講。今次呈 ...
一定係

回覆 papa71 的帖子

我想問如果直屬中學是band1c, 小朋友都係band1,將直屬放乙l係米直入?
咁甲一二同自行係米一樣?

steve666 發表於 16-7-22 09:23

我想問如果直屬中學是band1c, 小朋友都係band1,將直屬放乙l係米直入?
大抽獎乙部,要考慮的,是中學提供幾多個直屬位,和有幾多個直屬band 1生放乙一. (聯繫位一樣道理)

學位多過學生,自然會直入 (連帶直屬band 2生都有機會抽入)
但若果學生(同是band 1生)多過學位,那麼還是需要抽,到時就要靠運氣.

至於自行/甲部抽獎,便是乙部抽獎前另外一個選擇.
如果還有中學比直屬心宜,就只有靠這兩個方法. (或者最後叩門吧)

至於是否直入,便和直屬/聯繫沒有任何關係/優勢.因為直屬/聯繫位只適用於抽獎乙部(還要揀乙一)

引用:回覆+papa71+的帖子 我想問如果直屬中學是

原帖由 steve666 於 16-07-22 發表

原則上,直屬位係夠俾直小B1生

若,唔打算外闖,當然可以直行及甲部只選直中

又若,自行及甲部填他校,一收左就去唔到乙1了

直小應會有指示如何填揀直中~~~

引用:Quote:steve666+發表於+16-7-22+09:23+回覆

原帖由 papa71 於 16-07-22 發表
大抽獎乙部,要考慮的,是中學提供幾多個直屬位,和有幾多個直屬band 1生放乙一. (聯繫位一樣道理)

學位多過 ...
應該無乜直小會有60% B1生瓜

mcl203 發表於 16-7-22 09:53
應該無乜直小會有60% B1生瓜
嘿...現實歸現實,但遊戲規則要講明嘛.

又好似聖家咁,兩間小學(7班)同一直屬中學,暫時書院仲可以吸納全部band 1生(就算冇外闖生).
但若果開多班變8班,咁就另一個故事了 (當然咁易開多班咩)

引用:咁大抽奖時,會留多些位給聯系小學? +

原帖由 wyzhao 於 16-07-21 發表
咁大抽奖時,會留多些位給聯系小學?
上教育局網站下載各區中學表有詳細每間中學各派位額

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary-sch-list.html

CFSS & SSGC

papa71 發表於 16-7-22 09:45

學位多過 ...
唔該papa71先, 咁甲一二和自行又靠什么標準收?
另外小學在灣仔, 直屬中學在中西區, 係米唔同校網‧糸米唔可以放乙一.....咁可以點做?
麻煩你...

mcl203 發表於 16-7-22 09:48
原則上,直屬位係夠俾直小B1生

若,唔打算外闖,當然可以直行及甲部只選直中
今年升小六....乜都唔知......麻煩你地

steve666 發表於 16-7-22 13:35
另外小學在灣仔, 直屬中學在中西區, 係米唔同校網‧糸米唔可 ...
自行:中學自決,每間中學收生準則不同,所以要個別了解.

甲部(1/2/3): 和乙部一樣,都係抽獎.甲部是揀選學校時,不分校網.乙部選校時,只可選小學同區校網(或申請揀住址校網).
收生準則是按學生所屬banding,隨機號碼以及選校次序排列. 建議你上去教局網站了解多些.

至於直屬中學和小學校網不同,他會撥出一定數目直屬位於小學校網中供你校選擇.詳情也可到敎局網站了解.

papa71 發表於 16-7-22 14:26
自行:中學自決,每間中學收生準則不同,所以要個別了解.
唔該哂你呀!
終於對這遊戲有d了解, 6年前煩升小一, 現在又煩升中, 香港人真是慘!

引用:Quote:papa71+發表於+16-7-22+09:45+大抽獎

原帖由 steve666 於 16-07-22 發表
另外小學在灣仔, 直屬中學在中西區, 係米唔同校網‧糸米唔可 ...
直屬関係係唔理中學校網,直屬中學可以依例保留統一階段85%位俾直屬小學,若係直屬派位失敗,仍可依小學既中學網同其他本區學生依Banding/隨機先後爭本區位

即係如高主教/聖約瑟,先抽直屬位,若派唔到,再同其他小學爭灣仔區其他學位~~~