用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生,band1中學只收聯系小學全级第幾名前的學生? ...
go

自行收生,band1中學只收聯系小學全级第幾名前的學生?

有聯系小學的band1 頭中學,自行收生時,會录取聯繫小学呈分试的前十名?

引用:有聯系小學的band1+頭中學,自行收生時,會

原帖由 wyzhao 於 16-07-21 發表
有聯系小學的band1 頭中學,自行收生時,會录取聯繫小学呈分试的前十名?

...
B1 先抽,無分別次 ~~~

回覆:mcl203 的帖子

我講自行收生阶段,唔係大抽奖

wyzhao 發表於 16-7-21 11:01
自行階段,不見得有直屬/聯繫關係的有任何優勢.畢竟還是和所有小學的學生比較.
每間學校收生準則各有不同,不能一概而論.
只有培正開宗明義說,自行也會只收直屬小學學生.(但同樣道理,是否一定只收前列的?那就要了解其收生準則了)

醒目開學勳章

B1A 中學多數在自行都唔會選擇自己直屬 / 聯繫嘅小學生,除非超級 outstanding
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

引用:我講自行收生阶段,唔係大抽奖 +

自行收生冇分聨系位的!

回覆:maggie789 的帖子

咁大抽奖時,會留多些位給聯系小學?

回覆:wyzhao 的帖子

間間學校唔同,教育局只講扣除自行及重讀位後不多於剩餘學額25%。
不過點計都比無關係嘅學生抽中嘅機會大呢~

>^^<

wyzhao 發表於 16-7-21 10:42

...
睇成績同臨場表現, 唔一定前十名

wyzhao 發表於 16-7-21 11:42
咁大抽奖時,會留多些位給聯系小學?
你小學無講?

引用:我講自行收生阶段,唔係大抽奖 +

咁要自計估吓,聯繫位都俾左,仲會否用10個自行位收聯繫小學學生呢?? 多數中學自行位得4Xㄧ5X個~~~

我想在自行收生時,首要是評分的內部總分數。則全港排名,校內,面試,課外活动等。。。。。待總分相近時,才考慮是否聯繫生
。只有這樣,学校才可盡收精英?

我朋友的女係港島区女校,佢话家长问極老师同校长考前幾多名先可直上中学,但回复含糊不清不想多講。今次呈分的卷出得好深,又要90分先係A。其实学校咁做係咪吾想d学生出走?好歹都是用了6年栽培出来。

回覆:kkhon 的帖子

叫你朋友揾d師姊家長問,一定可以問到d野返黎

引用:我朋友的女係港島区女校,佢话家长问極老师

原帖由 kkhon 於 16-07-21 發表
我朋友的女係港島区女校,佢话家长问極老师同校长考前幾多名先可直上中学,但回复含糊不清不想多講。今次呈 ...
唔講係唔想去估,亦唔想D學生走喎, EDB唔會俾料,港島边間女小無直中??  一般都未必會講清楚~~~

回覆 mcl203 的帖子

係law,成绩表好少人攞到A,搞到佢依家又吾知係B1a定B1c,想向外闯高一線又吾係,吾知点好。

回覆 bb560 的帖子

係呀,我叫佢多d去湊放学,認識下d前人攞下料,但依已畢業走左,睇下仲有冇细女在校果d。

引用:回覆+mcl203+的帖子 係law,成绩表好少人攞

係law,成绩表好少人攞到A,搞到佢依家又吾知係B1a定B1c,想向外闯高一線又吾係,吾知 ...
唔會瓜,港島D女校,家長應唔難判斷是否有能力外闖既,闖唔到咪直升囉,無能力直升先至係問題~~~

最弊校长意思係吾会再要吾忠心的回頭草呢。

引用:回覆+mcl203+的帖子 最弊校长意思係吾会再

最弊校长意思係吾会再要吾忠心的回頭草呢。
唔弊,都正常做法,直中直小大部份如此,況且佢地成績唔差~~~