用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真心請教,小女升上中一,學校要求學樂器 ...
樓主: JUNE2007
go

真心請教,小女升上中一,學校要求學樂器 [複製鏈接]

回覆:真心請教,小女升上中一,學校要求學樂器

之前去睇女兒的樂團(管樂)練習,我自己幾鍾意長笛同單簧管既聲音,幾廿歲人都想去學下。
不如樓主都比小朋友聽下比較喜歡那種樂器的聲音,甘樣可能佢會比心機學

馬騮仔 發表於 16-8-18 19:01
之前去睇女兒的樂團(管樂)練習,我自己幾鍾意長笛同單簧管既聲音,幾廿歲人都想去學下。
不如樓主都比小 ...
我自己就好鐘意古琴, 好優雅, 唔知學咗係咪都會咁有氣質。

sum-yan 發表於 16-7-31 15:03
未聽過有學校包括口琴。

現實說,學校要求學生懂樂器不外乎比賽爭光,很少會抱著全文發展或所謂藝術栽培。 ...
去到中學都迫人學樂器, 真係堅老土。我哋小學都係迫人學學器, 但口琴都計, 乜都得, 真係全人發展, 唔係為攞獎。仲要老老實實咁學, 唔可以好似JM講, 學幾首飲歌考試, 因為我哋音樂科老師好絕, 上學期考自選歌, 下學期係考指定歌, 可能學校老師都睇EK, 知道有呢D古惑

我地學校指定要學小提琴添啊~

little_yolky 發表於 16-9-2 12:23
去到中學都迫人學樂器, 真係堅老土。我哋小學都係迫人學學器, 但口琴都計, 乜都得, 真係全人發展, 唔係為攞 ...
這區是中學討論,所以我 / 我們所講所寫的學校是指中學,我真的想知道有邊間中學支持口琴。

little-melon  spcc的口琴隊水準不錯,師兄姐们演得投入精彩!  發表於 16-9-4 01:15
CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 16-9-2 16:58
這區是中學討論,所以我 / 我們所講所寫的學校是指中學,我真的想知道有邊間中學支持口琴。 ...
我知係講緊中學。不過D中學真係好鬼老土, 好似講到全人教育咁, 中學都要迫人學樂器, 但又話呢樣唔計果樣唔計, 咁人哋果D唔係樂器咩, 有乜理由唔計, 理由咪就係你哋自己學校唔啱用囉, 講咩全人教育都係嘥氣。

我囡話學 口琴
唔阻地方, 希望抽到她

學野真係好講興趣,有興趣既真係唔洗逼。我女d同學個個睇緊動漫同時我女係you tube睇人solo..
話說回頭,點解有學音樂就全人?我地果時夠唔係人人有得學,甘係咪我唔夠全?

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-9-2+12:23+

原帖由 sum-yan 於 16-09-02 發表
這區是中學討論,所以我 / 我們所講所寫的學校是指中學,我真的想知道有邊間中學支持口琴。 ...
多数小學支持 無咩中學搞 會唔會男校多

之 發表於 16-9-2 16:18
我地學校指定要學小提琴添啊~

其實除了學校中一開放日度問, 有咩途徑可以知道該學校主力玩咩樂器 ?那可有心理準備考唔考慮嘛
例如咩公開比賽之類?!睇到 ……
Lilypie Baby Ticker

回覆 longlokma 的帖子

係,如果知道必學樂器,我一定不選。如果冇興趣,為學校面子,真係浪費時間及金錢。
錯配

看來,我今年參加簡介會,一定要留意是否有呢條 規定

醒目開學勳章

引用:如果係講緊中學,+可以睇吓學樂器的要求是什

原帖由 palmchristy 於 16-07-22 發表
如果係講緊中學, 可以睇吓學樂器的要求是什麼.  如果唔需要考級或入樂團的話, 搵樣樂器學返三幾首 "飲歌",  ...
我女以前讀中學就是甘,搵幾首飲歌,對付考試就算

UpUp

sum-yan 發表於 16-9-2 16:58
KC.

學校指定學弦樂或管樂, 也許是關乎專科專教的問題, 即是音樂科老師玩開邊方面的樂器.
以我所知, 適合學那一種學器, 同體格都有關係, 所以有由老師選的情況, 例如口型是否適合吹奏.
要選樂器, 最好是讓孩子聽聽各種樂器的聲音, 看看那一種他喜愛再決定.
另外可以多聽音樂會來培養, 如果父母都不喜愛, 是比較困難, 因為樂器時常要在家練習, 如果父母表現欣賞, 子女或能獲得多點鼓勵.
可能有家長覺得強迫孩子學樂器是不合理的, 不過, 正面來看, 學生可以在當中學習耐性或是團隊精神之類, 若能代表班甚至學校表演, 也能提升歸屬感及滿足感. 至於點解一定要學, 我也不清楚, 我都覺得有部份孩子是完全沒興趣的.

sum-yan 發表於 16-7-31 15:03
未聽過有學校包括口琴。

現實說,學校要求學生懂樂器不外乎比賽爭光,很少會抱著全文發展或所謂藝術栽培。 ...

咁請問結他啦,其實結他好普,但㸃好多學校都好似無結他學?

kwokbobo 發表於 17-2-20 23:32
咁請問結他啦,其實結他好普遍,但㸃好多學校都好似無結他學?
因為好多學校都覺得結他唔夠decent,上唔到大場面

回覆樓主

Uppppp

提議學小提琴,易上手,而且入門容易,幾百元就可以買到一把小提琴

小提琴是最難的又是最貴的。

學中樂,中樂難極有個譜。

好憎D學校鋼琴不計, 其實鋼琴都唔易學, 遲D可能無人學琴了
‹ 上一主題|下一主題