用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真心請教,小女升上中一,學校要求學樂器 ...
樓主: JUNE2007
go

真心請教,小女升上中一,學校要求學樂器

引用:上到中學仲要迫學生学樂器,綱琴又唔算,學

原帖由 longlokma 於 16-07-22 發表
上到中學仲要迫學生学樂器,綱琴又唔算,學校自己又唔上堂全体教一種樂器???真心覺得呢間學校好討厭!

...
想當年同仔找中学時,聽過某直資中学,要求全校学生需学習小提琴,話音樂科考試要考,但就不需考級,話完全唔會要求学生学成点,音樂科考試考成点自決,但点解要学小提琴,就因校長話要做千人大合奏,想做咩創舉,我聽完呢個講座後,對呢間学校,完全失去興趣

poodlema    發表於 17-7-27 14:17

引用:Quote:原帖由+魔怪媽媽+於+16-07-21+發表回

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-07-22 發表
我覺得要睇小朋友有冇興趣學音樂先,如冇乜興趣,揾啲成本平啲嘅樂器學下就算。
我仔早兩年開始學 saxophon ...
佢話有, 但怕3分鐘熱度

引用:Quote:魔怪媽媽+發表於+16-7-21+22:31+回覆

原帖由 bbforever 於 16-07-22 發表
可唔可以自己揀?如果要揀管樂器,我覺得圓號,單簧管,長笛 好D~
冇, 係老師選人

引用:上到中學仲要迫學生学樂器,綱琴又唔算,學

原帖由 longlokma 於 16-07-22 發表
上到中學仲要迫學生学樂器,綱琴又唔算,學校自己又唔上堂全体教一種樂器???真心覺得呢間學校好討厭!

...
無辦法,風氣問題,如你是校長,其他同band學校有,同區其他學校有,如不做便給比下去了。

CFSS & SSGC

引用:洋蔥頭媽咪++初學唔駛咁貴,1千內已ok*****

原帖由 Yanamami 於 16-07-21 發表
長笛老師說太平的擔心品質不好,始終是放到嘴上吹的。如果買Yamaha的就是3000。

對,大牌子的flute都是三千大元起,但只可到5級左右,之後我們升級了近萬元的,音質完全在另一層次。

CFSS & SSGC

引用:多謝你的意見。請指教有什麼笛子比較平的呢

原帖由 JUNE2007 於 16-07-21 發表
多謝你的意見。
請指教有什麼笛子比較平的呢?
有些細琴行(音樂中心)初級班送長笛,當然不要奢望質數,但可避免3分鐘熱度浪費金錢在樂器上;如果學校有樂器班又好似花費雙倍學費和㗰時間學倆邊。

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-07-22+發表

原帖由 魔怪媽媽 於 16-07-22 發表
佢話有, 但怕3分鐘熱度
如果學校學,睇下有冇得租,否則好大投資

Ha ha palmchristy,
This is a very good suggestion!

引用:Quote:原帖由+魔怪媽媽+於+16-07-22+發表佢

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-07-22 發表
如果學校學,睇下有冇得租,否則好大投資
冇,比錢買, 好彩1千蚊

回覆:Yanamami 的帖子

要長期學就要買支好嘅。
yamama入門版$3***啦,
用到幾年架喇。
大陸牌子一千有找,
但質素唔好,不如唔好買。
如果唔知阿女有冇興趣長學,
睇下學校有冇得借用吖,
有啲中學有架!

>^^<

引用:可考慮學小提琴,小提琴不難學和小提琴也不

原帖由 kachunma 於 16-07-21 發表
可考慮學小提琴,小提琴不難學和小提琴也不貴,一部4/4大约6佰多元已有,唔使比幾仟元試一樣樂器

...
小提琴難學,音凖加拍子不是個個都可輕易應付,一隻好聲的琴分分鐘過萬,wind orchestra理論上好d

引用:Quote:原帖由+kachunma+於+16-07-21+發表可

原帖由 Babyeddie 於 16-07-27 發表
小提琴難學,音凖加拍子不是個個都可輕易應付,一隻好聲的琴分分鐘過萬,wind orchestra理論上好d

...
理論上,以敲擊最易,跟住是吹奏樂器,跟著是弦樂,鋼琴排最難(當然有例外7

引用:Quote:原帖由+kachunma+於+16-07-21+發表可

...
小提琴一D都不難学,我有学生4歲到6x歲都学到,要学樂器,梗要適應,只是適應得快和慢既問題,肯練既其實一D都不難,而我指六佰幾元既小提琴只是入門級既價,初学使鬼買咁靚咩!要靚既當然有,不止幾萬元添!我有同事部小提琴用緊2拾幾萬一部,但無必要既,人地用幾$買幾$,我覺得無需理,去到用神级既級數先算啦!

口琴算吾算呀, 都平喎, 又容易收藏

慢咪咪 發表於 16-7-27 18:15
口琴算吾算呀, 都平喎, 又容易收藏
未聽過有學校包括口琴。

現實說,學校要求學生懂樂器不外乎比賽爭光,很少會抱著全文發展或所謂藝術栽培。所以弦樂團、管樂團、中樂團的樂器是接受和鼓勵的,因每年都需要添加新團員,又或校際音樂比賽有的樂器等等。

CFSS & SSGC

longlokma 發表於 16-7-22 08:04

...

認同. 學校規定學一種樂器唔出奇, 出奇在綱琴又唔算, 禁即係想點?  學緊綱琴果D學生禁點? 仲邊有時間學另一種樂器 ? 唔通放棄已學多年的綱琴 ?

我女學校都規定學一種樂器, 但綱琴都計既, 另外學校會設有不同中西樂器班比冇學開樂器的同學仔參加既。

樓主間學校真係好有問題 wor

學中國笛子比較方便。又唔阻訂。 長笛都唔係易, 我女學過長笛, 開頭真係唔易, 分分鐘學幾堂先吹到有聲架。同一班已有人吹不嚮而放棄了。 一枝長笛最基本初級都要3K。

論價錢,千祈唔好揀銅管樂器如大號,圓號,長號或式士風,動輒過萬,又難帶。雙簧管都貴,支管普普通通都要兩萬,簧片幾十元一塊仲好易爛,投資頗大。

有些學校(多數是直資或私立名校)規定一定要學一種,如果冇學開就由老師派,所以最好開學前向現任家長攞定料,暑假俾小朋友去琴行學定先,到時同老師講已經學開某種樂器,老師通常都唔使你轉。見過有同事的朋友一對兄弟都派左最不受歡迎的大號,家長知道後頭都痕埋,每星期都要運送一雙大號回校學樂器班,屋企兩舊大號不知怎樣收藏

引用:Quote:原帖由+Babyeddie+於+16-07-27+發表

理論上,以敲擊最易,跟住是吹奏樂器,跟著是弦樂,鋼琴排最難(當然有例外7

...
同意。我囡學緊揚琴,學一年左右便能參加比賽,仲攞埋獎。7月剛考級試,也覺不難應付。實際一點來說,她練琴時,比起我仔學二胡,一來更有滿足感,二來音色聽來舒服很多,旁人感覺良好,享受得多。

引用:Quote:原帖由+Babyeddie+於+16-07-27+發表

原帖由 Bonboncoffee 於 16-08-07 發表
同意。我囡學緊揚琴,學一年左右便能參加比賽,仲攞埋獎。7月剛考級試,也覺不難應付。實際一點來說,她練 ...
對呀,是音色問題,弦樂最難的是音色,要捱過才可以有耳仔舒服日子、而影響音色最關鍵的是一隻好琴,不知多後悔冇買靚琴比小孩,之前隻琴唔靚不能要求音色好。但靚琴,可以練埋音,用幾多力壓定拉上/下,少少改變已可有排練,當然其他樂器亦有其難的地方

Babyeddie 發表於 16-7-27 01:00

...
絕對認同