用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 村校女孩考小一
樓主: 明天更好!
go

村校女孩考小一  

回覆 manmonster 的帖子

今年我要為細仔考直資私小了。由於細仔適合傳統小學,所以會報的應該大約8間左右,不會報太多,否則辛苦了孩子,亦辛苦了家長。

回覆:村校女孩考小一

其實報名還報名,到時自然會撞咗面試,或者有事去唔到,報20多間也不會去晒的。

不過學費和地點是我自己首要選擇的,如這兩個客觀條件不合,收左也讀不到。

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-07-22+發表同

原帖由 明天更好! 於 16-07-22 發表
影響一生,是真實經驗,我自己讀一般的小學,仲有聯絡的舊同學中,只有極少數人生活是比較好的,如果讀名小 ...
比你入到名校,都要跟得到。父母教到嗎?定又外判比補習?

醒目開學勳章 貢獻勳章

明天更好! 發表於 16-7-22 08:02
影響一生,是真實經驗,我自己讀一般的小學,仲有聯絡的舊同學中,只有極少數人生活是比較好的,如果讀名小 ...
我之前同班小學 (殺校接近30年嘅村校) 同學相認返,的確~ 大學畢業嘅得三兩個,部份由靠體力勞動做到自己搞生意仔,大家都生活愉快,好幾個仔女都快大學畢業!(好神奇~ 下一代個個都好叻!)
上星期,同班HKU朋友聚舊,11個人,橫跨3個莊,當中得4個結咗婚,3個有小朋友,職業方面,有會計師、化驗師、工程師、教師,其他人部份中港兩邊走,有個讀earth science做地盤office... 有個自己搞棋社...

我睇唔到大學班朋友比小學嗰班優越,我反而覺得小學嗰班收入較穩定,過半有樓有家庭,明顯較幸福!

所以,小學讀邊間真係影響一生?! 如果真係嘅話,確保你送佢去一間唔讀書,只管玩嘅小學!

而我,就唔相信一個人要走嘅路,小學階段會有太大嘅影響 (唔係無,只係唔會太大)

Binlojai    發表於 16-8-19 12:43
m_fu  :good  發表於 16-8-1 17:15
Doray    發表於 16-7-26 10:27
恐龍家

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-07-22+發表

原帖由 sissysze 於 16-07-22 發表
比你入到名校,都要跟得到。父母教到嗎?定又外判比補習?
期望向上流動是人之常情。名校學生有多少沒有外補?現在很多學校也有學費資助,給小朋友一個機會是不自量力嗎?只可留給優秀父母的孩子嗎?為何大家只是想打沉樓主呢?

莫失莫忘    發表於 16-7-30 18:27

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-07-22+發表比

原帖由 lui 於 16-07-22 發表
期望向上流動是人之常情。名校學生有多少沒有外補?現在很多學校也有學費資助,給小朋友一個機會是不自量力 ...
我諗大家唔係想打沉樓主,係想提醒一下樓主唔好一相情願要自己小朋友考入私小,直資學校就會人生一帆風順,考入好的中學及大學。相信樓主報的10間學校遍佈港九新界,如果讀音小的學費己勉強應付,音中的學費又如何?如果搬屋洗費又如何?不知道樓主知不知道音小沒有呈分試,只可升音中。12年學費有沒有考慮如何應付?大家只希望樓主報讀前多點了解,唔好盲目報讀。

mammamia0603    發表於 16-7-22 13:25
subb    發表於 16-7-22 11:52

creambun 發表於 16-7-22 10:53
我諗大家唔係想打沉樓主,係想提醒一下樓主唔好一相情願要自己小朋友考入私小,直資學校就會人生一帆風順, ...
十分認同,大家都想小朋友好,既然這樣,更應該計劃打算,想淸想楚,而下是藥石亂投,最後真的是苦了孩子、苦了家長。

creambun 發表於 16-7-22 10:53
我諗大家唔係想打沉樓主,係想提醒一下樓主唔好一相情願要自己小朋友考入私小,直資學校就會人生一帆風順, ...

好認同, 大部份父母想替小朋友選間好嘅學校, 但真係唔好有個錯覺覺得入咗私小或名校 = 一世無憂

我自己以前讀書算得上叫尖子, 唔係名校出身, U讀嗰科算係神科, 但時至今日, 我只可以叫做比上不足比下有餘, 普通人一個... 身邊好多讀名校出身嘅, 成就亦未必如一些讀普通校但本身做嘢叻/運氣好嘅人

所以話唔好咁神化小學嘅威力, 如果要勉強應付先讀到私小(樓主好似已要返工, 要再搵多份PT先可頂到音小學費), 咁不如報津小好過...

明天更好! 發表於 16-7-22 08:02

真實經驗, 我同老公都係讀一般中小學, 只有極少數同學生活是比較差.................
當然好定唔好係主觀既, 對我黎講唔洗憂住同食已經好好..........

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-07-22+發表同

原帖由 明天更好! 於 16-07-22 發表
我唔知你既好小學定義係乜?好成績?好校風?我同意校風會對小朋友有所影響,亦
勿忘家庭教育,父母的付出!我唔知你知唔知就算名校都會有人學壞,做啲唔好既嘢!學業成績就好視乎小朋友讀書天份同後天努力!你話自己當初學壞係個別例子,唔好以偏概全,我身邊都有朋友係band 5學校出來,事業發展唔錯,教得小朋友都好好!望子成龍正常不過,但諗嘢要大方向啲,你不經意發放既訊息只會俾學校覺得你膚淺!

Eat_Sleep_Play  如果咁講,咁其實讀邊間學校都無乜所謂,是嗎?  發表於 16-8-14 18:57

小曳人 發表於 16-7-22 10:20
我之前同班小學 (殺校接近30年嘅村校) 同學相認返,的確~ 大學畢業嘅得三兩個,部份由靠體力勞動做到自己搞 ...
你相唔相信小學(部份) 可以培養一個人既VALUES?

引用:+本帖最後由+niclicma+於+16-7-22+08:55+編

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-7-22 12:46
你相唔相信小學(部份) 可以培養一個人既VALUES?
學校絕對有影響,但所謂培養... 我又唔會咁睇,家庭培養孩子嘅價值觀,然後去學校被朋輩沖擊!

Doray  Agreed!!!  發表於 16-7-26 10:28
恐龍家

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-07-22+發表

小曳人 發表於 16-7-22 10:20
我之前同班小學 (殺校接近30年嘅村校) 同學相認返,的確~ 大學畢業嘅得三兩個,部份由靠體力勞動做到自己搞 ...

純求財, 小學確係無物影響, 因素太多, 時間太遠...

但講到人生軌跡, 又唔係無影響....

譬如: 信仰... 好多家庭信仰源於小學種下既種子... 唔少基督教徒細個讀天主教學校....

又譬如朋友: 幸與不幸, 讀到有直屬中學既小學, 成世人既"真正"朋友圈基本上定哂...

唔係話一定要讀某一間, 但影響其實係好大喎...

話說回來, 你講到小學朋友既重聚, 老實講仲用緊體力勞動搵食又未發既, 都唔多會出席呢D 聚會啦...

Eat_Sleep_Play  你又講得幾啱!  發表於 16-8-14 19:00

回覆:村校女孩考小一

小學,中學當然對小朋友影響好大.....但首選係學校地點,理念同校風.....過兩年才玩呢個遊戲....不會報太多....應該不會過十間....但求每星期可以面試一兩次....直到考心儀小學 ! 信念只有一個~同考K1時一樣....只要比心機教好小朋~對自己小朋友有信心~就無有怕啦!

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-7-22+13:14+

回覆 明天更好! 的帖子

其實適齡兒童係有幾萬人既,相對神級私校得三四千人報其實唔算多。大家只係搵番自己定位合適既小學,並唔係見邊間夠貴族就揀邊間。即正所謂竹門對竹門,盲目同人爭唔係好事。不過陳守仁音小同優才都唔係呢類。

引用:回覆+明天更好!+的帖子 其實適齡兒童係有

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-07-22+發