用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 村校女孩考小一
樓主: 明天更好!
go

村校女孩考小一   [複製鏈接]

引用:睇咗咁多頁,見有好多jm好言相勸,亦有好多

引用:Quote:原帖由+hha+於+16-08-30+發表睇咗咁

原帖由 明天更好! 於 16-08-30 發表
我只是想記錄一下,村校冇外補孩子,考小一的過程,同路人可共勉之,絕無惡意,請見諒。

...
其實我非常好奇,妳成日強調女兒係村校.....即係村成點?

天助自助者,  別再怨天尤人

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-08-30+發表

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+16-08-30+發

原帖由 明天更好! 於 16-08-30 發表
完全不出名的,但老師很有心教,同學中,有很多家長是完全不打算參加直私遊戲,也有一些,連直私是什麼也不 ...
萬事放鬆啲啦,而且,就算直/私畢業但在職場上唔識做人一樣無運行。妳懂的。

天助自助者,  別再怨天尤人

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-08-30+發表

回覆:村校女孩考小一

我由post 1開始睇故仔,我女同你一樣今年考,都係村校,不過我只係在facebook開一個相簿(唔公開)去紀錄

hppa    發表於 16-8-30 19:38

回覆:hha 的帖子

agree

引用:睇咗咁多頁,見有好多jm好言相勸,亦有好多

原帖由 hha 於 16-08-30 發表
睇咗咁多頁,見有好多jm好言相勸,亦有好多真心分享,但見樓主都打算一意孤行,目的無非只係想集郵證明其女 ...
不如 留番畀樓主自己做記錄啦 其他人真係唔需要太多回應

回覆:明天更好! 的帖子

你用中文定英文填?

引用:你用中文定英文填? +

回覆:man811231 的帖子

呢個係forum 喎,唔回應點解開post?

引用:呢個係forum+喎,唔回應點解開post? +

hha 發表於 16-8-30 14:37
睇咗咁多頁,見有好多jm好言相勸,亦有好多真心分享,但見樓主都打算一意孤行,目的無非只係想集郵證明其女 ...

我都有咁嘅感覺,感覺樓主是一意孤行,其他JM講話唔好考太多,難為了小朋友、要衡量自己經濟、唔好做part time,應該用多D時間陪小朋友,直私唔一定係好、津小唔一定係差,問樓主咩嘢校網想幫樓主分折下有咩好津小,樓主又唔答人,大家比咗成26版意見,樓主都聽唔入耳,只是不斷自顧自的說,考完呢間就考果間,考完果間就再考下一間,不斷推post,其實想做紀錄也可以自己私下做,你咁公開無非都係想攞多D意見,但人哋意見你又完全聽唔入耳,咁其實不斷推post嘅目的係咩呢?想多D人同情你?想比多D人知道一個無外補的村校女孩最終都可以考到多間直私?其實我都唔係好明......

我絶對沒有歧視樓主,小女也是村校女孩,讀幼兒學校(唔係幼稚園),幼兒學校程度有幾高大家也心知,當年抱著一試無妨而又無外補之下考到九龍塘兩間私小,而家在其中一間就讀出年也升中,所以沒有不可能。不過讀直私財政開支係大,現在每月學費$4,800,開學初期要帶住支票薄返學,因為所有書薄費、乜費物費,課外活動費用,日日都要開cheque,仲有學校嘅音樂培訓班及體育培訓班,大部分同學都會上,然後小二時再主攻一體一藝,這些培訓班每期學費也要二仟幾蚊(我當年係,而家一定加咗但唔知加咗幾多?),上小三小四入了校隊後再要跟教練學私鐘,也是很大的開支,所以其他JM話除學費外還有不少支出係真嘅⋯⋯

我唔係想打沉你亦無此打算,因為你有你想法,其他人比咗咁多意見也從來無動搖過你,都係果句:考到先至算吧,其他JM講乜,其實都無乜用。

另外有JM講過,有D學校唔收最叻嘅學生,這個是真的,因為我親耳聽負責面試嘅老師講過,是真有其事,因為收咗最終都會因為考到其他更好的學校而走,然後學校又要辦退學手續、call waiting、又再辦理入學手續攪一大輪行政工作,所以有D學校會收一D表現中庸的學生,但我並非想講樓主嘅女唔叻,只是想講出其他JM提及過的疑問,謹此而矣!

最後,祝樓主成功!

甘恩  有同感!  發表於 16-8-31 20:17
MrBeast  Agree  發表於 16-8-31 17:10
hppa    發表於 16-8-31 11:26

回覆 crystalwsm 的帖子

"校隊後再要跟教練學私鐘"

入左校隊有教授教, 點解仲要搵佢學私鐘?

憧憬有著數乎?

tantanmama  有能力入校隊, 想更上層樓都好正常啫.  發表於 16-8-31 14:50

回覆 tantanmama 的帖子

"tantanmama  有能力入校隊, 想更上層樓都好正常啫"

嗯..

記得同事跟我分享, 當年佢孩子入左間極具競爭昇中既小學...

為左昇中有野揸係手, 到時求人都有D 野...

搵樣野學易D 入樂團... (某管樂)

結果而家昇左中啦...

我問: 點解昇左中到而家仲學...

同事話: 學到6級, 呀媽話, 更上一層樓, 不如考到8級啦...

結果, 佢考完7級後, 死都唔肯考...

因為大個了... 可以不聽父母點..

其實佢從來都唔鍾意學樂器...

retriever 發表於 16-8-31 15:20
回覆 tantanmama 的帖子
我的朋友個女是相反. 佢好鍾意某項球類活動, 入咗校隊, 想打得再好D, 所以求媽咪幫佢搵私人教練教.

一直有跟呢個post,樓主我支恃你,考小一入名小從來不易,但作為家長,真係乜都要俾個小孩試下,因為考小一運氣和實力一樣重要。報10間唔算多,祝你有幾個offer慢慢揀。

retriever 發表於 16-8-31 13:44
回覆 crystalwsm 的帖子

"校隊後再要跟教練學私鐘"

入咗校隊都係一個教練對住一大班人一齊訓練,成效係有,但不及跟私鐘單對單顯著,跟私鐘無任何著數,我哋學校專項運動多數已外判咗比出面嘅教練負責,所以跟私鐘的教練都係外人,唔會係自己學校體育老師,通常打到咁上下想出比賽攞成績,就會開始跟私鐘,但多數係個人項目,例如乒乓球、羽毛球之類,以前係小三開始,但近幾年D同學進取咗,小二甚至小一已經打私鐘,再跟學校校隊每星期兩日訓練,再跟私鐘教練打埋球會,一個星期起碼打四日,成績有乜可能唔好?只係睇你是否願意付出金錢同時間,因為學私鐘一D都唔平,當年我女學羽毛球私鐘就要$400一個鐘(而家加咗價唔知幾錢),有時仲要一學學兩個鐘。雖然貴,但教練是前港隊成員,跟佢打嘅同學好多時都贏到全港性比賽,所以我哋學校同學跟私鐘嘅情況係幾普遍,去到小四小五就開始有成績,也有一技在手in中學

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-31+13:44+回

‹ 上一主題|下一主題