用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 港人去圖書館遞減 年不足5次
樓主: stem
go

港人去圖書館遞減 年不足5次

b3410 發表於 16-7-20 08:57
我覺得圖書舘開放時間已經夠長,不過地點是個問題。因為住的地方距離最近的公眾圖書舘都有搭車先去到,每次 ...
我以前都供hin了不少罰款,不過e加mylibrary app 可set到期notification,就算都overdue 左,亦可在網上extend,罰款遲些比,還書有幾個地鐵收集箱,十分方便。

引用:Quote:haihaimom+發表於+16-7-20+11:01+圖

原帖由 MASAYA 於 16-07-20 發表
會翻睇同想佢睇但又未開始既系列,或者大既睇完要留畀個細既,我都會買返屋企,屋企已經過千本書 (我諗呢度 ...
情況同你一樣,會買佢會翻睇/想佢睇/科譜書,其餘叫阿仔學校借。我今年放咗好多書,可以投資今年書展

我近年去多左圖書館,平均一星期一次

mimi1102 發表於 16-7-19 16:45
我反而去多左, 一個星期去一次, 除左去旅行或有節目唔去, keep 住咁都去左六, 七年.
不過依家上網買書平左, ...

我由懷孕開始已經多咗去圖書館,開頭借下食譜,之後睇下育兒書,學下點樣同BB 玩。小朋友兩歲開始,差不多每個星期都去一次圖書館,有時甚至一星期兩次。

有時會參考博客來/金石堂,看看有甚麼新書,但多數是隨意借,很多時待上架的書都好睇,因為好睇才有人借。中英文我都有借,但多數借中文,好多書都好新,只是間中有些破爛。

不過,近年圖書館多了簡體字書,預約時要留意出版地。

圖書館平日開到7點,對學生黎講好足夠,但如果要我地呢種在職媽媽帶小朋友去就真係無時間‥假日人好多,啲小朋友霸晒查書電腦張枱做功課,或者唔知做咩(睇書,打機等等),想去搵書用手機APPS查到個索書號又成日無。我住果區間圖書館又細又唔就腳,呢點係另一個問題,所以我都好少去圖書館,多數去大眾果啲書局買書,或者睇電子書。

mamummypig 發表於 16-12-28 18:02
圖書館平日開到7點,對學生黎講好足夠,但如果要我地呢種在職媽媽帶小朋友去就真係無時間‥假日人好多,啲 ...

我兩個小朋友是書蟲,買書一來貴,二來家中也沒有位置放太多圖書,所以公共圖書館是我們用得最多的政府機構。我的小朋友喜歡到不同地區的圖書館,因書的種類也有不同。

可是我自己卻對圖書館職員的不友善態度很反感,如果不是陪孩子我自己應該也不會再去了

culver 發表於 17-4-22 16:01
我兩個小朋友是書蟲,買書一來貴,二來家中也沒有位置放太多圖書,所以公共圖書館是我們用得最多的政府機 ...
十居其九都冇笑容,不過除非你reserve 書要pick up,otherwise,你是不須和librarian 有 human contact 的

A-Mum 發表於 16-7-19 13:54
幾時可以借 kindle ebooks?

ebook嘅選擇少之又少

MrBeast 發表於 17-4-22 18:48
十居其九都冇笑容,不過除非你reserve 書要pick up,otherwise,你是不須和librarian 有 human contact 的  ...

我不去找麻煩,麻煩卻找上我的例子之一:

多年前,帶著兒子到圖書館,我那天比較累,兒子坐在我身旁看書,我乘機閉目養神。

有圖書館職員過來跟我說:太太,這是圖書館,麻煩你找本書睇!
我指指我兒子:是他要看書,我是陪他的。
職員開啟他的錄音機 mode,不斷重複要求我看書,否則他認為我應該離開 (那誰看管我的兒子?)
我最後不勝其煩,隨手拿本童書,他才走開

其實大家都知,圖書館內滿佈做功課、補習、打機的人, 為什麼要那樣對待一個陪孩子看書的母親?

除了欺善怕惡,我想不到其他原因。

我家孩子多年來仍喜歡去公共圖書館,因為書種多,真的很適合書蟲。奈何硬件雖好,軟件卻似是趕客多一些。

culver 發表於 17-4-23 16:50

多年前,帶著兒子到圖書館,我那天比較累,兒子坐在我身旁看書 ...
haha 我都遇過正義librarian,佢真是係人都哦,比d阿伯問侯都無𢣷。有次我搵書mout 得太累坐在地下佢見到話唔得,我就答佢有d暈,跟著佢就無理我,我當時真是有d hurt ,無理由唔問我洗唔洗叫白車

回覆 culver 的帖子

其實香港有些副例又幾無聊,單車場外唔比踏單車etc。library 又真是乜人都有,不少阿伯嘆冷氣,傾電話,小朋友追遂,都可以幾勞氣。

MrBeast 發表於 17-4-24 12:50
回覆 culver 的帖子

其實香港有些副例又幾無聊,單車場外唔比踏單車etc。library 又真是乜人都有,不少阿 ...
Thanks for your comfort. We are still going to library on a regular basis, with the understanding that we may get some impolite services once in a while

醒目開學勳章

culver 發表於 17-4-23 16:50

多年前,帶著兒子到圖書館,我那天比較累,兒子坐在我身旁看書 ...
可能我哋去埋同一間,我都試過閉目養神俾人話,要拿住本書瞓佢先肯走開。

bobbob 發表於 17-4-24 22:14
可能我哋去埋同一間,我都試過閉目養神俾人話,要拿住本書瞓佢先肯走開。
...
下次帶副劃左大眼仔嘅黑超

MrBeast    發表於 17-4-27 22:20

A-Mum 發表於 17-4-25 10:28
下次帶副劃左大眼仔嘅黑超

大家如果仍對圖書館有需求,可考慮新開的沙田圓州角圖書館,兒童圖書館佔一層,環境一流,所有書全新

我又觉得图书馆幾好哦,有时星期日下午仲有啲姐姐黎搞活动,同小孩講故事,我有了小孩後都多咗去睇書

deleted

culver 發表於 17-4-27 18:17
大家如果仍對圖書館有需求,可考慮新開的沙田圓州角圖書館,兒童圖書館佔一層,環境一流,所有書全新:kekek ...

女兒差不多每週去搬書,又新又多又有趣,買書對我斗室蝸居是非常奢侈,唯有靠借渡日。部分圖書館確多閒人閒事,職員又盡責(幸好不曾遇上),不過我不大注意,目光遊走在書架上,沒有太多時間。

mansum92 發表於 16-7-19 21:57
好多家長唔去圖書館借書因為有d童書真係好dirty

同意。其實好想去,但每次去完都野到周身痕,書借返家就攪到一屋蚤!