用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次同呈分試名次有咩分別?
樓主: annie126
go

級名次同呈分試名次有咩分別?

引用:Quote:原帖由+Eat_Sleep_Play+於+16-07-19+

回覆:級名次同呈分試名次有咩分別?

我仔之前都係VA攞50分,由邊緣人落左band 2頭,好彩自行階段已收左佢,否則就真係飲恨了。我女而家踏入呈分年度,第一次既呈分排名同校內排名,相差三名。

引用:我仔之前都係VA攞50分,由邊緣人落左band+2

回覆 IloveJJ 的帖子

我囡視藝都係C, 之前兩年不是, 我覺得某程度是老師主觀。我囡某科主科都係top, 不過老師可以係成績表上降佢grade。我希望囡囡之後唔好再遇到類似的老師。所以我其實都擔心之後呈分, 特別係有包括平時分。

回覆 scyauchris 的帖子

係,好主觀!试过有同学豆沙喉,考唱歌老师比9X分,個家长仲话老师话佢仔上堂乖,所以比高分。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我囡視藝都係C,+之前

回覆 little_yolky 的帖子

係睇 1000 次都唔會明先啱

回覆 IloveJJ 的帖子

你暑假有無比囝囝上畫畫班?  如果有學樂器通常筆試那part不是問題。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 你暑假有無比囝囝上

Eat_Sleep_Play  都唔會差咁遠掛  發表於 前天 21:03

睇完大大既例子同解說, 好似有D科高分, 有D科低分既小朋友, 真係可以差好遠。

引用:或者大家要參考吓呢個帖:+http://www.edu-k

原帖由 hkpapa852 於 16-07-18 發表
或者大家要參考吓呢個帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032886
請教 你說"如果學生三次呈分名次和差距都相近, 會出現教育局排名同呈分排名"倒轉"既機會係極低"

請問相近的意思是5名內?10名內?20名內?

Phoebe0434 發表於 16-7-29 13:37
請教 你說"如果學生三次呈分名次和差距都相近, 會出現教育局排名同呈分排名"倒轉"既機會係極低"

請問相近 ...
差距在5%內叫相近囉....

如一級100人, 差距最好在5名以內, 如果太浮動, 如呈一級5, 呈二級18, 呈三級10, 最後可能呈分排名會在第13以後
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:或者大家要參考吓呢個帖:+http://www.edu-k

原帖由 hkpapa852 於 16-07-18 發表
或者大家要參考吓呢個帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032886
請教你舉列A學生名次分下186·67下面那7,107.00是如何計算的.

另外你假設每科上限分的學生有200分,是否即是每科級一的分數?

萬分感謝!

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-7-18+10:15+校內

原帖由 little_yolky 於 16-07-18 發表
我哋學校到小五開始, 個級排名=呈分次弟, 仲要呈一呈二呈三累積計, 第家長清楚D, 唔駛又級名次又呈分名次咁 ...
請教貴校的呈分次弟是否每中英數各9分……共38份。假設6科分别也是90分計,這學生999632的分便是90.01分,再安這分排名次?

引用:Quote:annie126+發表於+16-7-17+22:28+請問

原帖由 王家爸爸 於 16-07-18 發表
校內排名有兩種,第一種係用實際分數計平均分,然後排名;第二係用實際分數計加權分,然後排名。計法視乎學 ...
請教標準分又是什麼?怎樣計算?是否等同名次分?

Phoebe0434 發表於 16-7-29 17:43
請教標準分又是什麼?怎樣計算?是否等同名次分?
標準分數

引用:+本帖最後由+王家爸爸+於+16-7-29+17:54+編

原帖由 王家爸爸 於 16-07-29 發表

標準分數
是否以前會考的拉curve?標準分是校方自行每科計算再安標準分值乘999632得出名次列,再呈給教育局?還是校方只呈999632的名次列,教育局會全港性拉curve,最後得出全港排名呢? 感謝回覆

Phoebe0434 發表於 16-7-29 19:44
是否以前會考的拉curve?標準分是校方自行每科計算再安標準分值乘999632得出名次列,再呈給教育局?還是校 ...

有啲似,但按正態分佈(鐘型)拉。

引用:Quote:Phoebe0434+發表於+16-7-29+19:44+是

原帖由 王家爸爸 於 16-07-30 發表
有啲似,但按正態分佈(鐘型)拉。
是否以取大多數分的那部份為中心,再安比例左右伸展。

另請問標準分會在校內算好排名次再呈教育局?還是教育局全港計標準分再排出全港排名呢?

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-18+發

原帖由 Phoebe0434 於 16-07-29 發表
請教貴校的呈分次弟是否每中英數各9分……共38份。假設6科分别也是90分計,這學生999632的分便是90.01分, ...
我仲未了解清楚,等開學家長日再問。只知道係級名次=呈分名次,如果學校訊息正確,就唔只係乘每科倍數,係呈上俾教育局個次序。開學再問學校。