用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading ...
樓主: tungtung131
go

幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading

hkpapa852 發表於 16-7-29 10:58
啊! 你對, 白約翰那項是錯了

但商中同信義, 差距未必太大, 畢竟大家平均4+率都差唔多, 商中上年有80.46%升 ...
其實比起基元,商中是唔錯的。信義上年有90%升讀local degree 加sub degree, degree 達到113人;而且學校比較,仲要睇5+率才是。商中這兩方面都有不及。希望今年上番吧。

arikawong66 發表於 16-7-29 10:42
以上資料有些錯誤。1. 白約翰應是22222比率,即副學士資格,而非學士學位資格。2. 有些寫>,即係幾多?3.  ...
再次核對過, 校網寫法係咁 (以下係今年資料):

97 % of our students meet the entrance requirements of the sub-degree programmes and degree programmes.

97% 符合升讀degree和sub-degree資格, 咁應該係3322率喎! 如果只係符合sub-degree, 先係22222

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

那是不同的。符合大學入門比率是計33222;但副學士是計22222. 97%應是兩者加埋,正常黎講只計33222百分比係會低一d。334學制下,要睇既應係33222數據,才更能反映學校表現。所以有些學校只列出22222比例,你就知道佢地既中英文表現係點。

hkpapa852  唔...... 咁都有可能既......  發表於 16-7-29 14:01

引用:Quote:sinsinlo+發表於+16-7-28+18:08+其實

原帖由 王家爸爸 於 16-07-29 發表
理論上應該係,但係從各校DSE成績睇,又好似未能反映呢個Argument。其中一個可能既解釋係唔少元朗B1生係自 ...
有些本区小學,會在大抽獎的時候,估計同學在本区及全港屬咩banding。

王家爸爸 發表於 16-7-29 09:30
有可能,但係應該唔係最重要因素,我覺得成績先係大部分家長選校既決定因素。以信義為例以前超方便(巴士總 ...
我有朋友幫囡囡揀1.鄉中2.趙中,她說不揀崇德係因為他係洪水橋不方便。又有朋友唔揀信義原因係因為係天水圍,天水圍已被某些人標籤了,所以唔鍾意天水圍的學校。聽聞有人自己住天水圍,都不想係天水圍讀,要到元朗讀。

bobo98 發表於 16-7-30 17:07
我有朋友幫囡囡揀1.鄉中2.趙中,她說不揀崇德係因為他係洪水橋不方便。又有朋友唔揀信義原因係因為係天水圍, ...

個人覺得學校近家很重要,可減少浪費喺交通上既時間。所以住元朗唔選信義可以理解,而住天水圍刻意去元朗讀未必明智。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-7-29+09:30+有可

原帖由 bobo98 於 16-07-30 發表
我有朋友幫囡囡揀1.鄉中2.趙中,她說不揀崇德係因為他係洪水橋不方便。又有朋友唔揀信義原因係因為係天水圍, ...
你朋友咁揀,首輪应已入左乡中了吧?

bobo98  係入了鄉中  發表於 16-7-30 23:26

sinsinlo 發表於 16-7-28 18:12
我都想請問趙律修依家ok ma?  b1b?
http://web.clsmss.edu.hk/academic/public-exam-results/hkdse/hkdse-2016
local degree 今年只得43.7%   

arikawong66 發表於 16-7-15 09:42
你睇兩間公開試成績就知情況了。。。我認為白記最多係1C, 其他自己諗啦
deleted

hkpapa852 發表於 16-7-15 14:21
自己睇下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251

雖然基元不是B1頭,但勝在老師好有耐性教學生,隔離果兩間我就不清楚,今年基元入三大也不少,我小朋友也入了三大!也將會返校協助其他師弟!証明我沒有選錯中學!

bobo98    發表於 16-10-7 15:37

回覆 MATHEWMA 的帖子

基元係一間不錯的學校

MATHEWMA 發表於 16-10-7 11:49
雖然基元不是B1頭,但勝在老師好有耐性教學生,隔離果兩間我就不清楚,今年基元入三大也不少,我小朋友也 ...

學校banding在選校時只作參考用!最重要係學校氣氛和品行才能令小朋友增加對學校歸屬感和學習興趣!成績自然會好!所以入到banding高的學校,不一定是等於100%入到大學!

MATHEWMA 發表於 16-10-7 17:38
學校banding在選校時只作參考用!最重要係學校氣氛和品行才能令小朋友增加對學校歸屬感和學習興趣!成績自 ...
節錄於基元school report

Results of the Hong Kong Diploma of Secondary Education Examination
Results of Hong Kong Diploma of Secondary Education Examination in the past three
years:
Year                                                                2012/13            2013/14.                  2014/15
Total no. of candidates                                    189                     179                           160
No. and % of students obtaining 2222
(Core subjects)                                                 159(84.1%)        158(88.3%)         144(90.0%)
No. and % of students obtaining 3322
(Core subjects)                                                109(57.7%)        108(60.3%)          93(58.1%)
No. and % of students obtaining 3322
(Core subjects + 2 electives )                       107(56.6%)          96(53.6%)            87(54.4%)

但2015/16還未公布

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-15+14:21+ 自

原帖由 MATHEWMA 於 16-10-07 發表
雖然基元不是B1頭,但勝在老師好有耐性教學生,隔離果兩間我就不清楚,今年基元入三大也不少,我小朋友也 ...
我仔都係基元出品,不過入咗城大

bobo98 發表於 16-7-30 17:07

正如我以前在屯門地產揾樓,提到天水圍嘉湖,地產代理叫千萬不要選天水圍區,因為天水圍是悲慘城市聚居窮人。,不過,近兩年已少人講。

回覆:幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading

基朗是band 幾呢?dse 成績如何?

satu 發表於 16-10-10 00:28
基朗是band 幾呢?dse 成績如何?
基朗2014/15周年報告
                                                             2015。           2014
各科目平均達2級或以上比率。        89.8%               94.3%
各科目平均達4級或以上比率            25.7%                32.5%
文憑試達升讀大學資格比率。          38.1%                42.1%
(中英數通達3322)
文憑試達入讀副學士資格比率          75.6%                 84.9%
(5科2級包括中文及英文)

回覆:bobo98 的帖子

噤算係1c 定2a 呢?

satu 發表於 16-10-12 23:00
噤算係1c 定2a 呢?
個人認為最多只有band2水平