用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading ...
go

幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading

因為個個網都唔同, 有D話基元1A, 白約翰1C, 有D又話基元1C, 白約翰1A.  點個先準呢!

謝謝!

王家爸爸  基元、白約翰都係B1C左右。  發表於 16-7-27 11:10

回覆:幫幫手, 想知元朗基元, 基朗, 白約翰和公立的grading

按學校意見是白-基元一公立-基朗,白已不可放第二志願

tungtung131 發表於 16-7-14 11:17
因為個個網都唔同, 有D話基元1A, 白約翰1C, 有D又話基元1C, 白約翰1A.  點個先準呢!

謝謝!
基元和白約翰一定唔係1A

回覆:bobo98 的帖子

基元和白约翰是1C,肯定不是1A

謝謝!
除咗白約翰算係B1,其餘3間都只係B2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你睇兩間公開試成績就知情況了。。。我認為白記最多係1C, 其他自己諗啦

引用:Quote:tungtung131+發表於+16-7-14+11:17+

原帖由 hkpapa852 於 16-07-15 發表
除咗白約翰算係B1,其餘3間都只係B2
基元不是B1咩。那麼基元同盧中,邊個好D。

JJDBB 發表於 16-7-15 13:04
基元不是B1咩。那麼基元同盧中,邊個好D。
自己睇下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-7-15+13:04+基元不

原帖由 hkpapa852 於 16-07-15 發表
自己睇下:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251
Thanks

請問有無band two學生第一, 二, 三志願都揀2A中學的?? 咁樣做係咪好危險??

謝謝!

引用:請問有無band+two學生第一,+二,+三志願都揀

原帖由 tungtung131 於 16-07-19 發表
請問有無band two學生第一, 二, 三志願都揀2A中學的?? 咁樣做係咪好危險??

謝謝! ...
應該会危險,照我們自己学校教家長做法,就是B2小朋友,第一放B2,如第二放B2(好進取,或是放一個B2尾),第三放B3。
另外,要考慮是否有聯系位……每間小学要考慮的狀況好多,你必須聽校講座,聽下自己学校前家長意見等等。和自己同級家長傾下(不過要自己過濾分析)。

謝謝!
元朗可以叫B1A既我覺得只有崇德、信義、鄉中。

bobo98  認同  發表於 16-7-27 18:30

JJDBB 發表於 16-7-27 09:56
應該会危險,照我們自己学校教家長做法,就是B2小朋友,第一放B2,如第二放B2(好進取,或是放一個B2尾),第 ...

點解1個B2生, 第3志願就放B3??????

最差都係入B3既學校, 放咁頭做乜? 為左幫學校增加抽入頭3志願既%????

要知道大抽獎既玩法, 一定係B2生抽晒學校先輪到B3生, 咁即係點都早過B3生揀學校,

咁早放B3學校, 驚俾B2生入晒間B3學校? 如果係咁, 果間已經唔係B3學校啦~~~~

當然B2A既學校好多時頭1,2志願都已經收晒B2學生, 但如果有其他B2C既學校點解唔博? 諗住入左間B3學校先, 然後叩門?

最緊要唔好估錯Band~~

王家爸爸 發表於 16-7-27 11:11
如果基元係1A, 我相信應該仲有1A*, 1A**, 1A***...... 之類係分級

王家爸爸 發表於 16-7-27 11:11

好同意王家爸爸講。一個三三四,將一些以前幾top既掃底左唔少,汰弱留強下,再睇番最近幾年公開試成績同入大學率,鄉中、信義同崇德呢三間中學的確先係元朗三大。

hkpapa852 發表於 16-7-28 15:03
如果基元係1A, 我相信應該仲有1A*, 1A**, 1A***...... 之類係分級
隔離間白約翰比佢好好多,都係B1中下游咋。基元點可能高過佢。

hkpapa852  唔同評級機構評分, 結果咪唔同囉!  發表於 16-7-28 15:07

CharlesCWM 發表於 16-7-28 15:05
好同意王家爸爸講。一個三三四,將一些以前幾top既掃底左唔少,汰弱留強下,再睇番最近幾年公開試成績同入 ...
信義同崇德未搬前,其實唔係元朗人既首選。

王家爸爸 發表於 16-7-28 15:06
隔離間白約翰比佢好好多,都係B1中下游咋。基元點可能高過佢。

鄉中、崇德,信義係元朗三大,跟住再排一定係趙中,商中是五大最末。白約翰,基元,盧幹庭已是一眾英中榜末。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-7-27+09:56+應該会

原帖由 sinsinlo 於 16-07-28 發表
點解1個B2生, 第3志願就放B3??????

最差都係入B3既學校, 放咁頭做乜? 為左幫學校增加抽入頭3志願既%????
相信Banding真的不能估錯。

就今次,朋友女兒佢話b1a至b1b学生,自行選了一間区內B1a学校見和一間B1b見,点知兩間自己唔收,去大抽獎,抽到b2学校,那麼,是否估錯banding?我們也不太明白,雖然,遊戲已玩完,但我還未確定實際是怎樣玩法。

回覆 JJDBB 的帖子

那要看看佢放B2在乙幾, 因為如果隨機編號比較後, 就算放乙一, 乙二係BAND 1, 都一定入唔到, 最後只會派BAND 2中學了