用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 協和書院交流區
樓主: pooh88
go

協和書院交流區   [複製鏈接]

回覆 pooh88 的帖子

終於見到我仔做功課
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

kcpak 發表於 16-9-26 19:11

終於見到我仔做功課

我而家都好少見呀仔係屋企做功課,佢話係學校已做哂今晚好D佢係度溫書明天英文Quiz

kcpak 發表於 16-9-26 19:06
自行定抽獎入真係唔知,但我抽獎甲,乙第一都係填協和~~小學時全級十五左右..... ...

謝謝你們的回覆。請問你們小朋友就讀的小學是區內普通津校,還是一線小學呢?小兒成績屬全級10-15名內,但只屬區內普通津小,所以都想知其實佢有冇機會......

BabyCannan 發表於 16-9-27 12:08
謝謝你們的回覆。請問你們小朋友就讀的小學是區內普通津校,還是一線小學呢?小兒成績屬全級10-15名內,但 ...
我仔是聖文德天主教小學,普通小學
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

kcpak 發表於 16-9-27 15:21
我仔是聖文德天主教小學,普通小學

謝謝

我仔參加左足球校隊和小提琴,你仔仔參加什麼活動?

BabyCannan 發表於 16-9-27 12:08
謝謝你們的回覆。請問你們小朋友就讀的小學是區內普通津校,還是一線小學呢?小兒成績屬全級10-15名內,但 ...

我果個都係普通小學係黃大仙天主教小學畢業不過現階段不要大集中名次去睇小朋友有冇機會!主力要考好個呈分試到時學校會推段小朋友屬乜野banding到時再諗,嚟緊第二次呈分試加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

kcpak 發表於 16-9-28 05:11

我仔參加左足球校隊和小提琴,你仔仔參加什麼活動?

本身參加乒乓球同結他班,後來撞咗時間只可以參加結他

pooh88 發表於 16-9-28 08:32
我果個都係普通小學係黃大仙天主教小學畢業不過現階段不要大集中名次去睇小朋友有冇機會!主力要考 ...

對的。十分同意你的睇法,謝謝。十月中第二次程分,已經叫囝囝加緊準備,keep住每天温書,完成程二再同老師商量選校。十分感激

BabyCannan 發表於 16-9-28 09:43
對的。十分同意你的睇法,謝謝。十月中第二次程分,已經叫囝囝加緊準備,keep住每天温書,完成程二再同老 ...

別客氣!呀仔咁早做足準備定必考到好成績叫佢考試果時唔好咁緊張平常心,你都係努力加油!

BabyCannan 發表於 16-9-28 09:43
對的。十分同意你的睇法,謝謝。十月中第二次程分,已經叫囝囝加緊準備,keep住每天温書,完成程二再同老 ...
我上年幫呀仔揀,今年到呀囡......呀囡11月中才考第二次呈分,但第一次應該BAND2咋,跟唔到哥哥入協和

kcpak 發表於 16-9-29 17:24
我上年幫呀仔揀,今年到呀囡......呀囡11月中才考第二次呈分,但第一次應該BAND2咋,跟唔到哥哥入協和 ...

老師咁快同你講banding? 我囝囝個老師有同我講佢全級程分排名,但就唔講佢屬咩band。老師只講要小朋友考好程二再說揀校問題。

BabyCannan 發表於 16-9-29 17:38
老師咁快同你講banding? 我囝囝個老師有同我講佢全級程分排名,但就唔講佢屬咩band。老師只講要小朋友考好 ...
我地學校只講BANDING,不會講排名.....呈一是BAND2.......唔期望佢會有大躍升,望囡囡唔好落BAND 3咋~老師有建議德愛,咁我估係BAND 2頭掛.....

kcpak 發表於 16-9-29 21:46
我地學校只講BANDING,不會講排名.....呈一是BAND2.......唔期望佢會有大躍升,望囡囡唔好落BAND 3咋~老師有 ...

老師只問我想揀什麼學校,但就冇提過佢應選擇咩學校。所以現在只可以為程二做準備,同時幫囝囝睇多幾間,到時再同老師傾。

BabyCannan 發表於 16-9-30 10:34
老師只問我想揀什麼學校,但就冇提過佢應選擇咩學校。所以現在只可以為程二做準備,同時幫囝囝睇多幾間, ...
有無報直資,我報左福建,當比佢練習,考慮緊報唔報多間

kcpak 發表於 16-10-6 23:00
有無報直資,我報左福建,當比佢練習,考慮緊報唔報多間

我冇報,唔想增加佢考試壓力,反正考到都唔會去註冊,因為唔想放棄大抽獎機會。今個月已經程二,現在只想囝囝集中精神考好程分試。

BabyCannan 發表於 16-10-7 09:15
我冇報,唔想增加佢考試壓力,反正考到都唔會去註冊,因為唔想放棄大抽獎機會。今個月已經程二,現在只想 ...
明白~我仔上年報左兩間直資,佢同我講第一時的確有D緊張,到第二間已經好好多.....到自行協和時佢更加話好易,仲第一個出返黎,唔知係咪真係3咁易.....所以今年呀囡都報兩間.........其實無諗住去讀已經無壓力

後日唔知去唔去得成CAMP呢??

kcpak 發表於 16-10-17 23:37

後日唔知去唔去得成CAMP呢??

天氣關係今日提早出camp!禽晚呀仔打比我問佢開心吾開心,佢話係入面開心喎!

kcpak 發表於 16-10-7 15:51
明白~我仔上年報左兩間直資,佢同我講第一時的確有D緊張,到第二間已經好好多.....到自行協和時佢更加話好易, ...

上年同你一樣報咗兩間,雖然有間收咗但冇去到!因為當初原意都係打算攞經驗咋!到自行協和佢都話輕易好多
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊