用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教12網派到心儀學校家長
樓主: babamamawa
go

真心請教12網派到心儀學校家長

回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

個人應為111沒有一定的必要,(除了華仁),聖雅各放榜後只收200份扣門form,要即刻去。所以放榜前要做定資料搜習及行車地圖。萬一放榜後不是心儀小學,要即刻行動。大部份全港好的小校(神校除外),基本上profo做得好 , 都有機會面試叩門。因為都係校長揀小朋友面試!我今年港九新界都有叩!

請問有冇人乙二入到軒銅?

引用:請問有冇人乙二入到軒銅? +

原帖由 tam_bb 於 16-07-18 發表
請問有冇人乙二入到軒銅?
乙一都入唔晒

引用:喜歡MPS的但又無25+分的,+等統一放乙1+抽下

原帖由 psspss99 於 16-07-18 發表
喜歡MPS的但又無25 分的, 等統一放乙1 抽下就夠, 其他options 留番比D睇成意既學校仲好, 如St Francis, St  ...
我正是此意!奉勸不要被mps網頁要求誤導以為1-1-1是其中一項叩門條件,反過來没有in之餘,其他要求誠意叩門的學校就無份

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+16-07-18+發表請問

原帖由 vivienfong 於 16-07-18 發表
乙一都入唔晒
Thx.
填完乙一之後,真係諗唔到乙二、乙三點填好⋯⋯

咁有冇人乙二入到St Paul cat?

tam_bb 發表於 16-7-18 10:59
Thx.
填完乙一之後,真係諗唔到乙二、乙三點填好⋯⋯
其實, 越嚟越多校網係咁, 只可填乙1....

所以根本已經可以話無策略, 只係鬥運氣.

其實都有必勝方法, 如乙1放寶血/李賜豪, 但有幾多個甘心咁做呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:tam_bb+發表於+16-7-18+10:59+Thx.填

原帖由 hkpapa852 於 16-07-18 發表

如果真係如家長所傳,乙二入聖雅各,但乙二李賜豪收唔晒,咁大兜亂,我都唔知仲有咩策略可言

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+psspss99+於+16-07-18+發表喜

原帖由 vivienfong 於 16-07-18 發表
我正是此意!奉勸不要被mps網頁要求誤導以為1-1-1是其中一項叩門條件,反過來没有in之餘,其他要求誠意叩門 ...
學校網頁只要求一個1。除非知佢收左000申請,否則唔可以叫誤導。

hkpapa852 發表於 16-7-18 11:49

其實都有必勝方法, 如乙1放寶血/李賜豪, 但有幾多個甘心咁做呢?

個人意見,不應以"甘心不甘心"去衝量。
事實上,寶血/李賜豪亦是非常好的小學,認識不少心態健康的家長,不以名氣先行,而以合適不合適去為子女選擇學校,乙1抽入寶血/李賜豪,一樣會讀得好。

我親戚今年乙二填寶血入左,當然會照去叩第一志願瑪利曼,但入到寶血一樣好開心。個人覺得12網真係靠運,電腦auto assign個號碼比你排得後嘅話,你咩策略都係咁話~

引用:我親戚今年乙二填寶血入左,當然會照去叩第

原帖由 Jayann 於 16-07-18 發表
我親戚今年乙二填寶血入左,當然會照去叩第一志願瑪利曼,但入到寶血一樣好開心。個人覺得12網真係靠運,電 ...
非常認同

vivienfong 發表於 16-7-18 10:38
我正是此意!奉勸不要被mps網頁要求誤導以為1-1-1是其中一項叩門條件,反過來没有in之餘,其他要求誠意叩門 ...
有D 學校真係無放1, 無得IN...
但係叩門呢個玩意...

12網係食力網...

叩食力學校, 誠意唔食得飽囉...

引用:Quote:vivienfong+發表於+16-7-18+10:38+我

原帖由 retriever 於 16-07-19 發表
有D 學校真係無放1, 無得IN...
但係叩門呢個玩意...
連in既機會都無,又何來食力

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-19+發表

原帖由 vivienfong 於 16-07-19 發表
連in既機會都無,又何來食力
咁即係講得白d,睇portfolio睇背景,已決定左8成了。呢d咪食力。

引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-19+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-19 發表
咁即係講得白d,睇portfolio睇背景,已決定左8成了。呢d咪食力。
相信一封由食力人士寫的推薦信或識有關人士比任何亮麗portfolio 更有優勢,但當然最好就是抽獎一中就中乙一,無叩門之憂

多謝大家意見。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-19+

原帖由 vivienfong 於 16-07-19 發表
相信一封由食力人士寫的推薦信或識有關人士比任何亮麗portfolio 更有優勢,但當然最好就是抽獎一中就中乙一 ...
都係嘅。呢個世界無奈就係咁老土。收拾心情靠實力考插班,一樣係機會

回覆 missparent 的帖子

以各位前輩既經驗所知, 以往在能夠HOLD住真光位的情況下,最後大約會有多少位可放出呢?

引用:回覆+missparent+的帖子 以各位前輩既經驗

原帖由 kin921 於 16-07-19 發表
回覆 missparent 的帖子

以各位前輩既經驗所知, 以往在能夠HOLD住真光位的情況下,最後大約會有多少位可放 ...
相信派到11兩女及12三女也應該會放TL位