用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 高主教同學仔揮手區~~
樓主: alhy.love
go

高主教同學仔揮手區~~

大家好,我兒也是今年中一外校生, 家住東區。請多多指教!

BCHK 發表於 16-8-2 11:24
請問高主教你放第幾志願?

引用:大家好,我兒也是今年中一外校生,+家住東

原帖由 BCHK 於 16-08-02 發表
你好!我都係住東區,多多指教,我仔返學會搭地鐵到金鐘轉23號巴士,須時一粒鐘。你仔仔搭什麼車返學呢?

回覆 RoseRose1980 的帖子

第一呀!

回覆 alhy.love 的帖子

Hi,返學真係、有d頭癢喎。我坐地鐵在金鐘轉23巴士,40分 鐘左右能到堅道門口。 回家就在堅道轆落山,搭中環地鐵,也是40分金 鐘能回家。

你們的孩子都喜學校嗎?我兒覺得老師們都很親切,但同學卻相反,原校升的,不太理外來生, 外來的也多有同校一起來的老朋友, 交友看來要多點時間。
另外, 有冇人清楚學校Sat會否有很多必須參加的活動?
真的要請大家指教!

另外有小校巴由筲箕灣開出, 只有上午車。它不經我家,如你需要,我可給你聯絡電話。

引用:你們的孩子都喜學校嗎?我兒覺得老師們都很

你們的孩子都喜學校嗎?我兒覺得老師們都很親切,但同學卻相反,原校升的,不太理外來生, 外來的也多有同 ...
我仔也是外校生,上適應班時佢喺班裏也沒有認識的舊同學,但阿仔很快就認識了一些新同學仔,仲交換左電話㖭,小朋友好快就會玩埋一齊,放心吧!

回覆 rubyleung 的帖子

但願如此! 謝謝!

引用:Quote:BCHK+發表於+16-8-2+11:24+大家好,

原帖由 RoseRose1980 於 16-08-02 發表
請問高主教你放第幾志願?
你仔仔都是高記F1生嗎?
我仔叩門入的

引用:回覆+RoseRose1980+的帖子 第一呀!

第一呀!
東區乙部沒高記選擇,你是否填首輪自行/甲部第一志願入呢?
我仔係叩門入,很高興認識你呀

引用:你們的孩子都喜學校嗎?我兒覺得老師們都很

你們的孩子都喜學校嗎?我兒覺得老師們都很親切,但同學卻相反,原校升的,不太理外來生, 外來的也多有同 ...
我仔話校長、老師好nice, 但佢性格較內向,而學校又多小學部升上的,真怕佢識唔到好朋友。
星期六的課外活動我不清楚,有冇家長可解答呢?
但學校一星期2天的"繩晨"活動要7am返到校,真有點難度

引用:回覆+alhy.love+的帖子 另外有小校巴由筲

另外有小校巴由筲箕灣開出, 只有上午車。它不經我家,如你需要,我可給你聯絡電話 ...
好呀!真唔該哂你,返放學同樣令我有點頭痕,可以pm校巴聯絡資料我嗎?

引用:Quote:原帖由+BCHK+於+16-08-02+發表你們的

原帖由 rubyleung 於 16-08-02 發表
我仔也是外校生,上適應班時佢喺班裏也沒有認識的舊同學,但阿仔很快就認識了一些新同學仔,仲交換左電話㖭 ...
你仔仔健談應該很易識朋友,我仔比較內向,心智還很小朋友。怕佢同同學唔啱玩

我是中西區校綱的。 跳繩日子,惡劣天氣,如果我地住得近,可齊齊搭的士!
我再pm你!

引用:回覆+alhy.love+的帖子 我是中西區校綱的

我是中西區校綱的。 跳繩日子,惡劣天氣,如果我地住得近,可齊齊搭的士!
好提議

BCHK 發表於 16-8-2 13:26

第一呀!

好少中西區放高記第一,大多放KIngs第一,點解慨?

對,中西區只有4個選擇, 我本來是把kc 放第一,因為小兒數學較好,理應在數強的環境較好。但他為人並不成熟,我比較擔心他成長方面的問題, 我覺得他需要間較有心,有愛,有管教,不讓他放任的英中,男女校更好。他需要輕鬆點,多點時間做自己喜歡的事。
他不是all round 的叻學生,人比人,在太多出眾學生中爭扎,入到也未必是好事。他日如能入大學,也不會入讀神科,何苦用六年時硬碰! 我們要求低,高記以很好!以退為進,我揀高記。
希望解答到你的迷思。

RoseRose1980  thx  發表於 16-8-2 17:01

引用:Quote:原帖由+rubyleung+於+16-08-02+發表

原帖由 alhy.love 於 16-08-02 發表
你仔仔健談應該很易識朋友,我仔比較內向,心智還很小朋友。怕佢同同學唔啱玩

...
我仔都好小朋友,男孩子比較遲熟,不過佢哋開學後應該慢慢會適應,希望我哋新嚟嘅仔仔都可以成為好朋友啦!

BCHK  期待!  發表於 16-8-2 17:05

引用:Quote:原帖由+alhy.love+於+16-08-02+發表

原帖由 rubyleung 於 16-08-02 發表
我仔都好小朋友,男孩子比較遲熟,不過佢哋開學後應該慢慢會適應,希望我哋新嚟嘅仔仔都可以成為好朋友啦! ...
希望如此,一齊愉快學習、共同成長!