用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校一問
go

選校一問 [複製鏈接]

代朋友问:港岛聖心B1,心仪Marymount,難入嗎?如果吾想直上聖心,还有咩選擇?many thx!
   0    0    0    0

引用:代朋友问:港岛聖心B1,心仪Marymount,難入

原帖由 kkhon 於 16-07-11 發表
代朋友问:港岛聖心B1,心仪Marymount,難入嗎?如果吾想直上聖心,还有咩選擇?many thx!  ...
自行試marymount /bps/英華女。

kkhon  Thx  發表於 16-7-11 21:44

引用:Quote:原帖由+kkhon+於+16-07-11+發表代朋

原帖由 meiyip 於 16-07-11 發表
自行試marymount /bps/英華女。
自行車係咪要interview?
另外想問係咪甲部派唔到先到乙部份?
甲乙收生人數係咪兩條隊架?
Sorry 呢個遊戲我仲係好唔明!

引用:代朋友问:港岛聖心B1,心仪Marymount,難入

原帖由 kkhon 於 16-07-11 發表
代朋友问:港岛聖心B1,心仪Marymount,難入嗎?如果吾想直上聖心,还有咩選擇?many thx!  ...
St Paul Secondary. St Francis 都係好學校

kkhon  Thx  發表於 16-7-22 22:31

回覆 happy105 的帖子

第一階段自行揀兩间,有d校全in,有d校按申请者呈分成绩教局会有成绩次第資料给中学,佢就按成绩排揀人in。自行第一如果收左,自行第二的那间就冇得再收,如兩间都吾收就等到去第二階段统一(大抽奖),但收左都吾会知,要等统一派彩先知。第二階段分甲丶乙兩部分,甲可填任何区,乙只填小学校網果区。按教局呈分成绩將学生分為3个banding,先抽甲部band1生再抽band2生最后band3生,處理完所有人甲部再到乙部,都是先抽band1生………
我所知大约係咁,有错请更正。

引用:回覆+happy105+的帖子 第一階段自行揀兩间

原帖由 kkhon 於 16-07-22 發表
回覆 happy105 的帖子

第一階段自行揀兩间,有d校全in,有d校按申请者呈分成绩教局会有成绩次第資料给中学 ...
如果你朋友個囡唔想上聖心,可以轉區(跟住址),用乙—抽其它學校,不過會無左個直屬位(當然,自行—、二都唔係聖心書院啦)……其實,如果係b1,好多學校都可以諗。

‹ 上一主題|下一主題