用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?
樓主: sinityleee
go

Band 1 的中文中學,是不是真Band 1?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-29+18:23+編

原帖由 Yanamami 於 16-07-29 發表
⋯⋯PC啲英文⋯⋯已經算好lu喔⋯⋯

王家爸爸  唔差   發表於 16-7-30 18:07
Yanamami    發表於 16-7-30 14:57

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-07-29+發表本

Yanamami 發表於 16-7-29 18:21
我係PC畢業,简单d講,我同我既同学(理科班唔計),英文差係心中-大條剌……大学畢業又如何?同鬼佬开会都 ...
以前PC英文係用淺一截既syllabus,英文差D係唔出奇,但今時今日大家文課程一樣,分別未必會係想像中咁大了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-31 09:54
以前PC英文係用淺一截既syllabus,英文差D係唔出奇,但今時今日大家文課程一樣,分別未必會係想像中咁大了 ...

其实可以想像到,单-科英文提升到只係一样,其他地理历史通識聖經音樂家政都係中文,甚至理科班都係英書中教,校內集会甚至通告-律中文,浸英文既時光以六年計,可以相差十万八千理遠。而且学生係会揀自已舒服既語言,好自然課外閱讀亦以中文為主(简直係不歸路),我同学正愁点叫个仔多讀英文書(我亦愁个女从不掂中文書)……明嗎?曰子有功~单一科英文提升就好似中小学生,如平曰無浸英文,单靠-星期補-堂英文,效果有幾好大家都明~更何况DSE的英文本身已係2nd lang既level......

hkpapa852 發表於 16-7-31 09:54
以前PC英文係用淺一截既syllabus,英文差D係唔出奇,但今時今日大家文課程一樣,分別未必會係想像中咁大了 ...

無淺到~當年我弟讀循道(小学),大家用同-本英文課本,只不过循道教快半年~
你呢个数據王大可以望下SMCC同PC 英文考level4/5既差别?

回覆:IloveJJ 的帖子

關於Dahl的書 有過你唔會信的info 就係2007年的ce英文校本評核書單有The Witches在內 而呢個書單延伸至 dse sample課程。雖然band 1學校唔會用佢黎做sba

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-7-31+11:09+編

我那個年代(差不多廿年前讀u)時識到個pc畢業的同學,yr 1 and 2上lecture時,常常問eg glycerol是否xx甘油etc, 我們讀慣英文的也幫不到他。。讀use of eng那一科時又好害羞,有些覺得自己英文比其他人差。所以yr 1 and 2讀得辛苦,剛剛合格。到了yr3習慣了又各科AABB, 但拉番average只有second low. 我想如果他從英中畢業,yr 1 and 2會否冇咁吃力,畢業成績又好些?雖則大學成績不影響出路,但有得選的話他會否選一條輕易些的道路?但這件只是廿年前的個別事件,可能今時今日pc的英文又截然不同了。

cmchang0927 發表於 16-7-31 14:16
我那個年代(差不多廿年前讀u)時識到個pc畢業的同學,yr 1 and 2上lecture時,常常問eg glycerol是否xx甘油e ...
是現实吧~中五畢業後到英国repeat OL, -篇300字的Econ essay被改得体無完膚~大-時-篇千字essay要請同学先為我執好grammar才夠胆交,三年以來欠下不少人情……对,那种不自信是會跟你-輩子的。

dubbies 發表於 16-7-31 12:49
關於Dahl的書 有過你唔會信的info 就係2007年的ce英文校本評核書單有The Witches在內 而呢個書單延伸至 dse ...

Witches我女小五已看完,实难以想像中学生会讀这个。執屋時找到自己中三的readers, 給小五的女兒讀,被问為何-行三个生字間低了还查了字典寫下中文翻繹,对她來說沒甚难度……
与Witches同程度的書,小六生去申請SPCS也不会用來做book report呢~

回覆 Yanamami 的帖子

我們那時一大班人一起玩,女仔沒甚麼,男仔就口衰衰,成日有意無意笑那同學英文差,他又要表示自己玩得不介意,但其實看到他盡量避免在那班衰仔面前講英文。。他notes 和proof read也是請教女同學。那個時期,除了在學業上,明顯在心理上也要克服一個大關口呢!

Yanamami  不止是一个学期要克服,-世人机会多呢,番工仲謝……  發表於 16-7-31 18:20

回覆:Yanamami 的帖子

但如果講埋有b1英中會比學生選呢本書做中六考試校本評核,又見過另一間英中中三會教呢本書。咁帶出個英文科個學習差異,係遠超家長所想。在一個群組的b1家可能幼稚園看完了Dahl Collection為正常,在其他群組可以覺得呢d書好深。真係想知有冇數據睇到中中學生除左培正呢d例外 到中六有幾多人英文科有5級。

Yanamami  点解除左PC例外?係我眼裏分别不大  發表於 16-7-31 18:22

王家爸爸 發表於 16-7-13 09:36
我大仔都係小三先開始睇Roald Dahl,比較細佬遲成年有多,但係反而英文明顯比較好。所以唔駛急,最緊要佢明 ...
不嬲都係覺得明白故事內容是較重要,但ek中神童神父母實在太厲害,搞到我成日覺得姑軍作戰咁,有時仲質疑自己方向是否正確,見到你這po真的made my day.  

little_yolky  U ar not alone.  發表於 16-8-2 17:29

我係PC畢業,简单d講,我同我既同学(理科班唔計),英文差係心中-大條剌……大学畢業又如何?同鬼佬开会都 ...
我個朋友(你嘅校友)仲激, 直頭要兩個小朋友由英小開始。

Yanamami  童年陰影太强……  發表於 16-7-31 22:48

^曾小姐^ 發表於 16-7-10 20:53
Band 1中文中學只有培正中學一間

我有親戚全家兩代人,八成培正畢業,全部都出國讀大學,大半去英國讀,冇諗過佢地英文差喎...
佢地教養好讀書好,所以考幼稚園時我好想個女讀到培正,不過佢考唔到...

little_yolky  係囉,派兩名大將都敗北而回。  發表於 16-8-2 17:30
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Witches我女小五已看完,实难以想像中学生会讀这个。執屋時找到自己中三的readers, 給小五的女兒讀,被问為何-行三个生字間低了还查了字典寫下中文翻繹,对她來說沒甚难度……
与Witches同程度的書,小六生去申請SPCS也不会用來做book report呢~

不如問番轉頭,英文叻叻的阿女,會唔會叻過自己同齡(英文外),有冇信心將來叻過自已。

英文出色代表甚麽呢?對我來記說,要英文過關,只要自小養成閱讀習慣就行了。自然而然的事,英文好並不表示叻。

我三個小朋友,英文程度自比我好得多,但我睇唔出佢地比我叻去邊嘅地方。我對他們仍担心不已。

我反而看重其他術科和平時之應變,呢啲先至真正叻。

Yanamami  同意英文好不代表叻~  發表於 16-8-1 14:31

MASAYA 發表於 16-8-1 14:00
我有親戚全家兩代人,八成培正畢業,全部都出國讀大學,大半去英國讀,冇諗過佢地英文差喎...
佢地教養好 ...
对~~我有十來个理科班的,中三出国,甚麼飛機工程司、腦科医生、整容医生、財經紅人、三藩市做記者……三百幾人(我當年有9班)总有精英份子,就如十四億中国人當中,英文流利發音標準的倒有不少~我自己都外国大学畢業,但英文水平到边,心知肚明。

Yanamami 發表於 16-7-31 11:02
無淺到~當年我弟讀循道(小学),大家用同-本英文課本,只不过循道教快半年~
你呢个数據王大可以望下SMCC同 ...
話說我當年讀大學, 都有位培正畢業既學校, 不斷問我好多名詞既中文名...... 咁我都認為係幾大鑊既.

不過我只係話當年同今日應該會唔同, 起碼我識人讀培小, 英文水平唔會差過官津小學.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題