用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912 ...
樓主: greenapple1093
go

2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912)   [複製鏈接]

mannewliv 發表於 16-8-29 11:26
其實都可理解,傳統名校區區細名校多,分散晒,唔似北區咁大個區得一間。
...
話咗傳統....當然係多係坐落早早已開發既地區....都唔係香港獨有既現象

Charlotte_mom 發表於 16-8-27 13:15
聽講今年出生率低,易入左。好羨慕呀

升中人數到今年先開始回升, 即係話未來5至6年, 入U只會更容易.

今年日校考生~57162, UGC degree約~18000, 其他自資degree~8000, 升讀local degree機會係: 26000/57162=45.5%

所以如果今年D所謂B1中學升讀local degree學生連1/3都無, 咁我諗....

嚟緊幾年, 恐怕真係會符合3322就必入local degree, 似乎B1學校既條件, 要重新定義了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

serinac 發表於 16-8-28 14:26
我係assume 到時只有極少數畢唔到業,因為professor 都有measurements, 如果年年有好多學生要留班、補考甚 ...

話說我當年係剛有7間大學可以經JUPAS申請(仲記得當年嶺南得兩科, 仲未搬去屯門). 當年入到大學有部份同學, 係因為中英文其中一科唔掂(唔合格)而後補入嚟, 最後去到Year 2全科學生(約100人)有5%-10%要留班, 去到Year 3我知留班既有1/3因為重考失敗要退學 (當年我個科留班重考fail就即terminate學籍).

Professor既價值, 唔係在於每年可以令幾多學生可以升班, 而係在於可以為學校帶嚟什麼 (如有咩"有名既研究/論文"做過出嚟); 如果乜都無, 即係佢既學生學業成績優異, 最後都可能飯碗不保

little_yolky  如果professors無研究,唔係可能,係一定飯碗不保。  發表於 16-8-30 13:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-8-30 10:03
話說我當年係剛有7間大學可以經JUPAS申請(仲記得當年嶺南得兩科, 仲未搬去屯門). 當年入到大學有部份同學, ...

咁我地鬆手d。肥左retake,再retake ,再retake。(當然去到y23要讀6學幾乎痴線)。有冬夏兩輪雞精重讀班。聽講有人最後唔夠credit。要臨畢業暑假返學校跟lecturer做研究執分。都算有情有義

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-8-30+10:06+

原帖由 hkpapa852 於 16-08-30 發表
我當年有professor考試前 「放水」

Charlotte_mom 發表於 16-8-30 10:08
咁我地鬆手d。肥左retake,再retake ,再retake。(當然去到y23要讀6學幾乎痴線)。有冬夏兩輪雞精 ...
我個科當年係咁, 一大科中可能有4小科, 每個小科可各自retake一次. 我記得我Year 1有個同學, 衰咗小科A, 結果我Year 2時repeat Year 1; 到我Year 3時佢係Year 2又有一科衰咗要repeat, 結果我用咗3年, 但佢用咗5年時間先畢到業

hkpapa852 發表於 16-8-30 14:32
我個科當年係咁, 一大科中可能有4小科, 每個小科可各自retake一次. 我記得我Year 1有個同學, 衰咗小科A, 結 ...
我有同學讀左差不多8年都未畢業(外國), D教授勁唔鐘意佢.  我大一時佢好照顧我(學校冇咩中國人), 我地系既 HEAD(勁好人)上我屋企幫我補習及家訪時一再提醒我唔好同佢一起玩咁多, 搞到我好似小學生咁.  我大一時個同學已經讀左四年, 但有D科仲同我一起上, 我畢業時, 佢仲上緊大一D課, 話D課難又唔係, YEAR 1 D 課有幾難?  我估佢唔想出來做嘢多.  當然D教授有偏見都唔出奇

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-8-30+10:08+

原帖由 hkpapa852 於 16-08-30 發表
點解今年學童回升,仲見有帖話沙田B3學校今年縮班?到底教育局記唔記得加返D學額架?過兩年到我lu喔

little_yolky 發表於 16-8-31 23:21
點解今年學童回升,仲見有帖話沙田B3學校今年縮班?到底教育局記唔記得加返D學額架?過兩年到我lu喔:toocol ...
以教育局既遠見,恐怕到龍B都升埋上中一先會話要將縮中學加番班。

little_yolky  有無人可以提一提佢要加番學位喇。  發表於 16-9-1 14:33
optman88  香港正苦啲嘢,你係地道香港人冇理由唔知啊?!  發表於 16-9-1 10:05
little_yolky  吓?唔係掛!你唔好嚇人啦  發表於 16-9-1 09:14

little_yolky 發表於 16-8-31 23:21
點解今年學童回升,仲見有帖話沙田B3學校今年縮班?到底教育局記唔記得加返D學額架?過兩年到我lu喔:toocol ...
旅發局長暨教育局長,佢點會記得香港學生呀?上年幾十學童自殺佢做過乜呀?

silvia_ng  好似派5000蚊....咁大把!  發表於 16-9-6 13:29
little_yolky  前幾日中大又有個校友返嚟跳樓了  發表於 16-9-1 14:32
optman88  佢要完成一個月睇 30 本書嘅目標,所以冇時間  發表於 16-9-1 13:17
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:2016中學文憑試成績及入大學率(26/8 20:44, 更新#206)

http://www.sgss.edu.hk/jq1/detail.php?product_id=33
筲箕灣官立中學

greenapple1093  難以置信  發表於 16-9-1 21:25
hkpapa852  成績開始轉弱了.....  發表於 16-9-1 15:55

回覆:mamee 的帖子

培僑書院
http://www.puikiucollege.edu.hk/file.aspx?clid=143&atid=2430&lan=1

hkpapa852  JUPAS表現和上年相近, 不錯!  發表於 16-9-1 15:58

MASAYA 發表於 16-9-1 12:33
旅發局長暨教育局長,佢點會記得香港學生呀?上年幾十學童自殺佢做過乜呀? ...
最近佢記得多一樣嘢, 要學校自行評估有否鼓吹"港獨"........

hkpapa852 發表於 16-9-1 15:51
最近佢記得多一樣嘢, 要學校自行評估有否鼓吹"港獨"........
中資成報話佢老頂播「獨」入校喎,踢左佢出校先講啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

有冇赤柱聖提?200萬入場,想睇下有咩回報

twotwoshing 發表於 16-9-1 18:07
有冇赤柱聖提?200萬入場,想睇下有咩回報
佢唔會話你知詳情,結論留多200萬讀完12年後再去海外升學

new data
元朗天主教崇德

http://www.stc.edu.hk/home/detailt.asp?id=2644&TB_iframe=true&height=607&width=850

reference #132

港島民生

http://www.imsc.edu.hk/

除了下面個表外,學校後來加了以下資料:

"Number of Candidates: 153
Total number of Level 4+ attained: 630
Total number of Level 5+ attained: 243
Top student: 5 x Level 5** & 1 x Level 5* & 1 x Level 5"

Subject

No. Entered

Percentage of Level 4+

Percentage of Level 2+

English Language

71.9%

100%

Mathematics Compulsory Part

85.6%

99.3%

中國語文

43.8%

98.7%

通識教育

43.1%

98.7%

Chemistry

71.4%

96.4%

Physics

86.0%

100%

Biology

83.7%

100%

History

81.4%

100%

中國歷史

62.2%

100%

Business, Accounting & Financial Studies

94.6%

100%

Geography

70.0%

100%

Economics

70.8%

95.8%

Mathematics M2

90.9%

100%

中國文學

57.1%

100%

視覺藝術

66.7%

100%

各位家長,請小心閱讀上表。根據#044, 計算出Total number of Level 4+ attained: 645, 但校網列出是630, 所以百分百肯定有某些科目報考人數(No. entered) 大過出席考試人數 (No. sat),即是有若干考生缺席(Absent)。計算等級百分率時,應以出席考試人數 (No. sat) 為基準的。

假設4個主科沒有考生缺席,則人均5級或以上: 243/153 = 1.59
人均4級或以上: 630/153 = 4.12

林裘謀:
http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/publicexam.php

http://www.ywgs.edu.hk/university-offer
http://www.ywgs.edu.hk/public-examination-results

NeoMom  咁奇怪得BAR CHART冇SUBJECT NAME?  發表於 16-9-8 13:40
‹ 上一主題|下一主題