用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音樂椅是否還在轉
樓主: Peanut1224
go

音樂椅是否還在轉   [複製鏈接]

yingsumyee 發表於 16-7-7 11:24
我好明白你心情,當時知道阿仔派去寶校時,個心好吾舒服,當日已去叩門,叩左十幾間得一半有得in, 當時已有 ...
上年的我, 同你情況及心情差冇幾, 派到寶校, 叩了唔少, 一係waiting, 一係rej. 只有擔心的等, 日日望信箱, 等電話響,直到7月中後有間直資收左, 當時好開心, 之後8月中後有間心儀津校收左, 超開心, 經過1 年的努力, 現在考首名. 比起上年心情簡直天與地. 想講音樂椅先岩岩開始, 同埋暫時冇offer既小朋友根本唔係差, 只不過係10分8分鐘既面試表現唔到出黎. 祝你地有心儀既offer, 加油!

回覆 bboo1 的帖子

其實老師有講,今年轉得好慢,唔知係唔係直資少人去左,同人口太多,再加上跨區既都多左好多有關!

不要灰心還在轉, 大家要勤力D寫信, 出了成績表如果靚一定要寄給學校,  我大包圍寄了好多封, 結果由先前食白果, 到本星期有3個OFFER, 律校同私校都有, 所以寫信有用的, 各位加油

8月頭又會轉, 私校無得拖啦要迫住放位, 還有好大機會

ccyin 發表於 16-7-7 11:45
轉到開學架
真的轉到開學?

音樂椅繼續轉!

回覆 kenwong888 的帖子

真係心都灰,即係可能要到8月底先有一個奇蹟出現!

waiwaileung1 發表於 16-7-7 12:23
真的轉到開學?

係呀, 有朋友上年到8月底都仲收call, 另一親友係8月25定26收call 但因為好多人都已firm晒校車, 書簿安排, 又上左小一適應班之類, 所以好大機會會放棄, 又會轉到去下一個

真的不用灰心, 有IN過的就有機會.

我之前都絕望的都唔係信有奇蹟 , 但奇蹟真的出現了.
但我不主張座係度等, 係要做D野俾學校知道你仲等緊佢CALL. 勤力寫信

ccyin 發表於 16-7-7 12:34
係呀, 有朋友上年到8月底都仲收call, 另一親友係8月25定26收call 但因為好多人都已firm晒校車, 書 ...
哈哈,俾我情願轉去心儀,有D錢係值得浪費咖

hcc0710ykh 發表於 16-7-7 11:25
認同!我收左平兆信,個心踏實左,但最想入果兩間就唔會有信,所以只能等! ...
平兆好多人想入喎! 點解重要等? 我想入平兆, 但入左2ND IN 就REJECT 左.

回覆:miujoey 的帖子

已經寫到無咩好寫

waiwaileung1 發表於 16-7-7 12:43
平兆好多人想入喎! 點解重要等? 我想入平兆, 但入左2ND IN 就REJECT 左.
想入都冇計,佢都REJECT左,但起碼叫死左條心麻

回覆:miujoey 的帖子

之前in完無話收仲可以再寫信?要再submit portfolio嗎?

bboo1 發表於 16-7-7 12:01
上年的我, 同你情況及心情差冇幾, 派到寶校, 叩了唔少, 一係waiting, 一係rej. 只有擔心的等, 日日望信箱,  ...
你好, 想問你直資7月中都會CALL的嗎? 你話8月中後有間心儀津校收左, 是否之前waiting的?

回覆:hcc0710ykh 的帖子

有哋家長真是負擔晤到私校學校,晤上晤落好惨!

回覆 yingsumyee 的帖子

唔理 REJECT / WAITING / 竹心  都寫,  包括信, 成績表, 履歷表SUMMARY - 共幾張紙.
1. 一間私校本來 REJECT 了, 打番俾我說校長再看過你的成績, 現在取錄了.

2. 另 一間私校本來 REJECT 了, 又打來叫我再去IN多次, 現在等消息.

3. 一間津校本過曬叩門日期, 星期2都打俾我,叩我IN , 即時取錄.  

以上3間學校如果我唔寫信, 只座係度等, 我相信不會有任何 FEEDBACK , 因為我知道我小朋友肯定不是標青, 只是一般般.

回覆 miujoey 的帖子

好勁呀,等我星期六收完成績表,再拎去學校試多次

引用:回覆+miujoey+的帖子 好勁呀,等我星期六

原帖由 hcc0710ykh 於 16-07-07 發表
回覆 miujoey 的帖子

好勁呀,等我星期六收完成績表,再拎去學校試多次
寫信同誠意係有效,我囝2in 表現麻麻己經即日寫求情信,2nd in result 出左唔得再寫,再打電話,最係叩門成功,各位加油呀!仲有機

‹ 上一主題|下一主題