用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音樂椅是否還在轉
go

音樂椅是否還在轉  

今個星期好像沒有什麼衝擊,像是遊戲已玩完,但我還在等我的後備位,心急死了

轉緊,今日都收到Call,不要灰心

回覆:音樂椅是否還在轉

轉緊!剛放優才

引用:今個星期好像沒有什麼衝擊,像是遊戲已玩完

原帖由 Peanut1224 於 16-07-07 發表
今個星期好像沒有什麼衝擊,像是遊戲已玩完,但我還在等我的後備位,心急死了 ...
雖然未完,但都 88,99。 到開學仲有得轉嘅少之又少。

引用:今個星期好像沒有什麼衝擊,像是遊戲已玩完

原帖由 Peanut1224 於 16-07-07 發表
今個星期好像沒有什麼衝擊,像是遊戲已玩完,但我還在等我的後備位,心急死了 ...
我仔是waiting list 學校叫我等到過埋14/7才知道,睇下到時有無學生無交學費

唉,我連有冇頭位WAITING都唔知,究竟會唔會轉到我都唔知囉!

懷著希望吧

等到出菇菇,希望不大但又死唔到心

mayyylai  完全理解  發表於 16-7-7 11:27

呢月尾前應該最關鍵,好多間學校都係收左大訂支票會在下星期至8月1號前過數,應該有多個offer 嘅家長都要決定放位!

不要灰心, 我早兩日仲收到call

唉⋯⋯我得一間有OFFER,叩左8間,最想既果3,4間都冇聲氣,日日望住個電話同睇BK,真係好慘呀!!成日諗希望音樂椅快D轉到我,但每一日都失望,咁既日子究竟點捱?小朋友冇罪,但係兢爭太大啦,可以點安慰佢?!

回覆 hcc0710ykh 的帖子

係, 我都係想過D完全冇聲氣。

還在轉,岩岩收到學校電話收我女

我收到電郵通知,講明落選,雖然傷心,但總好過日等夜等,我早2日已經收拾心情買校服同書。

老實講,收到rejected仲好過間間都waiting.等等等等嘅心情,真係短十年命。

mayyylai  出咗好多白頭髮  發表於 16-7-7 11:28

回覆:hcc0710ykh 的帖子

我好明白你心情,當時知道阿仔派去寶校時,個心好吾舒服,當日已去叩門,叩左十幾間得一半有得in, 當時已有一間二線小學話收,心想不用讀寶校已經好好,也不斷叩門interview, 見到阿仔in咁多間我個好心痛,點解要咁呢?如果派到頭三志願都吾洗咁辛苦,係BK不斷知道我們所叩的其他人已有offer,返去同佢講,佢同我講我真係全部答晒架,點解吾收我,我唯有安慰佢吾緊要,每間學校都要求吾同,學校吾識欣賞你,今年俾心機讀,下年插班。我為此哭了很多次,失眠了無數次,點解而家社會係咁架,我大女當年不用憂心。好采早兩日收到一個更多的offer, 阿仔知道後勁開心,佢仲應承我會俾心機讀,我亦希望再可等到心儀果間的offer, 所以大家等緊offer的不要灰心,希望在明天。

mayyylai  恭喜妳!  發表於 16-7-7 11:29

QQmamimi 發表於 16-7-7 11:18
老實講,收到rejected仲好過間間都waiting.等等等等嘅心情,真係短十年命。
認同!我收左平兆信,個心踏實左,但最想入果兩間就唔會有信,所以只能等!

回覆 yingsumyee 的帖子

唉⋯⋯我亞仔就係話自己做得好好啦,點解冇一間收佢,我只係同佢講,人地唔識欣賞你,但你面試既時候都冇好好表現自己,當然人地都冇機會睇到啦!最後都係要佢自己爭氣,小二插班,等間間都收佢,由佢自己揀!希望激勵到佢

回覆 hcc0710ykh 的帖子

轉到開學架