用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學的吸引之處
樓主: Rain+Bow
go

德望小學的吸引之處   [複製鏈接]

bobo129 發表於 16-7-9 12:22
好老實講, 我吾鐘意德望, 不是什麼樹大招風原因, 現在好多爸爸媽媽見到德望, 都有想法,如果我小朋友讀到,實 ...
十分認同!

Pinky88 發表於 16-7-9 12:40
德中收生肯定唔係 top 中之 top, 我朋友的女兒今年升中,間間名直資私校不收,只有德中收,他們才入德中! ...
你指邊間間名直資先.....坊間Banding低過德望既名直資???

回覆:Pinky88 的帖子

我不是指現在,我是指可能中學想進一步提升,所以寧收出面學生,而少收自己學生

引用:好老實講,+我吾鐘意德望,+不是什麼樹大招風

原帖由 bobo129 於 16-07-09 發表
好老實講, 我吾鐘意德望, 不是什麼樹大招風原因, 現在好多爸爸媽媽見到德望, 都有想法,如果我小朋友讀到,實 ...
我都想知有邊間學孩真正做到你所指的"學到包容, 關懷, 守望相助, 互厲互勉"...説實話,靠自己教育吧...

20年前的德望入到確是威水,佢係老一輩既名校,但今時今日唔覺會威水,佢學費又不是最貴,好多學校都貴過佢,成績又唔係叫好特出,校舍大,基本唔係校隊,未必可全部用到。好幾間學校校舍都大。 不過我相信每間學校都有品德好與越壞既學生,係家長責任。正如老一輩知道諾x亞這牌子,但可能未必熟識現在好多勁既牌子蘋x或三x,原本功能勁甘多

如果家長只為入名校可以威威,呢個係家長本身嘅問題,學校跟貪慕虛榮有乜野關係?名校係唔會教學生目中無人或鼓勵家長貪慕虛榮。呢尐行為上嘅問題,係出自屋企本身嘅德育問題,而唔關學校嘅事。

Eat_Sleep_Play  你的講法比較中肯  發表於 16-8-3 01:17

回覆:德望小學的吸引之處

去到呢度只想講,咁有德望offer嘅好快d放出來啦

Soundervolt  又係打有者愛也?  發表於 16-7-9 13:43

引用:去到呢度只想講,咁有德望offer嘅好快d放出

原帖由 whitepurin 於 16-07-09 發表
去到呢度只想講,咁有德望offer嘅好快d放出來啦
甘又唔好,收左,如手上有間優勢過德小,我覺才考慮,德小又唔係甘差

回覆:hknote 的帖子

最咬牙切齒就是非德望的家長,就算口沬橫飛都唔緊要,只要係有說服力,但係
,反而有幾位德望用家説得得體、沒肓撐,呢d或許就是質素。上年有人在7月收call被取錄,宜家係叫糊時期,知道有人在不停寫信,有心人要擦亮眼睛,看清看楚。

有d家長真奇怪, 唔知係想連品德教育都想外判, 定係想萎過他人?! 問下你自己, 你今日做人處事嘅態度, 邊個影響你最深?  孩子品德教育做得唔好, 父母第一個要打手板。

引用:有d家長真奇怪,+唔知係想連品德教育都想外

原帖由 ok3 於 16-07-09 發表
有d家長真奇怪, 唔知係想連品德教育都想外判, 定係想萎過他人?! 問下你自己, 你今日做人處事嘅態度, 邊個影 ...
係奇怪㗎,不過竟然今時今日唔罕有。

回覆:beagoodman 的帖子

除了有人waiting緊今年九月小一,原來下星期四截止申請2017-18小一,唔怪得有黑材料出來啦

ok3 發表於 16-7-9 14:15
有d家長真奇怪, 唔知係想連品德教育都想外判, 定係想萎過他人?! 問下你自己, 你今日做人處事嘅態度, 邊個影 ...
好多當今父母會咁認為....孩子品德教育做得唔好.....第一個要打學校手板......第二個要打姐姐手板
離晒地.....教成咁

引用:Quote:ok3+發表於+16-7-9+14:15+有d家長真

原帖由 mcl203 於 16-07-09 發表
好多當今父母會咁認為....孩子品德教育做得唔好.....第一個要打學校手板......第二個要打姐姐手板
離晒地.. ...

你說的前半部分,相信是你認為德望家長的心態...但我覺得你認為人地會咁諗有點無聊...咩親戚面表威威...只是你認為人地的心態罷了,與學校學術教育又可以扯上什麼關係?

回覆:德望小學的吸引之處

其實任何有band 1直屬中學上的小學都吸引,免費就更吸引

引用:有d家長真奇怪,+唔知係想連品德教育都想外

原帖由 ok3 於 16-07-09 發表

引用:Quote:whitepurin+發表於+16-7-7+14:39+今

原帖由 Pinky88 於 16-07-09 發表
德中收生肯定唔係 top 中之 top, 我朋友的女兒今年升中,間間名直資私校不收,只有德中收,他們才入德中! ...
名直資不收:是否指spcc, dgs, spc, hy?

引用:最咬牙切齒就是非德望的家長,就算口沬橫飛

原帖由 beagoodman 於 16-07-09 發表
最咬牙切齒就是非德望的家長,就算口沬橫飛都唔緊要,只要係有說服力,但係
,反而有幾位德望用家説 ...
你咁講我忽然省起。

係喎。

面對咁多負評,GH家長的反應都算理性有禮。

相比有些學校家長一見少少客觀事實批評已經跳出來做護法串咀大反駁...

GH家長都真係算係咁

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-07-09+發表

原帖由 siden 於 16-07-09 發表
你咁講我忽然省起。

係喎。
雖然我同德望無缘,但人地似修養面對偏激負評,以德服眾,I like it

‹ 上一主題|下一主題