用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學的吸引之處
樓主: Rain+Bow
go

德望小學的吸引之處   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-7-27 13:16
两睇吧~~
其实唔係好多轉做直資既中学俾人話無人情味嗎?那些坚持收盡自己小学部的才是有教無類不只看“業 ...
SPCC 無記錯中學學位230. 小學140. 仲有自然流失... 上中學約120人..
再收近100個外校生. 第一輪學校推薦要求考生, 助學獎係級10, 學業獎係級1...

所以佢地近收哂直屬小學都OK 喎...

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-7-27+13:16+两睇

原帖由 retriever 於 16-07-27 發表
SPCC 無記錯中學學位230. 小學140. 仲有自然流失... 上中學約120人..
再收近100個外校生. 第一輪學校推薦要 ...
收咁多外來高才生仲送「船」,唔怪得可以包㩜全港咁多精英啦!

Soundervolt 發表於 16-7-27 15:48
有證有據先至叫做批評,主觀偏頗叫做抹黑,不負責任又厚顏嘅抹黒言論梗係要當有趣啦。
如果唔介意我多口問一句, 閣下是德望舊生? 定係小朋友讀德望?

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-27+15:48+

原帖由 yip144 於 16-07-31 發表
如果唔介意我多口問一句, 閣下是德望舊生? 定係小朋友讀德望?
有家人讀過及佢嘅女正在讀德望。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-7-27+15:48+

原帖由 yip144 於 16-07-31 發表
如果唔介意我多口問一句, 咁閣下你又是否德望舊生? 定係小朋友讀德望?

德望升中只得五成,有少許失望,但回顧三年的小學生活,阿囡讀得很開心,壓力少、工課少、㱄書考試少,每天都有畤間看她喜歡的書,最重要一點是,唔使我跟工課跟到嘔血,這點已值回票價。有好多媽咪都話德望谷,但和阿仔間官小比,其實一啲都唔谷。無一間學校是完美的,無可能照顧到每一個小朋友的需要,對我來說,德望的缺點是要交學費,及升中比例少了。

引用:德望升中只得五成,有少許失望,但回顧三年

原帖由 happybibi 於 16-07-31 發表
德望升中只得五成,有少許失望,但回顧三年的小學生活,阿囡讀得很開心,壓力少、工課少、㱄書考試少,每天 ...

非常缺點仲有7:30am 打鐘,又冇功課堂(聽朋友說一星期有一堂功課堂咁大把,咁即係有等於冇)。
唔明佢課程設計點解要扯到咁盡,人地St Paul covent primary 8:30am 打鐘,同一時間放學,成績咪又係頂尖。

回覆:德望小學的吸引之處

返學時間的確比較早,但阿仔同阿女都係要咁早,習慣了也沒有什麼。至於工課堂,對我不重要,因為本身工課唔算多,我放工回到家時,她Zl做完工課了。

每間學校都有自己的特點,選最適合自己小朋友的才最重要,萍果與橙的比較,只可以當參考,我不會太重視。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-7-31+15:29+編輯+

原帖由 siden 於 16-07-31 發表
學校地埋環境問題, 晏d 上學時間會影響返工人士返唔到工,塞車都塞左條車龍出黎。

Lucifer3960  原來GH 一條龍是一條車龍  發表於 16-8-1 12:28

happybibi 發表於 16-7-31 13:20
德望升中只得五成,有少許失望,但回顧三年的小學生活,阿囡讀得很開心,壓力少、工課少、㱄書考試少,每天 ...
一條龍直資中學收番小學部既條件, 一向都係自決, 甚至可以話係"海鮮價", 今年收50%, 下年可以收番80%.

家長唯一可以做, 就係盡力協助阿女考好D, 只要做到Top 40%, 一定唔會有問題.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-07-31+發表本帖

原帖由 Gloria0510 於 16-08-01 發表
學校地埋環境問題, 晏d 上學時間會影響返工人士返唔到工,塞車都塞左條車龍出黎。

...
呢樣理解。
但放學時間及功課堂呢兩樣野學校可以adjust 吧?
其中功課堂係最易處理。
一個6am要起床的小女孩,幾點要瞓?
又要溫習又話要適當運動/練樂器/多閲讀。
學校當學生一日有30小時用嗎?

好在GH測驗少默書少功課不多,否則

引用:Quote:原帖由+Gloria0510+於+16-08-01+發表

原帖由 siden 於 16-08-01 發表
呢樣理解。
其中功課堂係最易處理。
Can't agree more.

回覆:hkpapa852 的帖子

Top 40都唔一定收,我朋友個女成績中上(Top 15), 到而家都未有中一offer, 反而同學仔考25就1st round 已收offer, 因為朋友個女佢無玩sports。咁都算,又唔比人叩同區中學,一發現就取消資格,所以唯有叩跨區。

hppa    發表於 16-8-1 17:18

引用:Quote:原帖由+Gloria0510+於+16-08-01+發表

原帖由 siden 於 16-08-01 發表
呢樣理解。
其中功課堂係最易處理。
睇完你寫段野已經震晒。

GH 小學係一間好學校,德育學術體藝做得很好,學費三千幾都唔算貴。

如果小朋友做野爽手,番7:30am又冇功課堂係辛苦一點,但也未至於不能接受。

最大考慮現在反而是中學只收5成小學生,壓力明顯大了。

小女成績只算中游, 一方面真的開始擔心升中問題, 但另一方面, 小女現在在無壓力之下讀書, 好開心, 一般我放工回家時, 她已做完工課, 練完琴, 乘下的時間就是看電視看書(她是電視迷, 也是書虫), 我真的不想破壞現在的生活.  我不想重回和阿仔溫書做工課時的痛苦生活.

如何是了???

Naughty917 發表於 16-8-1 11:58
Top 40都唔一定收,我朋友個女成績中上(Top 15), 到而家都未有中一offer, 反而同學仔考25就1st round 已收 ...
成績Top15係中上

是否高小有名次之分?

引用:Top+40都唔一定收,我朋友個女成績中上(To

原帖由 Naughty917 於 16-08-01 發表
Top 40都唔一定收,我朋友個女成績中上(Top 15), 到而家都未有中一offer, 反而同學仔考25就1st round 已收 ...
一睇就知係假。

中學如果冇offer俾你,你玩自行大抽獎叩門悉隨尊便。

邊有可能限制你叩什麼本區他區?

‹ 上一主題|下一主題