用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <討論> 是否: 直屬 > 聯繫 > 無中學?! ...
樓主: retriever
go

<討論> 是否: 直屬 > 聯繫 > 無中學?! [複製鏈接]

retriever 發表於 16-7-5 13:46
我指無論昇中率幾高, 小學優勢最緊要:

有直屬中學 > 有聯繫中學 > 無中學具競爭力小學.
抽獎收生的龍校同自行收生的直私校環境很不同吧,一邊可以A-Z未識寫,一邊可能已在做proof reading,有龍是否必須,也看自己小朋友的才能,有些人可能根本不怕6年後貨比貨

monodad 發表於 16-7-6 11:29
基灣好似派得一般
始終蝕左地理形勢

punlik 發表於 16-7-6 12:00
小學六年, 可以將人同化.有朋友話自己小朋友既名幼好好, 去到官津小學英文幾年唔使補, 成績都唔錯.但其實會 ...
例子唔少....所以一早補補補....未必係好事 ~~~

punlik 發表於 16-7-6 11:24
HRGPS 無疑是有聯繫中學既小學中最具吸引力, 全港男生校網最好, 中QC多, 是因為BAND1既學生都會抽伊間, 有 ...

HRGPS 入QC 近30 個...

但FORMAL 既聯繫位, 究竟分到幾多?

punlik 發表於 16-7-6 12:00
小學六年, 可以將人同化.有朋友話自己小朋友既名幼好好, 去到官津小學英文幾年唔使補, 成績都唔錯.但其實會 ...

語境要KEEP...

有名幼去左某直資, 話自從K3 以後英文無進步過.

retriever 發表於 16-7-6 08:11
聯繁個數係固定(官校政策) ,直屬個數係校政。
你本身似乎唔清楚聯繫位同直屬位既概念.

聯繫位同直屬位只適用於官津小學, 一樣係要按EDB政策安排, 並非校政. 以前尚可按照學校自己意願調整比例, 但2014年EDB出咗份一條龍學校微調方案, 規定中學部必須以固定比例預留聯繫位同直屬位俾小學. 結果攪到CSK, 德雅, 循道等紛紛同小學部脫鈎.

以你既例子, 根本唔需要比較, 一定係SJPS/WYPS最好.

如果你係SJPS/WYPS級30以內, 小六升中時, 基本上唔需要考任學校, 只要係統一派位表上乙1填上中學部, 已經可以book定機票去放暑假.

如果係APS呢? 就算係級一, 如果唔考/考唔到學校要等派位, 都要心驚驚等到7月, 仲可能只派到間B1C中學.... (6年後仲夠唔夠B1位分呢? 我有保留)

至於軒小/基灣, 只能話佢地算係免費學校中, 升中表現較出色既一批, 但一樣要面對等抽獎結果

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-6 12:27
你本身似乎唔清楚聯繫位同直屬位既概念.

聯繫位同直屬位只適用於官津小學, 一樣係要按EDB政策安排, 並非校 ...

謝謝回覆.

"規定中學部必須以固定比例預留聯繫位同直屬位俾小學"

以上既意思, 可否具體講下?

我理解直屬係不可以**多過** 某百份比, 並且基數係以中學學位算.

所以中學可以少收, 不能多收, 對否?

另外, 現在用家互傳消息既資料, 所謂有幾多個昇番上中學, 係最後包埋中學用自行位收返自己小學既學生, 呢方面中學有自決權, 可以少收, , 對否?

例如: 網傳有99位SJPS 昇上 SJC, 規定上按你所說2014新例, 中學其實***最少***要收幾多SJPS 既仔?

retriever 發表於 16-7-6 12:59
謝謝回覆.
做家長唔可以懶,升中派位制度如何更加唔可以靠估。一條龍微調方案對直屬位同聯繫位既影響:[url]http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%204.pdf[/url]

睇完先講吧!官津中學可自訂收生要求,係自行同叩門兩階段。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:retriever+發表於+16-7-6+12:59+謝謝

原帖由 hkpapa852 於 16-07-06 發表
做家長唔可以懶,升中派位制度如何更加唔可以靠估。一條龍微調方案對直屬位同聯繫位既影響:http://www.edb. ...
但好似聽聞2017年可以結龍,定係其實而家都可以結龍?請指教。

monodad 發表於 16-7-6 13:19
但好似聽聞2017年可以結龍,定係其實而家都可以結龍?請指教。
學校其實可以係任何時間申請結龍或脫龍

monodad 發表於 16-7-6 13:19

結龍中學要收哂小學部

對中學來講唔一定著數.

對小學生都唔一定GOOD.

ST.MARY 係唯一傳統名校ON THE LIST...

佢地既小學出名勁谷...

hkpapa852 發表於 16-7-6 13:14
做家長唔可以懶,升中派位制度如何更加唔可以靠估。一條龍微調方案對直屬位同聯繫位既影響:http://www.edb. ...

睇左.

理論上, 2015-2017, 即明年昇中要按85% 收自己小學學生.

唔願意用85%比例收生, 也應該早響, 唔保呢個連繫?!

又以SJC 為例, 而家S1 有180人, 70% 統一派位 = 126, 又85% 即107人.

RITE?

cmchang0927  要扣左自行和留班位後的85%  發表於 16-7-6 13:46

retriever 發表於 16-7-6 13:40
睇左.

理論上, 2015-2017, 即明年昇中要按85% 收自己小學學生.
嘩....錯到吖

回覆 hkpapa852 的帖子

Aps第一的話,自行報間只計成績,不用面試的B1中學也可安心去旅行吧

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-6+13:14+做家

原帖由 retriever 於 16-07-06 發表
睇左.

要先扣除自行收生位及留班位,剩餘嘅85%

retriever  yes, missed that bit!  發表於 16-7-6 13:52

其實望返轉頭,小朋友其實讀邊間K都唔緊要,有實力的話P1唔收P2都會收返,但父母精力多數集中如何買保險,而非正確教育小朋友上,結果入了名校也升不上中學部,又或最終被留級踼走

回覆:<討論> 是否: 直屬 > 聯繫 > 無中學?!

99應該係統一派位甲部2人+乙部114人=116的85%

回覆 monodad 的帖子

Y 2+114?

甲=54
留=12
乙1=11
乙2自行=88
乙2其他=15
‹ 上一主題|下一主題