用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <討論> 是否: 直屬 > 聯繫 > 無中學?! ...
go

<討論> 是否: 直屬 > 聯繫 > 無中學?! [複製鏈接]

我指無論昇中率幾高, 小學優勢最緊要:

有直屬中學 > 有聯繫中學 > 無中學具競爭力小學.

例子:  SJPS/WY  >  HRGPS/ 般小/ 基灣  >  APS/SFA/KTS

如果有例外又係咩?

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:<討論> 是否: 直屬 > 聯繫 > 無中學?!

邊有得一刀切,咁龍校贏晒wor.....講笑,龍校直屬都要睇龍邊間直邊間得架

睇下聯繫咩中學啦

直屬都係睇咩中學喎

引用:直屬都係睇咩中學喎 +

原帖由 monodad 於 16-07-05 發表
直屬都係睇咩中學喎
係,有些直屬中學係band3。

大坑真小、真中:聯繫,小學部有接近70%上中學部。但MPS、MSS:直屬,小學部上中學部冇70%咁多。(如有錯請指正)所以直屬未必穩陣過聯繫。

long107 發表於 16-7-5 14:08
係,有些直屬中學係band3。
if 直屬中學 is band 1.....

retriever 發表於 16-7-5 13:46
我指無論昇中率幾高, 小學優勢最緊要:

有直屬中學 > 有聯繫中學 > 無中學具競爭力小學.
小學屬於邊個中學網都好緊要.

點解APS/KTS長期升中表現好過SFA, 中學網會係一個不可忽略既原因.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 16-7-5 13:49
邊有得一刀切,咁龍校贏晒wor.....講笑,龍校直屬都要睇龍邊間直邊間得架

...

唔講龍校啦.

就我例子果幾間來討論,  直屬真係好過聯繫位?

直屬通常有六七成上得返中學, 聯繫一般每間只有十幾個位

tam_bb 發表於 16-7-5 14:12
大坑真小、真中:聯繫,小學部有接近70%上中學部。但MPS、MSS:直屬,小學部上中學部冇70%咁多。(如有錯請 ...
用2015年升中為例....坑真小上坑中係62%....瑪小上瑪中係72%

你所指直屬未必穩陣過聯繫.....係應該睇埋每間小學既收生策略....肯唔肯用自行位收生
用幾多自行位收生....係唔保證既.....學校可以彈弓手
又用你既例子....坑真小係私小....100%係自己揀既....同津校好唔同

又講吓升中壓力....津小生大部份係派既....升直屬中學係同學間睇成績...壓力點都細過同街外鬥
且....津小生生源無保證....點都有班學生係成績較一般...直D講係好難可以計成績升上直屬中學~~~

up

回覆:mcl203 的帖子

聯繁個數係固定(官校政策) ,直屬個數係校政。

入小學六年之後會改變嗎?

老牌學校,校友壓力。 是否直屬中學回收小學畢業生數會相對穩定些?

請問港大同學會小學好嗎?她有直屬書院?

回覆:happyshirley 的帖子

當然好,100%直升中學,中學B1,小學中學都係直資,要交學費。
港同好難入,入到的小朋友真係好叻!

happyshirley 發表於 16-7-6 08:29
請問港大同學會小學好嗎?她有直屬書院?

好指邊方面?

這年頭, 好多家長怕昇中, 港同100% 昇中, 呢方面絕對係好.

punlik 發表於 16-7-6 10:29
首先是有Band1直屬中學 及 坑真 (6成幾上坑中,另外一兩成入同級或以上中學, 9成英中)
第二我寧願選APS/SF ...

謝謝你認真回覆.

其實HRGPS 入既BAND 1 都好吸引, 除左QC, 佢地今年都入7 個SJC, 5 個WY...

APS/SFA/KTS/TSL 一定係平均D, 但有機心D 諗, 抽獎學校會否多D 人係小朋友後面, 爬前列易D?

基灣好似派得一般

‹ 上一主題|下一主題