用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 其實啲教琴老師唔足鐘係咪好平常?
樓主: Bbmarket
go

其實啲教琴老師唔足鐘係咪好平常?

ch-cheung 發表於 16-7-5 00:05
唔係掛,咁都得?我細女老師上親黎教都超過一小時(本來只係45分鐘)
可能我女彈得差掛😆

...

都未必係你女彈得差嘅……有時可能係小朋友肯學,老師想教多D啫……
我好多時都會同學生上多咗時間,有時可能有一首樂曲較難花多咗時間,但又唔想因為咁唔教其中一本琴書,都會教晒所有書加scales先落堂……
我有其中一個學生上45mins, 但學五本書加scales, 所以幾乎次次都上足一個鐘,不過小朋友有D天份,家長都好nice, 所以都唔會同佢計較嗰十幾分鐘。

準時係最基本要求~~

你試下日後去考級時遲到……張准考證上有寫明「考生需於考試時間前15分鐘報到」
曾有考生的家長以「都未到考試時間」為由,在真正考試時間才到,咁啱上一位考生早完成,俾考官見到。

考官一句話「Please come again next season」,拒絕俾個小朋友考!

個家長在琴行嘈.....最後考官一句話「Come in, but i'm sure to let your child out in 3 min and he MUST fail!」先至死死氣走…但又話要投訴要盛....

Bbmarket 發表於 16-7-3 02:17
其實啲教琴老師唔足鐘係咪好平常?我哋學半個鐘,話説我哋上次遲到了十五分鐘,佢就只係教15分鐘,因為係我 ...
完全唔店,換人吧. 之前我果個差不多大半年都早走, 但冇你果個甘離譜, 佢遲一個字至個零字開始,居然唔補返, 總之次次至少都早3,2分鐘出黎, 1分鐘都唔會蝕比你, 但又唔係準時走, 呢d老師太計較, 係琴行學即走, 搵c人教好過

回覆:bboo1 的帖子

當然不正常!如自己遲到,當然要補足時間!

換老師啦,太差了,完全接受唔到遲到唔補鐘

回覆:其實啲教琴老師唔足鐘係咪好平常?

多謝大家嘅意見,最終已經換了老師啦!因之前有同佢傾過,咁佢就補返時間俾我,原本諗住再跟佢學啦,因為始終都係跟佢學左差唔多一年,但係因為佢成日叫我買新書,啲書敎完一兩首歌又話唔得又要再買,一年買咗六本書,只有兩本經常用,仲有三本冇乜用過添,佢今日仲要冇徵詢過我嘅意見,就話幫我買咗本書,今次我話我唔買,真係佛都有火,咁我最終就決定換

回覆:Bbmarket 的帖子

回覆:yannie_man 的帖子

專業操守好有問題