用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中中文科
go

初中中文科

請問現在初中的中文科, 仲有冇教、考文言文?

通常讀咩野文章, 如木蘭辭等。

王家爸爸  有教、考文言文  發表於 16-6-30 11:55

初中中文科課本必定有part係文言文, 要教,
有些學校甚至有自編文言文課程,
而考試閱讀理解會出一篇文言文, 唔容易呢!

lilylily107    發表於 16-6-30 13:26

現時初中考的文言文深度, 是否考理課文主旨喻意等?

而非簡單地列文言文要學生轉為白話文就算?

要考文言文閱讀理解

王家爸爸 發表於 16-6-30 11:57
要考文言文閱讀理解
係, 但我仔話唔難, F1文言文易d 掛.

佢話白話文閲讀理解仲難.  

如果講答題嘅話,文言文容易過白話文,因為白話文人人都識睇,唯獨文言文唔係個個都「翻譯」到,文言文只要你識「翻譯」,知道個故事講咩,就已經有一半分。白話文?唔止要你睇得明,仲要你深刻明白作者情懷(要個未夠18歲嘅學生了解一個媽媽見證仔女各自分飛嘅感觸,打仗嘅坎坷,喪失親人嘅悲痛,好難)。
最好趁依家初中睇多啲「古文觀止」(呢本嘢強烈推介,一定要睇),因為冇咩老師會詳細教點睇文言文,只會略略講課文,如果搞得掂文言文,考試快過其他同學,容易攞高分(因為其他人睇唔明)。

MrBeast    發表於 16-7-5 10:30
yuenkw    發表於 16-6-30 14:43

yuenkw 發表於 16-6-30 09:51

通常讀咩野文章, 如木蘭辭等。 ...
除咗考課文单元旨/主旨, 文言文, 名人名句都考

yuenkw 發表於 16-6-30 09:51

通常讀咩野文章, 如木蘭辭等。 ...
中一文言文唔難, 白話文先難......出篇嘢問你用咩寫作方法, 呢種寫作方法有咩好處, 作者寫篇文既心情.....睇完我都唔識,  合格就收貨, 雖然唔滿意.

yuenkw  咁得人驚  發表於 16-7-1 14:53

考試做閱讀理解有文言文,課文內容都會有,要背。
對於我個女中文簡直係死亡之卷,其他用英文教的都無事但就死左喺中文手

回覆:初中中文科

我女都話白話文閱讀理解難過文言文好多。文言文識解就識一半。但白話文的文章超長,花很多時間睇,問得又深入。常問用咩修辭手法,文章既寓意,作者既感想。總之就係難。

回覆:初中中文科

引用:如果講答題嘅話,文言文容易過白話文,因為

原帖由 1998Ruby1998 於 16-06-30 發表
如果講答題嘅話,文言文容易過白話文,因為白話文人人都識睇,唯獨文言文唔係個個都「翻譯」到,文言文只要 ...
古文觀止,可以影幅相睇吓嗎?

回覆:qpa 的帖子

古文观止,圖書館有沒有?

回覆:qpa 的帖子

古文觀止有好多版本,一般書店的中國文學書架都有。

8-)