用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學跟小學脱鈎了嗎?
樓主: 9284
go

德望中學跟小學脱鈎了嗎?  

judy 發表於 16-8-23 18:00
德中: 私校 + 層層把關都取唔到好成績(DSE)。對好成績的一班學生真係冇吸引力。

照我理解,政府只有一個一 ...
政府只有一個一條龍政策, 就係津貼學校既一條龍中小學

EDB只規管津校既一條龍中小學, 直資/私立所謂既一條龍中小學, 係不受EDB既規管, 所以並非有法不依.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以唔係有法不依,係政府從來無清楚交代。網頁內都唔敢明確寫一句直資私立可以鐘意點define一條龍都得。

唔係,甚麼叫一條龍學校,政府定義得清清楚楚。政府也知有直資/私立所謂既一條龍學校,只是假龍, EDB不會視佢地為一條龍學校。

明明違反了商品說明條例,却不執法,不是有法不依是甚麼?

little_yolky  因為條商品說明只適用於官津學校囉。唔係點解咁多名校轉直資做乜?  發表於 16-8-29 16:09

前有賣沒有牛肉之牛肉湯,食環處有執法。但教局呢?明知有直資/私立所謂既一條龍學校,只是假龍, 只在网站呼籲家長去問清楚,不是有法不依是甚麼?

教局為何不嚴禁學校亂用"一條龍"之名呢?

學校呢?加一個"仿"字,"仿一條龍"學校不就成了?

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+judy+於+16-8-25+16:39+編輯+\

原帖由 judy 於 16-08-25 發表

前有賣沒有牛肉之牛肉湯,食環處有執法。但教局呢?明知有直資/ ...
如果有法,無理由由得學校犯,而政府唔出聲,仲要叫家長自己去check吧。既然有家長已打左去教育局問都係咁講,除非佢地薑到講大話啫。如果有人咁犀利搵到有關教育條例,可以去正式投訴。

judy 發表於 16-8-25 16:37
前有賣沒有牛肉之牛肉湯,食環處有執法。但教局呢?明知有直資/私立所謂既一條龍學校,只是假龍, 只在网站 ...
其實每間假龍校都講明有升中條件,唔會保証100%直升,亦最多只係話以一條龍模式辦學,無話自己係教育局定義既一條龍中小學。
再者,商品說明條例...... 又是否適用於學校身上呢?

如果學校算商品,強國人應該好開心的。

judy  如果學校算商品,我都開心。  發表於 16-9-9 12:38
judy  商品說明條例,只是一個比喻。  發表於 16-9-9 12:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

前有賣沒有牛肉之牛肉湯,食環處有執法。但教局呢?明知有直資/私立所謂既一條龍學校,只是假龍, 只在网站 ...

其实有边间学校自称-條龙?都係坊间家長自己評?就正如家長自己分band1A/B/C中学-样?

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-8-25+18:32+編

原帖由 Yanamami 於 16-08-25 發表
有架。寫得咁實牙實齒,學校要好小心喇今次

Charlotte_mom 發表於 16-8-25 18:53
禁SPCCPS DGJS YW DBSDP都係~但GH从來唔係吖~培正唔係吖~有時見小学果边称之為“半龙”,呢个名有d搞笑……

Charlotte_mom 發表於 16-8-25 18:53
睇番最後一句:

成為一條龍直資中, 小學, 我們歡迎所有小學畢業生升讀書院

重點係:

1. 直資學校, 一向係收生自資, 無話係一條龍就唔可以自決如何收生
2. "我們歡迎所有小學畢業生升讀書院", 係歡迎小學部學生升讀書院, 無任何保証嫁

Yanamami  哗~~捉字蚤呀~  發表於 16-8-26 14:48

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-8-25+18:53

原帖由 hkpapa852 於 16-08-26 發表
睇番最後一句:

成為一條龍直資中, 小學, 我們歡迎所有小學畢業生升讀書院
公平講句,我之前都講過,其實小學拍晒心口都無用。升唔升中話事權始終在中學手中。
n年前聖馬x斷龍時都話唔排除再接,我心唸你講有咩用,中學肯至算。事實上聖馬x中學一直無再同小學接龍,而家小學殺埋校了。

Chowying 發表於 16-8-25 13:28
唔該你,多謝分析。首先,真係好同意你果句,其實學校只係名氣大  
不過,你有小小誤會我意思。我本 ...
唔係呀嘛?五年級最重要嘅一年先至嚟唔比問名次?咁我知道一至四年級有咩用?咁如果考得後D嘅,咪唔知自己band 2定band 3囉?咪點揀學校?咁我哋學校總算透明度高D,無論考頭定尾,都會比你知道個range

ronnie2016    發表於 16-8-28 13:21

呢個已經唔算假喇, 當年我阿女升小一時, 去到一間私校聽講座, 校長個PPT大大隻字寫自己學校既聯繫學校係XXX、XXX、XXX, 咁我哋呢D升小一家長緊係信以為真, 係聯繫中學啦, 原來唔係架, 一D關係都無架, 係同教會咋, 你話死未。仲累到我坐响風口底吹咗粒幾鐘, 病咗三個禮拜添。

ekhc    發表於 17-1-26 01:15

引用:Quote:judy+發表於+16-8-25+16:37+前有賣沒

原帖由 little_yolky 於 16-08-29 發表
呢個已經唔算假喇, 當年我阿女升小一時, 去到一間私校聽講座, 校長個PPT大大隻字寫自己學校既聯繫學校係XXX ...
崇真?

little_yolky    發表於 16-8-30 10:58

引用:Quote:Chowying+發表於+16-8-25+13:28+唔該

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-28 發表
唔係呀嘛?五年級最重要嘅一年先至嚟唔比問名次?咁我知道一至四年級有咩用?咁如果考得後D嘅 ...
果陣啱啱係小五第一考,因為個女又冇名次,我多番追問,班主任堅持話小五開始就冇得問,範圍都冇,係以後都唔會有,我起碼話左老師成十分鐘 佢只能叫我向上級反映 其實個女就算真係 band 2 我都會認命嫁,不過都想睇吓佢成績既進程,就算係 band 2 唔同位我諗法都唔一樣,好多部處都係睇住成績做人,去睇中學都冇理由大範圍間間睇哂姐,好乞人憎囉。最緊要係老師比我感覺唔 helpful, 唔係幫學生既

Chowying 發表於 16-8-30 17:44
果陣啱啱係小五第一考,因為個女又冇名次,我多番追問,班主任堅持話小五開始就冇得問,範圍都冇,係以後都 ...
油天名校嚟架喎,點解咁嘅?佢唔係好proud of 佢自己升中靚仔咩?唔比多D資料比學生,叫佢哋點揀?

引用:Quote:Chowying+發表於+16-8-30+17:44+果陣

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-31 發表
油天名校嚟架喎,點解咁嘅?佢唔係好proud of 佢自己升中靚仔咩?唔比多D資料比學生,叫佢哋點揀?:bashful ...
我估,要成績定哂先比你知,好可能過埋呈二呢,學校先比 banding 你,費事你亂諗 所以我覺得老師好保險

Chowying 發表於 16-8-31 12:37
我估,要成績定哂先比你知,好可能過埋呈二呢,學校先比 banding 你,費事你亂諗  所以我覺得老師 ...
咁自行咪好難決擇囉

引用:Quote:Chowying+發表於+16-8-31+12:37+我估

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-08-31 發表
咁自行咪好難決擇囉
呈2考完先報自行~~~

因為條商品說明只適用於官津學校囉。唔係點解咁多名校轉直資做乜?

不是的,龍校的定義冇說明只適用於官津學校。

97的改革原本是要所有學校都結龍,並且規定只有相同性質的學校才可结龍。這就是為甚麽有了英華小學,為甚麼男拔要同原小拔脱鉤的原因。

經過一两次硬性結龍延期,政府結龍不了了之。直資是可以不结龍的,例子有協恩、顏保齡等。

judy 發表於 16-9-9 12:16
不是的,龍校的定義冇說明只適用於官津學校。

97的改革原本是要所有學校都結龍,並且規定只有相同性質的 ...

其實問題係政府本身處理龍校係審批申請同規管上有兩套準則。
中小學要結龍要經過審揩,但結咗龍之後既龍校如果唔係官津學校,教育局除咗財政上,其餘事項係唔會監管。