用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無 62 網既 jm 仲等緊消息/努力叩門中?
樓主: crystal_pig
go

有無 62 網既 jm 仲等緊消息/努力叩門中?  

回覆 hichau86 的帖子

你比我好好, 我一間都叩唔到, 一間都無消息....你最後揀咗邊間?

回覆:有無 62 網既 jm 仲等緊消息/努力叩門中?

海官同荃官出咗result 未?希望出咗之後音樂椅會轉。

選了伍小

是否“基真"?……今年好多小朋友叩到他………我識有3個小朋友都叩到他。

ptm 發表於 16-6-28 11:00

是否“基真"?……今年好多小朋友叩到他………我識有3個小朋友都叩到他。
是呀, 最終無選,一來有爭議性,二來校巴唔到屋企

hichau86 發表於 16-6-28 09:18
深天有得in都無用啦,好多人爭。我同你機乎一樣,又係111浸聯,之後派潮州,最慘係潮州係無選到的。我叩到 ...
即係你伍小不是111叩門有得面試而叩到 ! 

Oic......恭喜您呀!我們小朋友可以做同學仔

回覆 Dylanlee 的帖子

其實佢係派到潮公, 我先想轉.....講真, 有邊個派到潮公唔會想走吖?

完全同意!

回覆 crystal_pig 的帖子

Jm有沒有試下叩區外?

ptm 發表於 16-6-28 11:52

完全同意!

其實每間小學EVEN 個D什麼名小, 都會有B1-3 學生,
問題在於點可以令小朋友在3個BAND中掙取到最大機會
拎到最合適小朋友OFFER!

回覆 subb 的帖子

我自己就係,不過我的小朋友的面試期已是很後的了,故此算是好彩

咁你都好好彩,可否請教一下你點做? 因我都會繼續試多啲其他區外學校

回覆 ptm 的帖子

有無邊間仲有機會? 我都會去試一試

crystal_pig 發表於 16-6-28 12:15

咁你都好好彩,可否請教一下你點做? 因我都會繼續試多啲其他區外學校
宜家絕大部份官津學校都已完成叩門面試的了,如現在才找其他學校遞表應無乜機會。 我的叩門策略只是一味多,我遞了15-16間小學,面試試過1天見3間,亦試過連續3天都要見,密集式叩門下總有機會中。當然亦要透過面試留意小朋友的優缺點,作出改善,父母亦要表現得好,留意自己會否出錯,叩門才會有機會。我相信面試成積比我好的大有人在啦,最起碼111浸聯我小朋友無2nd

ptm 發表於 16-6-28 11:35

Oic......恭喜您呀!我們小朋友可以做同學仔
我個仔知道入伍小後,發現原來有其他朋友仔都同一間學校,佢不知幾開心

引用:回覆+ptm+的帖子 有無邊間仲有機會?+我都

原帖由 crystal_pig 於 16-06-28 發表
回覆 ptm 的帖子

有無邊間仲有機會? 我都會去試一試
如考慮青衣我知有間仲有得叩門,同學仔尋日放左個位時講過

回覆 crystal_pig 的帖子

62網可試下打电話問石圍角小學……如區外可試下打去2線的私小問下,和美孚基真都可以問下……現在的情況就是盡量打电話給各學校,看下有没有面試機會。努力!妳可以的

回覆 AmandaBabybaby 的帖子

係咪黃士心?