用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 未做評估, 買定包自閉的危疾保, 會賠嗎? ...
go

未做評估, 買定包自閉的危疾保, 會賠嗎? [複製鏈接]

但之前健康院醫生已REFER去評估, 當唔當已存在疾病?
   2    0    0    0

回覆:未做評估, 買定包自閉的危疾保, 會賠嗎?

嚴重先有,輕微無的,重要一份專業評估,要幾千紋。

我個agent話冇分輕重,報告出有自閉就有得賠。但要在買左保險批左,再等60日等候期(有D保險公司係75日)雙方同意,之後先睇醫生/做專業評估。第61日做評估中左都有得賠。但remarks度要寫健康院醫生已REFER去評估,印埋封refer信,否則有權當你隱暪。但再詳細 D,問返agent。

想問下而家保險有包埋自閉?咁自閉係當哪一項?係點賠法?

在疾病保障中腦科中有一項自閉症,屬於初期疾病,保障30%的保障額,一筆過賠,詳情要問保險agent,每間公司條款不一樣

無諗過自閉症原來都會有得賠保險,咁我想請問,我小朋友買保險時係健康院已經轉介咗去兒童體能智力評估中心輪候做評估,但果時係仲未做評估嘅,大概係買咗保險後嘅7個月先做評估話係自閉,咁仲會唔會有得賠呢?

另外想請問,唔計賠償,小朋友確診咗有自閉症後係咪都要通知Agent作申報?

未確診不當已存在
但若然而家先買保險,
好像有條條例保障保險公司的,需要等一段時間才可以做檢查呀
最好問返你AGENT啦

其實你買左未?保險公司批左仲有大約60-75日等候期,相方可以隨時終止。
母嬰院轉介CAC的信都交比保險公司查閱,封信有寫轉介原因的。否則到評估完中左都有機會唔賠,
當你隱瞞。但如果你買左過左等候期,可以同agent講聲問下情況,早問好過評估中左先同agent講

你都要問返agent,唔知你份保單有冇cover埋自閉症
‹ 上一主題|下一主題