用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs何壽南
樓主: nobletree
go

聖羅撒vs何壽南 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-06-27+發表

原帖由 sissysze 於 16-06-27 發表
我嘅意思係當校長要你走,一定比最難聽說話你聽,唔會有例外。唔係點令你知難而退

...
唔會個個校長都係咁。

回覆:聖羅撒vs何壽南

其實有部份家長成日都話傳聞......又有幾多係真實?!
我2個女兒都喺st rose讀得好開心,大女兒已高小,小女兒升高小,暫時都好滿意呢間學校,大女一向讀書都ok,但細女可能係細B,一二年級時都係考最尾果幾個,有一次仲考尾二!但從來都冇收到老師或校長勸退,反而拎成績表見家長時,有個別老師影印咗份卷,一齊傾返女兒主要邊啲要注意及改善,學校也有幫女兒做了讀寫障礙的評估,完全感受唔到要被迫退學,到最近幾次考試,細女雖不至於名列前矛,但已經考到中上的成績,而且各方面都改善及進步了很多,呢樣係最欣慰!
其實我覺得好多時學校對家長的說話,好多時係取決喺家長咩心態,明明學校出發點係好的,但悲觀型家長,就會覺得所有嘢都係負面,久而久之就變成樣樣都唔好!相反,樂觀啲去諗,就知道學校係幫緊每一位學生去改進!
唯一一樣大女兒間唔中都會講,仲乜數學成日都咁多功課架!😣

Soundervolt  Fair Comment!  發表於 16-6-27 22:53

其實聖羅撒P2開始有補底班,最少今年P2,P3一定有,因為係個級家長話我知,主科會抽出黎小班教,再詳細我就唔知了。

其實家長應該比其他人清楚自己小朋友問題,有責任自己跟返小朋友問題,想辦法解決,老師一對咁多人,仲唔可能就1,2個去改變教學步伐。成績差唔係一朝一夕,應該第一次考試都知,我諗見得校長都唔會得1科半科差,咁家長係咪真係冇責任呢?

引用:其實有部份家長成日都話傳聞......又有幾多

原帖由 carolnlk 於 16-06-27 發表
其實有部份家長成日都話傳聞......又有幾多係真實?!
我2個女兒都喺st rose讀得好開心,大女兒已高小,小 ...
Wakaka,我大女都係話數學最多功課!

Soundervolt  女仔多數忌數學,男仔多數忌中文  發表於 16-6-27 22:56

回覆:kirstyau 的帖子

就係!我大女話每次考完試嘅星期五,喺冇上堂嘅情況下,都要俾數學功課,唔比人抖!😂
不過奇怪嘅係,老師從來都冇叫細女上補底班,只係話佢性格粗心大意,可能咁樣影響成績。

引用:+本帖最後由+kirstyau+於+16-6-27+23:05+編

原帖由 kirstyau 於 16-06-27 發表

其實聖羅撒P2開始有補底班,最少今年P2,P3一定有,因為係個 ...
以我所知有一班係補底班,主科上堂會分組上,中,英,數都有補底。但好似只有小二有,小三係無補底

引用:Quote:原帖由+kirstyau+於+16-06-27+發表本

原帖由 sissysze 於 16-06-28 發表
以我所知有一班係補底班,主科上堂會分組上,中,英,數都有補底。但好似只有小二有,小三係無補底

...
係呀!?等我再問P3個媽媽,因為係1個P2,1個P3校車媽媽各自同我講有補底班。

引用:Quote:原帖由+carolnlk+於+16-06-27+發表其

Wakaka,我大女都係話數學最多功課!
好多女校高小都多數功訊,u are not alone

引用:+本帖最後由+kirstyau+於+16-6-27+23:05+編

其實聖羅撒P2開始有補底班,最少今年P2,P3一定有,因為係個 ...
同意家長要配合同有正面態度

回覆:kirstyau 的帖子

其實有個時間表係有寫下午啲活動,有講邊日有補底班。

咁即係聖小又冇教深,又冇教淺考深,不是坊間講到咁恐怖

‹ 上一主題|下一主題